Escalop

Off, ziua de luni… Am dormit cam mult azi. M-am uitat pe geam la vremea de afară și nici măcar nu vroiam să mă dau jos din pat. Dar foamea învinge totul și vrând nevrând pașii m-au purtat somnoroși către cantină cu gândul la cafeaua aromată făcută de tanti Jeni. Sau de Miruna. Hmmm, Miruna…

Am fost întâmpinat de cățelul Dowgird cu lătrături vesele și chef de joacă. ” Gata, Dowgird, gata… nu vezi că mi-e încă somn?…” am încercat eu să-l expediez. M-a lăsat în pace la ușa bucătăriei: știa că nu are voie înăuntru. Tanti Jeni și Miruna se gândeau la meniul pentru astăzi. Nici ele nu prea aveau chef de ceva complicat. Tanti Jeni fusese aseară la meci pe Ghencea și venise târziu și cam supărată că Steaua mâncase bătaie.

S-au hotărât: escalop cu ciuperci. Tocmai bun. Au pregătit amândouă ingredientele și s-au pus pe treabă. Pentru 1 Kg de carne de porc ca pentru fripturi au mai folosit: 350 g ciuperci, 150 g şuncă, 100 g unt, 400 g sos tomat, 100 g făină, 100 ml vin roşu , 100 ml ulei, sare, piper, după gust.
Carnea se spală, se porţionează cîte două bucăţi la porţie, se bate cu ciocanul de şniţele ( eu le bat cu sticla de 0,5 L, v-am mai spus), se sărează, se trece prin făină şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Uleiul rămas se strecoară şi se adaugă la sosul tomat împreună cu vinul, se introduc şi bucăţile de carne (care se cheamă de acum escalopuri) şi se lasă la fiert cam 20 de minute. Ciupercile se taie în formă de lamele şi se prăjesc uşor ( dar ușor de tot) în unt împreună cu şunca tăiată felioare subțiri în lungime. Se adaugă în vasul cu friptură, se amestecă, şi se mai fierb cam 30 minute. Când sunt gata se aşează în farfurie escalopul cu sosul respectiv deasupra şi cu garnitura de cartofi prăjiți sau natur. Cartofii i-am curățat și prăjit eu în loc să stau în hamac și să mă desfăt cu mirosul…

Porțiile sunt deja gata și vă așteaptă. Poftă bună!

Anunțuri

2 Responses to Escalop

  1. Andrei spune:

    Ai idee, cat cureti un cartof doi care e treaba cu zelist? Eu am procent 76.77% si o un rank 8000 iar tu vad ca ai 1600 si 95%. Care e mai bun ca nu inteleg. Si la ce ajuta? Daca pot sa agat o gacica pe strada si sa-i atrag atentia asupra procentului sau e mai bine sa fiu discret. Sunt si retete pentru asta? Fara desert, din motive pe care am mai tinut sa le fac publice. Multumesc, vorba Simonei.
    Up date
    Pe frigul asta, tocmai am ucis un tantar care venea sa ma manince sau sa se incalzeasca la focul monitorului.

  2. cristiangheorghe spune:

    @Andrei: nu-s prea tare la capitolul ZeList, dar dacă ei mă ridică în top înseamnă că e de bine, tanti Jeni e mulțumită și cantina zumzăie de fericire. Cred că mai multe detalii despre cum se întocmește topul ZeList găsești aici: http://www.zelist.ro/ze-way

    CA idee, ZeList nu contorizează traficul pe blog ci ”awarness”-ul, măsurând de fapt vizibilitatea unui blog pe blogosferă. Hai ai noștri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: