Hai că a fost frumos de Crăciun. Nu numai că am avut bunătăți pe săturate, dar atmosfera de la cantină a fost mai caldă și mai liniștită ca niciodată. Evident, am avut parte de colindători și mai mari și mai mici pe care tanti Jeni i-a servit cu ceea ce pregătise în Ajun ( v-am povestit zilele trecute) și aceștia au plecat sătui și cu buzunarele pline de dulciuri, mere și nuci. Într-un cuvânt a fost frumos.
Deși mai avem sarmale, cârnați afumați, caltaboși, piftie și alte răcituri, tanti Jeni s-a gândit să mai anime atmosfera astăzi pe la cantină și să ne pregătească o delicioasă varză cu ciolan afumat. Am spus delicioasă? Noooo… Foarte delicioasă! De fapt mirosul ăsta nemaipomenit care vine din bucătărie te face să urli de poftă precum coiotul la Luna plină. Stați să vedeți minunăție: tanti Jeni a luat o varză, o bucată de ciolan afumat, doi morcovi, un ardei gras, două cepe mici, vreo patru roșii mari, sare, boia, piper, mărar și cimbru, și le-a pus pe masa de lucru. Pentru a-și crea o atmosferă relaxată, tanti Jeni și-a pus la pick-up un disc cu ”Eine kleine nachtmusik” de micul Mozart, probabil în așteptarea Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Vienna, pe care tanti Jeni nu l-a ratat niciodată, la teveu evident. Așaaaa… se ia varza și se taie în patru. Fiecare bucată se toacă de la vârf spre cotor, tzac-tzac-tzac, apoi se pune varza tocată într-un vas mare, se presară cu sare și se frământă cu mâinile, pentru a se amesteca mai bine sarea cu varza. Pentru că tot și-a intrat în mână, tanti Jeni se apucă să curețe ceapa, ardeiul, mocovii, le toacă mărunt,șipentru că rămăsese singur și probabil se plictisea, a venit și rândul ciolanului la tăiat în bucăți potrivite. Cred că la faza asta nu Mozart îi trebuia lui tanti Jeni, ci ”Careful with that axe, Eugene” de Pink Floyd… În fine. Se călesc într-un vas ceapa, ardeii morcovii, apoi se pune varza și bucățile de ciolan. Se amestecă bine și se condimentează totul presărând sare, boia, piper și cimbru. Se adaugă apoi și o cană de apă și se lasă totul la fiert vreo 20 de minute, amestecând din când în când să nu se prindă varza de vas. Se ia vasul de pe foc și se pune în cuptorul încins pentru încă vreo 20 de minute. Trebuie verificat din când în când să nu rămână varza fără lichid, caz în care se mai adaugă puțină apă. Aoleuuu… miroase exceleeent! Între timp se dau roșiile pe răzătoare iar sucul obținut se adaugă la varză. Se mai lasă puțin la cuptor până mai scade lichidul și apoi, când este gata, se presară mărarul proaspăt tocat. Super!
Vreauuuuuuuuuuuuuuuuuu si euuuuuuuuuu varzaaaaaaaaaaaaaaa!!! deci am sa mor in urmatoarele minute de pofta, da? o sa ma aveti pe constiinta, na!
@georgiana: stai bre, nu muriii!!!! Ia de-aci o gură de vin să-ți revii… vrei să-l lași pe Gipsy fără mămica? 🙂
neeee…e imposibil!!! nu stii cam ce hal de gurmanda zace’n mine….de unde sa fac eu rost de un ciolan si afumat pe deasupra??
@georgiana: nu pot decât să-ți spun decât că ai nimerit la locul potrivit. Cantina asta e un magnet pentru gurmanzi 🙂
Uite, plang cu lacrimide crocodil…
Imi ploua in gura dar nenea doctoru’ zice NU si NU.
Ingrasati-va voi 😀
@viorica: te rog, servește o porție, că prima dată nu se pune și nu s-o supăra nenea doctorul 🙂
Mie-mi place ca tanti Jeni intotdeauna isi asigura un fond muzical de mare clasa 🙂
@Misaki-chan: daaa, TJ e o romantică incurabilă, să știi… Iar la volan ascultă Deep Purple 😉
eu cand prestez treburi dintr’astia casnice ascult dire straits, dar in general is o mare admiratoare Whitesnake, am fost si la concertul lor de anul trecut:)
@georgiana: da, Dire Straits sună bine. ”Sultans of Swings” e pe playlist la noi la cantină. Iar de la domnul Coverdale, preferata lui TJ e ” Soldier of Fortune”. 😉
da da, am toate albumele! muzica nu zgomot! recunosc ca’mi place mult si maiden, dar deja m-am abatut prea tare de la subiect…tanti jeni sa faca bine sa-mi trimita cu nashu o caserola plina ochi cu varzuca, ca si eu i-am trimis piftie acu’ cateva zile. Dar ea sa aiba grija, s-o lege bine la gura (caserola zic) ca nu vreau surprize 😛
@Georgiana: tanti Jeni a plecat deja la gară cu casoleta plină cu varză cu ciolan afumat, sigilată. I-a pus și lu nașu într-un castronel să aibe și gura lui ce să mănâncă 🙂 Vezi că într-o pungă a pus niște oase de la ciolan pentru Gipsy, dacă-i place. Cățelul nostru Dowgird e deja supra-sătul, merge într-o parte, ca autobuzul.
saru’mana lu’ Tanti jeni, ce dragutza e…s-a gandit pana si la Gipsishor…o pup suplimentar pentru asta!
Uite cine o sa aiba treaba de Revelion! 🙂
Draga cantina, iti urez la multi sanatosi, cat mai multe succesuri si impliniri si pentru c-a fost dragoste la prima vedere, o sa fac tot posibilul in 2010 sa ne vedem!! Pupaciuni si imbratisari! Ahoooo! Ahooooooooo!!!
@georgiana: mulți ani sănătoși și fericiți și ție! te pupăm și noi și să știi că TJ și-a trecut întrevedera în agendă 🙂 Poat etreci de revelion să ciocnim o șampanie 🙂
La multi ani! Toate cele bune!
@april: La Mulți Ani, draga noastră! Un An Nou plin de împliniri!