Găluște cu prune

Am fost răcit toată săptămâna. Apoi m-au curprins deznădejdile și bolile capului. În fine. După ce mi-a trecut boala am revenit la cantină. Tanti Jeni nu era. Am stat până târziu s-o aștept pe terasa cantinei, urmărind pe laptopul cel vechi ultimul sezon din ”Monty Python Flying Circus”, mâncând floricele și sorbind o bere la halbă. Tocmai se termina episodul cu ”Mr. Neutron” ( genial) când a apărut tanti Jeni cărând după ea niște sacoșe mari pline cu pachete. După ea se ținea un cățel negru care hămăia vesel și dădea din coadă. ” Ce faci, tanti Jeni, fuseși să donezi hăinuțe pentru copii și ai venit tot cu mâna plină? Și cu cățelul ăsta ce mai e?”. ”Taci și ajută-mă să le car în depozit”, mă apostrofă scurt și îmi întinse câteva pungi.  Le-am cărat și le-am aranjat frumos într-un colț: erau brânzeturi, zarzavaturi proaspete și prune. Multe prune mari și coapte.

Deși prunele după bere nu prea merg ( am un stomac destul de sensibil) nu m-am putut abține și am gustat vreo două. Dulci și cărnoase. O întreb apoi pe tanti Jeni: ”Ia zi, bre, ce e aia rețetar?” Se uită la mine puțin surprinsă: ” Păi uită-te și du în DEX, vezi pe gugăl…”. ”Noooo, zic, e vorba de rețetarul ăla de care m-a întrebat baba aia de la televizor dacă e în siguranță…”. Tanti Jeni se înroși la față și mă întrebă furioasă: ” Ce ai căutat la consola mea, nenorocitule? De când îți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala?” Se calmă brusc ( tanti Jeni e o fire colerică) și se așeză pe un scăunel. ” Deja ai aflat prea multe… Vrei să facem niște găluște cu prune?” Cățelul hămăia voios, având chef de joacă. ”Dowgird, stai cuminte! Șezi!” Dowgird?!?! Cine l-a botezat pe bietul animal cu numele ăsta imposibil? ”Așa l-am primit, cu numele ăsta. L-am luat de la un adăpost.” zise tanti Jeni mângâindu-l pe creștet. Câinele scâncea fericit.

După ce tanti Jeni a terminat de spălat prunele a început să-mi explice unele lucruri: ”Știi, cu televizorul ăla, consolă cum îi zicem noi, țin legătura cu alte colege de ale mele… Suntem un fel de grup mai exclusivist așa… niște babe care avem grijă de rețetarul ăsta în care sunt scrise rețete vechi de mâncare, cu ingrediente naturale, nu cum se gătește azi… ținem rețetarul ăsta la secret pentru că multă lume vrea să-l distrugă și e păcat.” ” Păi de ce să-l distrugă, tanti Jeni? De ce e așa periculos?” ” Nu vrei să știi acum…hai să facem găluștele alea că deja mi-e poftă…”

Am folosit pentru un eșantion de 8 prune următoarele ingrediente:

100 g făină, 5 linguri de zahăr, 50 ml ulei, un pahar de 200 ml cu pesmet, scorțișoară (optional) și 400g de cartofi.

Am fiert cartofii curățați de coajă și tăiați în cubulețe. Dupa ce s-au fiert i-am pisat cu furculița dar se pot da și prin mașina de tocat. Când s-au răcit, i-am amestecat cu făină și o lingură de zahăr. Coca rezultată a fost un pic moale și puțin lipicioasă. Am împărțit-o în 8 părti, câte una pentru fiecare prună.
Am curățat prunele de sâmburi și în locul lor am pus puțin zahăr. După ce am udat mâinile cu apă, am luat câte o bucată de cocă în mână și am întins-o în formă de pătrat cât să încapă în ea o prună. Am rotunjit în mână astfel încât pruna să fie uniform acoperită. Uffff…..
Am pus la fiert o cratiță cu suficientă apă cât să acopere găluștele. Când a început să clocotească am dat focul mic și am pus găluștele. Am lăsat cam 10-15 minute să fiarbă, până s-au ridicat la suprafață.
Într-o tigaie am pus uleiul si pesmetul, la foc mic și am amestecat din când în când. Când s-a rumenit am dat tigaia la o parte de pe foc. Dupa ce s-a răcit am pus 3-4 linguri de zahăr și  scorțișoara opțională.
Găluștele fierbinți le-am tăvălit bine prin pesmet.  Se servesc calde sau reci, dupa preferință.  Everyone is invited.

Anunțuri

7 Responses to Găluște cu prune

  1. drawforjoy spune:

    Ha ha ha, imi place de tanti Jeni. Nu am mancat niciodata galusti cu prune desi am tot auzit de ele.
    Eu una vreu un castron plin. Dau la schimb o „cupcake” cu pepene rosu 🙂 🙂

  2. April spune:

    Ce pofta mi-ai facut de gomboti, anul asta inca n-am facut dar nu-i tarziu….am treaba pe we

    Saru’mana tanti Jeni, foarte buni gombotii.

  3. cristiangheorghe spune:

    @draw: bine ai venit! Poți lua un castron plin, dacă ți-a plăcut mai poți lua o porție 🙂

    @april: da, gomboți, așa le zicea și bunica. Sper să faci cît de curând și tu, bune și gustoase.

  4. Nina spune:

    Eu cand am mancat prima data galuste cu prune mi s-au parut minunate si chiar in ziua in care am aflat reteta am si facut.
    Anul asta am uitat de tot de ele, numai ca nu-i timpul trecut. 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @nina: păi să faci, maică, să faci… nu pot ieși decât bune, doar știu că ești pricepută în arta culinară 😉

  5. April spune:

    Cum mi-ai facut pofta mare am purces la executia retetei… si am facut nu gluma….sa ajunga la intreag blocul 🙂

  6. […] în fața mea și începu să-mi povestească tacticos : ” Știi, anul trecut ai aflat niște lucruri… acum cred că este momentul să afli mai multe…” Hait, zic, ia să vezi acu dezvăluiri […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: