Ciorbă de pește

Nu știu pe unde a umblat tanti Jeni weekendul ăsta, cert e că a venit de dimineață la cantină cu o grămadă de pește pe care are de gând astăzi să ni-l ofere spre degustare sub formă de ciorbă. Ciorbă de pește, evident. Pești mari, pești mici.. Ia fiți atenți ce bogată e ciorba asta: la un kil jumate de crap și șalău mai intră jumătate de kilogram de pești mici: babușcă, roșioară, cărășei…, precum și următoarele ingrediente : o rădăcină de pătrunjel, o țelină mică, un morcov mare, două cepe mari, un gogoșar roșu, juma de kil de cartofi, o jumătate de cană de orez, trei ouă, o lingură de bulion, 250 grame de smântână, o legătură de lobodă, una de leuștean, una de pătrunjel, trei ouă, jumătate de kil de borș, un vârf de linguriță de busuioc, sare , piper, ulei și ardei iute. Hai că deja am obosit numai cu enumerarea asta, darămite să m-apuc să curăț cartofii… uff… Tanti Jeni s-a ocupat întâi de partea piscicolă: crapul și șalăul se porționează și se lasă fără cap și aripioare, iar peștele cel mic rămâne întreg dar tot fără aripioare și cap, cam ca Venus din Milo, așa. Îi punem pe toți la zvântat și îi sărăm. Cu sare, evident. Apoi, în afară de cartofi și roșii, suita de legume se toacă mărunt și se pune la călit pentru 5 minute într-o cratiță. După care, într-o oală oală mare se toarnă vreo 10 litri de apă , se pune niște ulei și apoi se adaugă spre fierbere legumele deja călite. Când apa începe să fiarbă se adaugă cartofii curățați, spălați și tăiați cubulețe. Conform legilor termodinamicii, apa începe să clocotească, moment în care se adaugă jumătate de litru de borș, bulionul, orezul și roșiile tăiate cubulețe. Cronometrăm 10 minute și adăugăm peștele. Totul se lasă la fiert pentru încă un sfert de oră. Între timp se bat cele trei ouă, se amestecă cu smântâna, se mai adaugă puțină sare, o linguriță de oțet și subțiem amestecul cu o lingură-două de ciorbă. Se omogenizează, apoi acest amestec se adaugă în ciorba care fierbe molcom. La final se adaugă verdeața și busuiocul și se amestecă puțin. Pentru ca ciorba să fie mai aromată, tanti Jeni acoperă oala cu un capac și o lasă așa câteva minute. Ciorba se servește fierbinte, iar pentru peștele din ea tanti Jeni a pregătit un delicios mujdei de usturoi, servit separat, numa-numa bun și delicios. Să nu uit de ardeii iuți! Delicios! Pentru amatori, recomandăm o țuiculiță înainte de ciorbă pentru creșterea apetitului.

Așaaaaa…. Ce-ați zice la desert de niște cartofi? Nuuuu… nu sunt cartofii ăia de mi-i dă tanti Jeni la curățat! E vorba de cartofi de biscuiți pregătiți de Miruna. Un desert simplu și foarte gustos! Păi la un kilogram de biscuiți, Miruna mai fosolește o jumătate de pachet de unt, jumătate de litru de lapte proaspăt, cacao și zahăr.  Păi biscuiții se pisează bine de tot. Se pune laptele pe foc și se adaugă cacao  după gust. După ce se omogenizează bine, se adaugă tot untul și zahărul, tot după gust. Omogenizăm din nou și adăugăm biscuiții pisați. Se obține astfel un soi de pastă mai groasă care se porționează cu lingura și se pun pe un platou, porțiile respective având forma de cartof. Se presară deasupra un amestec de zahăr și cacao și se țin cam jumătate de oră la frigider. Excelent!

Vă așteptăm așadar cu bunătăți și azi. Ca să fim în ton cu preparatul de azi, poate depănăm povești pescărești, ali voastre sau auzite de la alții. Poftă mare!

Anunțuri

2 Responses to Ciorbă de pește

  1. miju spune:

    ciorba de peste a mamei mele n-a fost tocmai fotogenica, stii, in ardeal se mai face(din lipsa de legaturi cu borsul) cu zama de varza. se poate manca linistit si rece. asa ca am pus poza numai cu ce am facut la cuptor. azi, usor infrigurat, ma bag la ciorba lui tanti Jeni 🙂

  2. cristiangheorghe spune:

    Mijule, ești bun. Tanti Jeni cu ochiul ei de expert tocmai ți-a lăudat capodopera din poză și ți-a lăsat un comment. Ne-ai convins 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: