Clătite cu carne

Înălțimea Sa, bătrâna Mare Sălătăreasă, locuia într-un soi de castel aflat pe un vârf de munte. De când fusese numită conducătoarea Ordinului Salatierei cobora foarte rar, uneori doar o dată pe an. Era plictisită de lume, deja le văzuse și auzise pe toate și era scârbită de prostia și indiferența celor mulți. Avea doar câțiva slujitori care se ocupau de treburile zilnice ale castelului și un grup mic de funcționari ce aveau grijă de arhiva Ordinului Salatierei și de elaborarea și transmiterea poruncilor Înălțimii Sale către Surorile ei.  ”Surorile mele…, gândi bătrâna, cât de puține am rămas din vechea gardă… atâtea bucătărese excelente s-au stins…” De Jeni se simțea cea mai apropiată. Fuseseră colege de promoție la Școala Ordinului și absolviseră la egalitate pe primul loc. Apoi, drumurile lor s-au despărțit. Jeni primise o copie a Rețetarului și înființase Cantina Socială renunțând la anumite privilegii. ” Ai fi fost o conducătoare mai bună decât mine, Jeni…” , gândi Marea Sălătăreasă privind o poză veche cu colțurile îngălbenite de vreme. Țineau legătura prin intermediul consolei dar magia prieteniei lor din tinerețe se pierduse undeva cu trecerea anilor. Bătrâna se trezi din visare și privi spre fereastra deschisă, acolo de unde se auzea fâlfâitul de aripi. Era un porumbel călător ce ținea în gheare un sul mititel de hârtie. ”Vești!”, spuse bătrâna și citi degrabă mesajul proaspăt venit: ” Situația e sub control. Jeni și Rețetarul sunt în siguranță pentru moment. Recomand totuși menținerea gradului de alertă impus. Semnat: Agent Miruna” . Nu trebuia riscat nimic. Atât viața lui Jeni cât și integritatea Rețetarului trebuiau apărate cu orice preț. ”Mai ales Rețetarul, gândi bătrâna, doar am jurat pentru protecția lui. Dacă va încăpea pe mâna Celorlalți cu siguranță îl vor distruge și atâtea rețete de mâncare naturală se vor pierde pentru vecie…”. Undeva, departe, deși cerul era senin, se auzeau tunete ca niște bubuituri surde…

Heeeiii… ce zi frumoasă e azi! Am dat comandă specială la cantină: clătite cu carne, așa cum le făcea bunica mea. Tanti Jeni știe rețeta:

Pentru aluatul de clătite combinăm următoarele: 500 ml lapte, 6 linguri cu vârf de făină, un ou și un pic de sare.

Pentru umplutură ne bazăm pe: 500g carne de vită, 2 cepe mijlocii câteva fire de pătrunjel și un ou ( alt ou decât cel menționat mai sus, v-ați prins).

Cât timp Miruna se ocupă de prepararea clătitelor ( e maestră la întorsul lor în tigaie: aleeeei-hop!), tanti Jeni pregărește umplutura: macină carnea și ceapa foarte-foarte mărunt, apoi le pune împreună la călit în tigaie, în care a pus în prealabil ulei cât să acopere uniform fundul tigăii. După ce totul se rumenește puțin, adaugă sare și piper după gust. Umplutura astfel călită se pune într-un vas. Presărăm peste ea firele de pătrunjel si spargem oul, amestecând apoi totul până se omogenizează.

Acum urmează marea combinare: umplutura se porționează în funcție de numărul de clătite, apoi fiecare porție se așează în mijlocul fiecărei clătite care se împachetează și se rulează. Apoi, toate clătitele umplute se așează pe o tavă unsă cu ulei și se pun la cuptor pentru vreo 15-20 min. Gata!

Pentru final, altă variantă ar mai fi ungerea clătitelor pe exterior cu ou bătut, tăvălirea lor prin pesmet și prăjirea lor în tigaie.

Puteți comanda ce variantă doriți, important este să vă placă. Poftă bună!

Publicitate

3 Responses to Clătite cu carne

 1. maria spune:

  Tanti Jeniiiiiiiiiiiii,nici duminica nu ne mai dai de mancare??????????Ploua in draci,mancare nu,bautura nu………..noi ce dreq mai facem?
  Asteptam campania electorala poate ne mai da si noua careva cate un pachetel cu mancare……..

 2. maria spune:

  Tanti Jeeeeeeeeeeennniiiiiiiii…………………o ratzeta de preparat un rechin,plsssssssss
  -mi-e o foameeeeeeeeeeee si daca nu mai pregatesti mata’ nimic incerc sa ma descurc si eu cum pot

 3. […] au jurat că vor apăra pentru totdeauna secretele Marelui Rețetar. Șefa Ordinului se numește Marea Sălătăreasă. De-a lungul timpului, pentru a nu fi descoperit, Rețetarul ăsta și-a tot schimbat locația […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: