Știucă

Nu-ș ce naiba i-a venit azi lu tanti Jeni să facă știucă umplută. ”Să nu mă pui să curăț oase și piele de pește azi că n-am chef” ,i-am zis, ”mai bine facem cartofi prăjiți!”. M-a iertat dar tot mi-a găsit ceva de făcut: cică să curăț butoiul cel nou pentru varză că o să punem la murat. Probabil mai țineți minte că în butoiul cel vechi, tanti Jeni i-a cazat pe cei câțiva mici chinezi care lucrează pe șantierul de vizavi și nu vrea să -i evacueze. În fine.

Tanti Jeni cu Miruna s-au apucat ele de făcut știuca: pentru un Kg de știucă mai trebuie 2 litri de apă ( e moartă bre, crezi că mai înoată știuca aia?), 1 morcov, 1 ceapă, 1 pahar de ulei,  o felie pâine albă,  2 ouă, pătrunjel verde, 1 bucată ceapa, 4 bucăți cartofi mai măricei așa. Acuma: se curăță știuca, se ia cu atenție pielea de pe ea să nu se rupă, se golește de măruntaie ( Dowgird, păzea!), și se ia cu atenție carnea de pe oase. Carnea se va da prin mașina de tocat împreună cu miezul de pâine înmuiat în prealabil în lăptic. Umplutura rezultată se va freca cu ulei, cele două ouă, pătrunjelul ( tocat mărunt, mărunt), piper și sare după gust. Acum ne ocupăm de pielea știucii: o spălăm, o stoarcem bine și se umple cu umplutura la care tocmai s-a lucrat, și se dă forma de știucă. Aici ar fi bine să țineți minte cum arăta știuca înainte de preparare, dacă nu găsiți o poză ceva, sau căutați prin atlasul zoologic. Buuun! După ce dați forma aproximativ de știucă ( pun pariu că n-o să iasă 100% la fel ca originalul), vă apucați puțin de croitorie. Da, pielea se coase. Cu ață de cusut. Apoi se pune la fiert în apă cu sare împreună cu niscaiva zarzavat, cartofii și cu oasele de știucă ( Dowgird, dă oasele înapoi, n-auzi?). Când simțim că este gata, punem peștele pe un platou, strecurăm zeama și o punem peste pește ( pește peste nu merge) și pe lângă punem o garnitură din cartofii și morcovii din fiertură. Deci nu se pierde nimic. Nu știu cu ața cusută ce se întâmplă dar nici nu sunt curios.

Vă doresc poftă mare, eu sunt în spate curăț butoiul cu varză…

Anunțuri

4 Responses to Știucă

  1. April spune:

    Va rog frumos, o portie si la mine…dar vreau si mujdei…se poate? Multumesc tanti Jeni.

  2. Andrei spune:

    Am frigiderul plin cu peste si congelatorul la fel. Am venit ca eram curios cum face un profesionist, nu ma mai bag la profesioniste ca poate fi interpretat rauvoitor de femei. Ce ma intereseaza pe mine este tehnologia de extragere a stiucii din piele, fara sa-i strici pielea. Teoretic stiu, se face o mica taietura la gat si se baga mina si, incet, incet, se scoate afara. Apoi se scot oasele principale, ca alea mici se toaca… Ei bine intre teorie si practica este o mare diferenta. De cate ori am incercat, pielea s-a facut harcea-parcea. Cred ca o sa fac elicopter umplut ca la ala pielea se scoate mai usor. La stiuca, in Delta se mai toaca si ciupercute si marar in loc de patrunjel. Se baga la cuptor, ceea ce da un gust devastator. Nici la bordel nu mai poti sa mergi dupa aia.

    • cristiangheorghe spune:

      Andrei, nu trebuie să ai mână de chirurg ci doar puțină atenție: într-adevăr, pielea din jurul gâtului se crestează, apoi cu ajutorul unui cuțit care are vârful rotunjit se jupoaie știuca de piele. Cand ajungem la aripioarele dorsală și anală ( vezi și tu în atlasul zoologic) se secționează pe interior oasele corespondente, de preferință cu o forfecuță. Apoi se secționează șira spinării, înainte de coadă. În felul acesta sunt șanse foarte mari ca pielea știucii să rămână întreagă. Într-adevăr rețeta din Deltă este devastatoare, dacă nici acolo nu se prepară pește bun, atunci unde? 🙂 Cît despre bordeluri… numai de bine 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: