A fost din nou pauză zilele astea la cantină: tanti Jeni și Miruna au fost la un Congres al Maeștrilor Omletari, unde s-au întâlnit cu specialiști ai omletei din întreaga lume. ”Mare filozofie, îi zic lu tanti Jeni când s-a întors de acolo, spargi niște ouă, le bați, le pui în tigaie și gata. La ce trebuie congres?” Mi-a pus în brațe un teanc de pliante pe care m-a sfătuit să le studiez înainte să-mi dau cu părerea. Am înțeles că sunt două curente cu privire la utilizarea brânzei în omletă: unul care susține că e mai bine să pui brânza în ouăle bătute și unul care afirmă că cel mai bine pui brânza la călit și apoi torni peste ea ouăle bătute. Interesant.
În drumul de întoarcere de la congres, fetele s-au aprovizionat cu legume proaspete pentru că s-au gândit ele să facă zacuscă pentru iarnă.
Ce au folosit: 12-14 vinete mari, vreo 30-35 de gogoșari roșii, cam 20-25 de ardei grași galbeni, 1-2 ardei iuți, 12-15 cepe, 1 l de ulei, 1 l de bulion, 2-3 kg ciuperci proaspete (ghebe, my favourite) și 3 linguri de sare.
În timp ce Miruna avea grijă de coptul vinetelor, tanti Jeni se ocupa de restul de zacuscă, folosind cu măiestrie mașina de tocat: a dat prim mașină toate legumele, apoi le-a pus în vase separate. Gogosarii rosii au parte de un tratament special, fiind puși într-o strecurătoare așezată pe un bol pentru a colecta sucul. Cu ciupercile e altă problemă: se pun într-o oală cu apă, se dau în câteva clocote apoi se taie în bucăți mari, se călesc în ulei si se dau și ele, implacabil, prin mașina de tocat, după ce au fost scurse de grăsime. Ceapa și sarea se pun într-o oală mare la călit la foc mediu, cam zece minute, în litrul de ulei. După ce s-au călit se adaugă pe rând ardeii galbeni, ardeii iuți și gogoșarii și se lasă la călit cam vreo 40 de minute,la foc mediu, amestecând constant.Apoi se adaugă sucul de la gogoșari și bulionul și se lasă la fiert pentru încă vreo 10 minute. Acum este momentul crucial în care se adaugă ciupercile și vinetele coapte și tocate de mânuțele pricepute ale Mirunei. Splendid. Totul miroase minunat. Se mai lasă la fiert cam 20 de minute amestecând mereu. Se pune în borcane ( sterilizate) zacusca rămasă după degustare. Dacă mai rămâne ceva…
La ce ora deschizi cantina Tanti Jeni?????????Btw,tot vreau retzeta pentru rehin…………
j
Mario, e deschis! Hai, dați buzna!!!!
@maria: pune rechinul pe grătar, fă repede un mujdei! Când ne chemi?
Multzam ,Tante !!!
Ar trebui sa pui o atentionare cand intram la tanti Jeni: Accesul interzis doamnelor insarcinate :))….acusi te vad fuga cu papa bun 🙂
@April: păi da, pentru gravide ne gândim la home delivery. Poate luăm o dubiță în sensul ăsta 🙂
Ca zacusca mea mexicana nu cred ca e..mai buna!Interesant si haios blog,tine-o tot asa!!!!
Anda, bine ai venit! Sunt convins că faci o zacuscă foarte foarte bună! Mulțumim pentru aprecieri!