Pulpă umplută

Daa, păi să vă spun ce-am pățit weekendul ăsta: sâmbătă  m-am trezit mai târziu decât de obicei și m-am dus la cantină chitit să-mi fac tradiționala omletă cu brânză și legume. Simțeam deja în nări mirosul de ou prăjit… și de cafea proaspăt râșnită…. ah, ador micul dejun liniștit de sâmbătă! De fiecare dată mă delectez cu el pe îndelete. Și cum vă spuneam: ajung eu la cantină somnoros ca de obicei ( de multe ori mi-am propus să marchez cu roșu pe asfalt drumul ăsta, sau cu galben fosforescent: somnoros cum sunt mă rătăcesc naibii și ajung cine știe unde…) și, ca în fiecare sâmbătă dimineața nu era nimeni acolo. Intru în bucătărie și pipăi somnoros peretele de lângă ușă să caut întrerupătorul… aprind lumina și mă invadează un prelung și puternic ” Laaa mulți aaaani!!!!!”. Preț de două bătăi de inimă n-am știut ce mi se întâmplă, apoi mi-am amintit brusc: băi, azi e 7 noiembrie deci e ziua mea! Cei cu urarea erau tanti Jeni și Miruna și chiriașii noștri din butoiul cu varză, micii muncitori chinezi, care nu lipsesc niciodată de la ocazii din astea. Pe masă erau așezate bunătăți, adică ceea ce tanti Jeni știe că îmi place foaaarte mult: plăcintă cu carne, rulouri cu șuncă și salată de crudități, chifle la cuptor umplute cu ciuperci și cașcaval, ouă umplute… așa că vă dați seama că am renunțat la omletă. Miruna, draga de ea, mi-a pregătit un tort de ciocolată ( o să vă dau rețeta altădată, dar neapărat, că e excelent!) pe care scrisese ”La Mulți Ani!” cu caramel. Evident, am primit și cadouri: tanti Jeni și Miruna mi-au dăruit o pereche nouă de căști pentru iPhone că știau că sufăr pe chestia asta, iar micii chinezi mi-au făcut cadou tradiționalul bob de orez, dar de asta asta gravat cu versiunea completă a ” Artei războiului” de Sun Tzu, o lucrare foarte dragă mie. Cățelul Dowgird a fost un drăguț și mi-a schelălăit cântecul cu ” Mulți ani trăiască”, mai bine decât Mirunei de ziua ei, semn că mititelul a mai exersat între timp. În fine, am petrecut frumos, ce mai… Pentru că era frumos afară ne-am mai distrat puțin cu baseball-ul deși sezonul s-a încheiat deja. Se pare că în curând vom trece la hochei.

Buuuunnn… deci weekendul a fost distractiv, azi e luni și trecem la treabă, plini de avânt și energie. Ia să vedem ce bunătăți mai pregătește azi tanti Jeni: pulpă umplută de curcan. Gustos și sănătos! Păi la o pulpă mare de curcan, mai combinăm o ceapă, 1 ou, 100 de grame de costiță afumată, 4 căței de usturoi, niște miez de nucă, o legătură de pătrunjel, cimbru și vreo 50 de grame de unt. Evident, folosim și prietenii casei, sarea și piperul. Se spală și se șterge pulpa de curcan, apoi se dezosează și se ajustează ca formă, încercând să obținem un soi de pulpă dreptunghică. Nu, nu o găsiți în cărțile de geometrie.  Apoi se condimentează cu cimbru, sare și piper. Așaaa… Costița tăitată mărunt se călește, apoi se adaugă ceapa și usturoiul ( tăiate și ele mărunt), stafidele, oul bătut, pătrunjelul și nucile, mărunțite și ele. Totul se amestecă bine până la omogenizare. Dreptunghiul de pulpă se unge cu unt, apoi se pune umplutura. Pulpa se rulează și se leagă cu ață. Apoi se învelește în staniol și se pune într-o tavă și în cuptorul încins. După vreo oră, se scoate staniolul și se mai lasă un pic pulpa la cuptor până se rumenește. Super miros, super aromă, super gust! Mulțumim tanti Jeni!

Offf… ca desert a mai rămas tort de ciocolată, că Miruna l-a făcut mare mare de tot să ajungă la toată lumea.

Vă așteptăm să vă îndestulați azi la noi la cantină, să începeți săptămâna cu forțe proaspete. Poftă mare!

 

 

Anunțuri

14 Responses to Pulpă umplută

  1. ioana spune:

    la multi ani si toate care se doreste cu aceasta ocazie. daca stiam, iti aduceam si eu cado un borcan de dulceatsa de visine. bine, mai mult veneam sa mananc din chiflele alea si tort…

  2. cristiangheorghe spune:

    @Ioana: mulțumesc pentru urări. Poți să vii că au mai rămas chifle din alea, sunt încă pufoase. Da, a mai rămas și tort destul. Dulceață de vișine, zici? Ajungi într-o oră? 🙂

  3. miju spune:

    ohh, umpic intarziat iti spun si eu: Laaaa muuuulti aaaaaani!!! cantat, infundat, cu gura deja plina 😀

    …si nu ti-au zis mihai, sau gabi? gavril? era cineva inaintea ta? 😀

  4. fizz spune:

    multi ani cristache!Sa fii sanatos, voios si la fel de …curajos… asa, k n-am gasit alta rima!

  5. Nik26 spune:

    La multi, multi, multi ani! 😀 Sa ai parte de nenumarate bunatati culinare si de tot ceea ce iti mai doresti pe langa ele!
    [Iar de pulpa umpluta… ce sa mai zic?! 😉 Gust si eu putin!]

  6. drawforjoy spune:

    M-am repezit la mancare si am uitat sa iti urez la multi ani!
    Sa fii fericit si sa ai parte de bunatati toata viata ta:)

    PS: Tanti jeni are o leapsa gastronomica de la mine.

  7. April spune:

    La multi ani cu sanatate si cu de toate. Primite urarile la 3 zile dupa chef? 😉 Buna mancarica, buna.
    Toate cele bune!

  8. Tu esti culmea…. Cum sa tina cineva cura de slabire, cu asa bloguri?:)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: