Curcan

Brrrrr… ce frig eeeee!!! Tanti Jeni, aprinde naibii cuptorul ăla să stăm și noi cu fundul pe el un pic… Cum e deja aprins? Păi normal că e aprins, că azi tanti Jeni s-a hotărât să ne delecteze cu niște curcan la cuptor. Ia uite ce frumos e curcanul ăsta! Pentru el, tanti Jeni mai folosește 4 mere mari și frumoase, 100 grame de untură, 20 grame de boia dulce, 10 grame de piper, sare ( vreo 50 de grame), 150 de mililitri de vin alb ( adă o sticlă întreagă, bre, ne mai încălzim și noi!) și 200 mililitri de apă.

Curcanul se curăță bine, apoi se spală și se freacă cu boia și sare. Ar fi mișto ca acest curcan să fie ca lampa lui Aladin și frecându-l cu spor să ne îndeplinească trei dorințe. Am deja o listă. În fine, văd că îl tot freacă tanti Jeni dar nu iese nici un duh din el. Măcar să ne șoptească naibii numerele de la Loto! Nimic…Poate data viitoare. După atâta frecat, curcanul se presară cu piper. Interiorul primitor al curcanului se umple cu merele întregi, curățate în prealabil de coajă. Topim untura și o amestecăm cu apa și vinul. Curcanul umplut se pune pe o tavă cu o parte din amestecul de apă, vin și untură. Se ține la cuptor vreo 60-70 de minute, ungând curcanul din sfert în sfert de oră cu amestecul lichid. Tocmai bine, avem timp să ne încălzim pe lângă cuptor. Tocmai bine, mai punem și niște cartofi acolo la copt, pentru garnitură ( preparați ulterior cu ulei și ceapă). Sper să vă placă meniul de azi.

Trecem acum la departamentul dulciuri unde Miruna ne pregătește cu iscusință o budincă de orez cu mere în caramel. Miruna preferă caramelul, dacă nu știați asta. Minunea asta se face cu: 500 ml de lapte, 100 grame de orez, 1 plic de zahar vanilat, patru linguri de zahăr vanilat, puțină scorțișoară, 2 mere mari și frumoase și două ouă. Orezul se spală și se pune la fiert în apă. Se pune și laptele la fiert, iar când acesta începe să fiarbă se adaugă în el orezul fiert și scurs de apă. Se lasă la răcit vreo un sfert de oră, cu oala acoperită. Se freacă gălbenușurile cu zahăr, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, apoi se adaugă în orezul cu lapte. La sfârșit punem cele două albușuri bătute spumă și amestecăm totul. Acum Miruna trece la mere: le curăță și le taie felii subțiri. Ia o cratiță de un litru și presară în ea 2 linguri mari de zahăr, apoi așează acolo merele, într-o formă circulară. Are imaginație, Miruna! Pune apoi oala la cuptor până când merele cu zahărul se caramelizează un pic. Ah, am uiat să vă spun că înainte de a pune oala la cuptor, a presărat puțină scorțișoară pentru un gust devastator. După ce scoate oala din cuptor, toarnă deasupra amestecul de orez, lapte și restul, apoi se pune oala din nou la cuptor pentru vreo 25 de minute. După ce scoate iar oala din cuptor ( pentru ultima oară…) o pune la răcit apoi o răstoarnă într-o farfurie. Merele caramelizate vor fi deasupra. Super gustos desert!

Hai că am mâncat și azi… ne-am și încălzit de la cuptor… Cum? Am uitat de programul de sport? aoleuu…

5 Responses to Curcan

  1. Nik 26 spune:

    Nici nu vreau sa ma gandesc la ce mancati voi azi! 😦
    Eu nici macar o cafea nu am putut face… sunt oprite gazele… fara vreun anunt, ceva (desi lucrarea era programata cica!)… macar ma pregateam si eu psihologic! 😦 Sa mai zic ceva de frig?!

  2. Nina spune:

    Breee, asta nu-i mîncare de cantină socială… Protestez dar vreau şi eu două porţii. 😀

  3. cristiangheorghe spune:

    @Nina: Așa te vreau! protest cu gura plină 🙂 Poftă mare!

Lasă un comentariu