Am vrut să stau sub plapumă tot weekendul, mai ales când am văzut că fulguiește afară. Brrrrr…. Păi sunt friguros, nu știați? Dar oricât aș fi de friguros, nu pot rezista să stau departe de cantină, ce să fac? Așa că sâmbătă și duminică am avut parte de un mix de program cultural, artistic și administrativ, adică am îmbinat utilul cu plăcutul. Mai pe românește, mi-am creat un task-list pe care am inclus curățenie la cantină și în împrejurimi, vizionarea de seriale pe laptop ( mai ales din ”Dexter” că acuși se termină, mai e un episod, abia aștept) și de meciuri de hochei la TV, că a jucat Washington cu Toronto și spre bucuria lui tanti Jeni, unul din preferații dumneaei, Alex Ovechkin de la Washington a făcut un meci mare. Evident nu am uitat de magnifica omletă pufoasă de dimineața de weekend, cu brânză și ceapă, asortată cu salată de roșii și ulei de măsline și pâinică prăjită. Magistral! Deși, cum vă spuneam, sunt friguros, abia aștept să vină înghețul și să jucăm hochei out-door pe piscina transformată în patinoar. O să fie foarte distractiv! În fine. În weekend am mai avut o surpriză plăcută și anume premiul ” Yummylicious” primit din partea dragei noastre Nik26, căreia îi mulțumim pentru gândurile și cuvintele frumoase. Iată premiul:
Ne-am gândit să dăm și noi mai departe acest premiu dragelor noastre surori Edith, Lia și Mămica de Sebastian, ale căror postări cu rețete sunt un real deliciu. Felicitări, dragele noastre! Keep up the good work!
Așaaaa…. hai că s-a făcut luni și intrăm iar în pâine. Mă rog, vorba vine că mai degrabă intră pâinea în noi decât noi în pâine, dar așa e expresia. Pentru că suntem în ultima săptămână de post, tanti Jeni s-a gândit să ne facă un ghiveci, de post, evident. Multe legume, ceea ce înseamnă multă savoare și vitamine. Las că ne scoatem noi pârleala cu de-ale porcului, mintenaș… 😉 Păi la un kilogram de cartofi, tanti Jeni mai pune o jumătate de kilogram de dovlecei, o jumătate de kilogram de roșii, o jumătate de kilogram de morcovi, o jumătate de varză albă (bre, tanti Jeni, numa jumătăți? dar ceva întreg nu intră la ghiveciul ăsta? Hai că m-a auzit…) un kilogram de cartofi, un ardei gras mare și verde o legătură de mărar, una de pătrunjel, cinci cepe mari, o foaie de dafin și un sfert de kil de fasole verde. Mai intră și niște usturoi, piper și sare, dar astea după gust. Așaaa… tanti Jeni și-a pus la pick-up un disc cu muzică de cameră semnată Franz Schubert și s-a apucat să taie ceapa și ardeiul apoi le-a pus la călit. A adăugat apoi în ordine, așa cum intră în scenă și instrumentele muzicale în timpul concertului, morcovii, cartofii și dovleceii tăiați rondele, fasolea verde tăiată bucăți, și varza feliată. După câteva minute, se pune apă în compoziție ( nu aia muzicală, aia din oală), dar atât cât să acopere legumele și se lasă la fiert la foc mic și vasul acoperit. După fierbere se adaugă usturoiul pisat, roșiile decojite și tocate, sarea, piperul și foaia de dafin, apoi se mai lasă la fiert vreo 10 minute. La final, când concertul de cameră este gata, în aplauzele mulțimii se presară verdeața tocată fin, și ghiveciul este pregătiiiit! Mie-mi place cu pâinică prăjită. E delicios!!!!
Miruna s-a trezit azi cu noaptea-n cap că s-a gândit să ne delecteze cu negrese cu muuuuuultă ciocolată. Știu că nu e de post, dar am rugat-o să facă negrese azi că-mi era o poftăăăă… și cum Miruna nu mă poate refuza ( am o privire irezistibilă când rog ceva pe cineva, știu…. ), a pregătit pe masa ei de lucru următoarele: un pachet de unt, 2 linguri de cacao, 150 mililitri de lapte, 250 de grame de zahăr, 8 linguri de nucă măcinată, 200 de grame de făină, patru ouă și niște praf de copt. Untul, zahărul laptele și cacao se amestecă într-un vas,apoi se pun la încălzit amestecând încontinuu până dă în clocot. Se lasă la fiert câteva minute apoi se pune la răcit. Din jumătate de cremă obținută astfel, se prepară blatul, adăugând făina, nuca, praful de copt și ouăle ( gălbenușurile separat și albușurile bătute spumă separat). Compoziția obținută se toarnă într-o tavă unsă și tapetată șis epune la cuptor la foc mediu. După ce s-a copt blatul, se lasă la răcit și apoi se scoate cugrijă din tavă și se taie cuburi. Fiecare cub se trece prin crema rămasă și apoi prin nucă pisată. Delicios! Evident că n-am rezistat și am luat puțină cremă pe degete înainte să fie gata și fără să mă vadă Miruna… ba m-a văzut… Negresele obținute se pun câteva ore la frigider și apoi sunt gata de servit. Mulțumesc, Miruna! Ești cea mai dulce fată de pe planetă!
Așaaaa… hai că pentru o zi de luni cred că e bine. Tanti Jeni vă așteaptă pentru a vă servi cu drag. Poftă mare, dragelor și dragilor!
bunica facea altfel negresele….da la naiba, nu mai gasesc retetele alea ale ei….raman doar cu pofta
@virgil: sunt convins că bunica ta făcea negrese foarte bune. O să-ți placă și cele făcute azi de Miruna, crede-mă. Să nu uiți să te ștergi de ciocolată 😉 Poftă mare!
Săru mâna pe obraz, tanti Jeni! Am roşit de încântare 😀 Eu la ghiveci nu vin nici moartă, că e una din mncărurile bau bau pt mine. Dar te invit eu la un restaurant cu piept de raţă în sos de portocale 😀
Hmm, cred că a rămas în spam primul meu comentariu :p Îți mulțumesc încă o dată pentru onoare și premiu, am roșit de încântare 🙂 Dar să știi că nu m-ai nimerit cu ghiveciul :(( E una din mâncărurile bau-bau pt mine 😀 Dar poate vii tu în vizită la un piept de rață în sos de portocale 🙂
@Lia: off, mereu uit să verific în spam dar să nu mă spui lui tanti Jeni că dumneaei mereu mă ceartă pe tema asta și nu știi cât de aprigă e când se supără… Lia, noi îți mulțumim. Azi ne-ai învățat o lecție importantă: să știm să dăruim. Dumnezeu să te binecuvânteze! Voi scrie despre asta dar mâine pentru că acum mă duc să mă culc și să visez la zâmbetul Mirunei… Nici asta să nu-i spui lui tanti Jeni.. Șșșșșș…
Tanti Jeni, o draguta ca de obicei! Sar’na ca te-ai gandit si la mine! 🙂
@edith: să ne trăiesti! Te mai așteptăm cu bunătăți!