Spaghete cu ton. Ruladă de cacao

Păi să vă spun ce-am făcut aseară. Nu terminarăm noi bine treaba la cantină că tanti Jeni mi-a pus în brațe niște pachete și m-a trimis cu ele direct la Universitate, în spatele statuii lui Mihai Viteazu, unde m-am întâlnit cu Lia și alți oameni darnici care  au contribuit fiecare cu cadouri și bani, pentru a face mai fericite Sărbătorile de Iarnă pentru unii copii. Detalii despre această acțiune veți găsi AICI și AICI, eu nu voi menționa decât faptul că am fost destul de emoționat să întâlnesc acești oameni cu suflet mare și care știu să dăruiască. Lia, îți mulțumesc încă o dată în numele personalului ”Cantinei Sociale” că ne-ai dat ocazia să vă cunoaștem și să fim mai buni.  Dragilor, dacă vreți să participați și voi la această campanie, o găsiți pe Lia la Universitate și azi și mâine între orele 18:00 – 19:00. Gânduri bune, vă doresc!

 Așaaa… darnici am fost, cuminți am fost….. dar de mâncat ce mâncăm? Ia să vedem ce bunătăți născocește azi tanti Jeni prin oalele ei magice… Eee, da! Foarte bun! Spaghetti cu ton. Rețeta e simplă, dragii mei: se combină 200g de roșii în bulion,  200g de suc de roșii, 1 lingură de ulei de măsline, 2 căței maidanezi de usturoi, 1 cutie de ton în ulei (mai mare, așa…), niște zahăr, sare, piper, busuioc și, să nu uit, vreo 400 de grame de spaghetti.  Se pune uleiul la încins și punem la călit roșiile în bulion, sucul de roșii, usturoiul tocat mărunt, sarea, piperul, zahărul. Adăugăm și niște apă. Lăsăm totul la fiert până când sosul acesta scade la jumătate, deci cam o oră,o oră și un pic, la foc mic, pitic. Buuun… Tonul se scoate din cutie și se scurge de ulei. Sosul se ia de pe foc atunci când e gata și adăugăm în el bucățile de ton. Mai punem din nou pe foc să mai dea un clocot și gata. Pastele se fierb așa cum îmi plac mie, adică ”al-dente”, în apă cu puțină sare și ulei de măsline. După ce se fierb se strecoară și se țin un pic sub un jet de apă rece. Tanti Jeni nu amestecă pastele cu sosul. Dânsei îi place să pună spaghetele pe farfurie și apoi să adauge sosul peste ele. Deasupra presară niște parmezan ras și decorează cu o frunză de busuioc, să fie așa mai… rococo. Mmmmmmmm….. splendid! Un companion bun la spaghetele astea este vinul roșu, dar ar merge și unul rosee parfumeee. Alegerea este a voastră.

Așaaaa…. Miruna astăzi ne delectează la desert cu o SuperRuladăDeBiscuițiCuCacaoȘiNucăDeCocos. Na, că am zis asta dintr-o suflare. Mânuțele delicate și pricepute ale Mirunei prepară pe rând cele două componente ate acestei rulade: Blatul ( the dark side) și umplutura (the white side). Blatul se face din 500 de grame de biscuiți cu cacao, 300 de mililtri cu lapte, 150 de grame de margarină, 100 de grame de miez de nucă și esență de rom. Biscuiții se dau prin mașina de tocat, iar apoi în praful obținut se adaugă laptele încălzit și margarina topită, apoi esența de rom și nuca măcinată. Totul se amestecă până devine un amestec omogen. Umplutura se face din 100 de grame de nucă de cocos, 10 linguri de zahăr pudră, 200 de grame de unt și esență de vanilie. Se freacă untul cu zahărul pudră și esența de vanilie până de vine ca o spumă, apoi se adaugă nuca de cocos și se amestecă din nou până la omogenizare. Acum folosim folia alimentară: pe o bucată de folie se pune amestecul de biscuiți și se întinde, apoi se acoperă cu altă folie și se întinde cu făcălețul. Se scoate folia de deasupra și se pune uniform peste blatul de biscuiți, crema cea albă și aromată. Apoi se rulează. Se pune în frigider pentru câteva ore și gata!

Dragii mei, vă doresc poftă mare! Între timp a început să ningă, ceea ce mă face să fiu mai melancolic și visător… Dar voi visa după ce mănânc, evident. Haideți la masă! Poftă mare!

Anunțuri

6 Responses to Spaghete cu ton. Ruladă de cacao

  1. ionescum spune:

    La rulada inainteeeeeeee,superbuna, Mirunica mai vrem deserturi d’astea .Actiunea de aseara la fel de grozava ca tot ce se executaa la cantina,si eu am participat la una asemanatoare tot aseara,poate data viitoare ne unim fortele si iese ceva mai grozav pentru micutii astia,acu’ ca a venit si zapada si viscolu’ asta peste noi ei au nevoie de multe lucruri dar mai ales de atentie si intelegere.Pupaciuni Tanti Jeni si MIrunica

    • cristiangheorghe spune:

      @ionescum: da, rulada e extra. Se face la rece și este superbă îmbucătură cu îmbucătură… Am cunoscut oameni grozavi acolo la întâlnirea cu Lia. Într-adevăr poate ne unim forțele, ai datele de contact ale Liei pe bannerul de pe manșetă, cel cu oameni darnici, sau pe blogul ei din blogrollul nostru. Te pupăm, draga noastră!

  2. Otto spune:

    spaghetele nu se fierb in apa cu ulei si nici nu se pun dupa sub jet de apa. se fierb pur si simplu in apa cu sare si e simplu sa sti cind sint al dente – daca arunci o spagheta din oala pe frigider si se lipeste e al dente.
    cel putin asa fac italienii si daca nici ei nu s epricep la facut paste atunci cine? italienii spun explicit ca nu e voie sa pui ulei in apa in care fierbi spaghete si ca nici nu ai voie sa le pui dupa sub jet.
    daca spaghetele sint de calitate nu se lipesc. barilla ar fi cazul asta marca cea mai ieftina recomandata, tot ce e peste ca pret si e italiensc e si peste ca si calitate. minim barilla!

    • cristiangheorghe spune:

      @Otto: și italienii sunt de felurite feluri. Există într-adevăr curente de opinie diferite cu privire la folosirea uleiului la fiert paste și de asemenea legat de aspectul jetului de apă rece la care pastele sunt ținute un pic după fierbere. Probabil ține de regiune. Legat de pastele Barilla, tanti Jeni este de acord cu tine. Sunt cele mai bune! Te mai așteptăm pe la noi!

  3. viatanomada spune:

    La frigu’asta si zapada „care este” neshte ceai fierbinte mai ai Tanti Jeni?si o bucatica de prajitura???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: