Provence

”Azi e vineri, deci mâncăm de post”, ne-a anunțat tanti Jeni de dimineață. ”Toate ca toate, zic, dar fără cartoafe de curățat azi că mă doare mâna de la dat cu bâta-n minge toată ziua”. Tanti Jeni zâmbi și-mi spuse: ” Dar cum de-ai ghicit, clarvăzătorule? Hai, bea-ți cafeaua și spor la curățat că nu stau după fundul tău!” Mulțumesc, tanti Jeni! Ce grijă ai matale de mine… offf! Așa că m-am apucat de curățat cartofi. Tanti Jeni pregătește o super chestie, cartofi franțuzești a la Provence. Nici nu e greu: la 4 cartofi mari folosim 2 cepe mari, 2 roșii mari, vreo 8 linguri de brânză rasă sau cașcaval ( sau ambele, părerea mea), niște ulei și sare.

Cuptorul trebuie să fie bine încins. Specialiștii recomandă o temperatură de 150 grade celsius, probabil că la această temperatură, electronii de pe atomii de cartofi ies de pe orbită și se combină armonios cu cei ai roșiilor și ai cepelor, creând astfel ioni negativo-pozitivi ce gâdilă în mod plăcut papilele gustative. Hai că sunt tare! Buuunn. Pasul doi: cartofii se taie rondele subțiri și se pun la fiert vreo 3 minute în apă sărată. După ce se fierb, se scurg. Ceapa se taie și ea în rondele și se călește un pic. Într-un vas Jena ( se pare că tanti Jeni a prins drag de vasele astea în ultima vreme…) se pun ingredientele pe straturi: ceapă călită, roșii tăiate rondele, cartofi, ceapă călită, brânză rasă, roșii, ceapă călită. V-ați prins? Pe deasupra stropim cu puțin ulei și se ține la cuptor vreo jumătate de oră, timp în care electronii… dar v-am mai explicat asta o dată.

Tanti Jeni a mai adăugat, pentru gust și un strat de măsline negre tocate. Așa da, Provence!

Pentru că azi e vineri, Miruna ne-a pregătit un desert special: banane caramel! Fiți atenți: la 4 banane mai mici ( mai verzi un pic și mai tari) mai folosim 4-5 linguri de semințe de susan, 250 mililitri de frișcă lichidă, 200 grame de brânză proaspătă de vaci, 2 pliculețe de zahăr vanilat și 3 linguri de suc de lămâie. Se bate frișca cu zahărul anilat și apoi se amestecă cu brânza fărîmițată. Bananele se taie în bucăți ce se stropesc cu zeama de lămâie. Zahărul se caramelizează folosind vreo 8 linguri de apă. Adăugăm în caramel bananele stropite cu lămâie, și se amestecă. După ce se ia de pe foc, se adaugă susanul. Ca mod de servire, pe farfurioară se pun bananele caramelizate și sosul de  frișcă+brânză. Smashing!

Așadar, poftiți cât sunt calde!  Bon apetit!

Publicitate

2 Responses to Provence

  1. drawforjoy spune:

    Vreau si eu o portie generoasa de cartofi cu branza, cascaval si tocatura de masline, suna atat de bine. Si din desert mai mult de doua portii, ca mie nu mi se face rau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: