După o scurtă pauză începe sezonul 2 din ” Cantina Socială”.
Previously in ” Cantina Socială”: Vis-a-vis de cantină s-a deschis în mod ostentativ shaormăria ” Fast food la Bibanu” care tulbură atmosfera de liniște a cantinei . Cei 5 shaormari au fost obraznici cu tanti Jeni când aceasta a vrut să stea de vorbă cu șeful lor., Bibanu. Acesta nu a apărut încă. Se apropie furtuna. Ghiveciul gratinat la cuptor a fost bun.
Ieri am pus la fiert niște porumb. Foaaarte gustos. Stăteam pe scaune în fața cantinei și rodeam la boabele de pe știuleți, urmărind pe un laptop vechi niște episoade din ”Monty Python Flying Circus”. Din când în când priveam la activitatea frenetică de peste drum: shaormarii aveau deja primii clienți. Tanti Jeni tot mesteca nervos cu polonicul în oala mare în care fierbea porumbul bombănind cuvinte neștiute precum o vrajă străveche. De partea cealaltă a străzii se auzea sfârâitul hamburgherilor pe plită și a cărnii de pui.
La un moment dat, în sunet de manele a apărut un Audi Q7 alb care a oprit într-un mare stil în fața shaormăriei. Din el a coborât un bărbat brunet, cu o burtă imensă neacoperită de tricoul alb, prea scurt pentru gabaritul său. A privit în jur prin ochelarii imenși de soare ce-i acoperea juma de față. Lipăind din șlapi s-a apropiat cu pași leneși spre cantină. ”Bă, unde e doamna patroană, mâncaț-aș?” întrebă el scuipând cu dexteritate o coajă de sămânță de floare. Tanti Jeni l-a poftit înăuntru, în sala de mese. ”Doamna patroană, doamna Jeni, eu sunt Bibanu, patronu la ristorantu de vizavi. Frumos loc aveți aci…” spuse el rotindu-și ochii împrejur pe deasupra ochelarilor de soare. ”Domnule Bibanu, băieții Dvs. au fost farte obraznici cu mine, ca să numai spun că tot fumul și mirosul de la… ristorantul dumitale îmi strică armonia cantinei. Ce aveți de spus?” întrebă tanti Jeni, făcând eforturi vizibile de a rămâne amabilă. ”Păi, doamna Jeni, zise Bibanu scoțând din buzunar un teanc gros de bani, io vă ofer un avans acu și restu când evacuați incinta. Vreau să dășchid aci, în locația dumneavoastră un cazinou cu bar dă striptiz. Activități culturale.”
Afară tuna și fulgera puternic. Tanti Jeni se înroși la față de furie: ”Ascultă, Bibane! Crezi că poți cumpăra orice cu banii tăi? Cantina asta e neprețuită nu o poți avea niciodată!” Bibanu începu să râdă.” Ha, ha, haaaa… Doamna Jeni… Știu eu niște băieți care o să vă facă să vă răzgândiți…. Stați să dau eu acu niște telefoane și…” … în momentul acela, tanti Jeni înșfăcă de pe perete Polonicul de Aur ( știți voi, ăla de l-a primit ca premiu la un concurs internațional…) și îl pocni pe Bibanu cu el direct în moalele capului. Urmă o pocnitură puternică, un fulger alb și orbitor însoțit de un scurt sunet de fanfară și dintr-odată Bibanu se transformă într-un broscoi gras și verde.
Urmă o liniște absolută pentru câteva clipe. Apoi afară se dezlănțui furtuna, iar broscoiul verde orăcăia liniștit pe podea, nemișcat. ”Scuze, m-am enervat”, îmi spuse tanti Jeni așezând cu grijă Polonicul de Aur la locul lui. ”N-am știut că mai pot face asta și doar mi-am jurat… Mă duc să gătesc ceva să mă calmez și apoi voi vedea ce fac cu… dânsul” zise tanti Jeni privind cu dispreț la broscoiul de pe podea.
Pentru început tanti Jeni a pregătit o supă cu găluște.
Pentru supă a folosit: o bucată carne sau os ( preferabil carne de vită), 3 morcovi, 1 ceapă (pătrunjel n-am avut azi că m-am uitat la MontyPython toată ziua și n-am fost la piață ), 3 cartofi și puțină vegeta pentru gust.
Pentru găluște: 6 linguri rase griș (sau după ochi, până se obține o pastă semiconsistentă), 1/2 linguriță vegeta, 2 ouă întregi, 1 lingură cu ulei
Cum le combinăm:
Se curăță toate cele de mai sus pregătite pentru supă, se spală și se pun în oală la fiert. Toutul fierbe cam 1 h 30 minute sub capac, până se înmoaie carnea (dacă este este carne de vitel va fierbe mai puțin, dacă este carne de vita necesita fierbere multa). Se strecoară, se pune o lingura mare de vegeta.
Apoi, începem să facem găluștele. E simplu: amestecăm ouăle, 1 lingură ulei, punem vegeta ( cam multă vegeta, nu credeți?), și adăugăm grișul. pasta rezultată nu trebuie sa fie tare, ea trebuie să curgă, dar nu subțire. Vă prindeți voi cum.
Ca să nu iasă tari, nu punem mult griș în compoziție și nu trebuie să lăsăm compoziția mult în repaus. ca să vedem dacă sunt în proporția care trebuie, incercăm în oală inmoind intai lingura plină cu compoziție de găluște și vedem dacă se desface gălușca sau nu in supa fierbinte. Dacă da, mai punem griș. Dacă totul e în regulă, punem câte o linguriță de compoziție în supă cu încredere, răbdare și voie bună.
Se lasă să fiarbă totul sub capac la foc mic 10-15 minute. Găluștele se umflă și după ce au fiert lăsăm să steie sub capac vreo 10 minute.
La felul doi tanti Jeni a pregătit rapid o budincă cu macaroane:
200 gr. macaroane, 200 gr. cașcaval sau brânză, 200 gr. smântână, 3-5 ouă, 200 gr. unt, 200 gr. șuncă, sare.
Se fierb macaroanele în apă clocotită cu sare și ulei. Se scurg de apă și se lasă să se răcească. Separat se freacă untul, se adaugă gălbenușurile, smântâna, macaroanele, cașcavalul și șunca tăiate bucățele și se amestecă toate la un loc. La urmă, se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă bine. Dar bine de tot. Se toarnă compoziția într-o tava bine unsă cu unt și presărată cu pesmet și se bagă la cuptor, timp de jumatate de ora.
Am schimbat berea astăzi: Avem Perroni la halbă, rece și bună. Pentru șoferi, limonadă îndulcită cu miere de albine.
Desert: În-Ghe-Ța-Tă… Cu toate aromele dorite de voi.
Poftă bună dragilor.
saru’mana Tanti Jeni,io am fost in vacanta pa la mare ,mi-a fost tare dor de mancarea facuta de dumneata;iau doo portii de budinca ,inghetata si o limonada
Sărumâna, Maria. Bine ai revenit de la mare! Păi să știi că și nouă ne-a fost dor de tine. Ceva rețete noi, pescărești? 🙂 Poate băgăm la cantină.
Tanti Jeni ,ce zici de un pastrav umplut?sau ceva salau,stiuca,ha?
Mari(a), se marchează. Poate băgăm în meniul de azi.
ioi,am tastat gresiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit numele,maria is,tot io
Pot sa vin si cu copiii? Ei sunt fani supa cu galuste si le plac si broscutele. 🙂
TANTI JENIIIIIIIIII,NE E FOAMEEEEEEEEEEE FUGIM LA CONCURENTA!!!!!!! SAU E MIERCURI SI TINEM POST NEGRU?????????
Tanti Jeniiiiiiiiiiiii,hai sa luam bre de la esop nishte peshte pa datorie sa ne faci ceva da mancare ,ca nu mai putem de foame nici sa tastam
iat mi-am tastat numele gresit,Tanti Jeni,fir-ar…………da foameeeeeeee