Colțunași

”Ce naiba mai gătim azi?” se întreba tanti Jeni de dimineață stând pe scăunelul ei preferat din bucătărie. Debaraua e cam goală, nu prea mai avem mare lucru. ”Ceva simplu… bun… să placă la musafiri…Parcă ar merge o ciorbiță acră de cartofi, puțin picantă”, zic. Miruna șopti cu vocea ei caldă: ” Am putea face și niște colțunași.. Uite, ca să mulțumim pe toată lumea am putea face unele cu brânză și altele cu carne. Ar fi bine?”

Zis și făcut. În timp ce eu curățam cartofii pentru ciorbă, Miruna și tanti Jeni s-au apucat de preparat colțunașii: pentru cei cu carne s-au folosit 1 kg carne de vită, o ceapă, 1kg cartofi, foaie de tăiței făcută din făină, ouă și sare, iar pentru gustibus, în compoziție, sare si piper. Se fierb carnea și cartofii apoi se dau prin mașina de tocat. Ceapa se călește în ulei până capătă acea culoare rumen-aurie, apoi se amestecă cu carnea și cartofii tocați, adăugând sarea și piperul, după gust. Aluatul se întinde și se taie în pătrate de 10/10cm ( o riglă, vă rog) sau, dacă nu aveți riglă, se poate folosi un pahar mai mare pentru a decupa cu el aluatul în cercuri. Depinde de dispoziția artistică. Apoi, în mijlocul fiecărei bucăți de aluat de pune o grămăjoară de compoziție. Marginile aluatului se udă cu puțină apă apoi se lipesc prin presare cu degetul. Trebuie să fie lipite foarte bine, să nu se desfacă. După ce se zvântă, se pun la fiert înapă clocotită cu sare vreo 10 minute. Apoi, după ce sunt fierți, colțunașii se ung cu unt să nu se lipească între ei. Ca sugestie se pot prăji după aceea până se rumenesc bine pe ambele părți. Foaarte gustos!

Cei cu brânză se fac la fel doar compoziția se schimbă: se folosește brânză telemea, rasă și pisată foarte bine, amestecată apoi cu un ou și mărar verde. Foaaarte gustos, de asemenea!

Vă așteptăm cu platourile de colțunași fierbinți și cu ciorbița de cartofi aurie. Poftă bună!

Anunțuri

One Response to Colțunași

  1. maria spune:

    Brava Tante Jeanette,in sfarsit ti-ai revenit,criza -criza da’ nici asa ca’n ultima vremer cand nu mai aveam mult si plecam in Deltasa fac rost de ceva peste sau ce s-o mai gasi p’acolo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: