Friptură de iepure. Tartă cu mere și ananas

Ce bine! De azi am renunțat la ceaiurile ant-răceală: azi dimineață, tanti Jeni m-a inspectat așa, ochiometric, m-a pus să tușesc să zic ”treiștrei”, m-a pus să scot limba, să zic în ordine cronologică ce popoare migratoare s-au perindat pe teritoriul României ( chiar le știu! vă învăț și pe voi dar nu acum…), să zic numerele prime de la unu la zece și valoarea lui PI până la a patra zecimală și s-a convins că nu mai sunt răcit. Drept pentru care m-a răsplătit cu o cafea puternică și aromată de care îmi era atât de doooooooorrr… Și ca plăcerea să fie completă, am ascultat și piesa asta , dedicație de la prietena Cantinei, Georgiana. Buunn, așa. Păi, cafeluța-cafeluță, muzicuța-muzicuță, dar mai și muncim, că tanti Jeni a venit de aseară să pregătească ceva, nu știm ce că nu ne-a spus. Dar o văd că scoate din rastelul de discuri vinil pe ăla cu arii din opere și ne pune la pick-up, direct ” Corul Vânătorilor” din opera ”Freischutz” de Weber. Știți voi e aia care zice:

”Vânând noi petrecem o viaţă ferice,
Prin farmec de codru în zori o pornim,
Tiptil stăm la pândă vânat să ne pice,
Ori cerbul cel ager fugind urmărim,
Sublimă plăcere şi nobilă este,
Mai liber te simţi mai voinic mai voios.
Izbânda când cornul sunând ne dă veste,
Ecouri trezite răspund zgomotos!
La-la la-la-la!”

Ei, și lalalala-ul ăla îl știm cu toții, voios și molipsitor. Cred că o să-l fredonez toată ziua!

Hopaaa, zic, m-am prins! Stai că TJ se apucă de gătit vânat. Ce-o prepara, Doamne, vreun urs, cerb, sau vulpe ( nu știu, vulpea se mănâncă? Hm?). Noooo… felul principal de astăzi este un iepure, primit ieri de TJ de la un bun prieten vânător. Interesant… Ce se mănâncă de la un iepure? Păi tanti Jeni ne explică frumos cum că de la iepure alegem pentru preparare picioarele din spate, picioarele din față și partea posterioară a spatelui. S-ar mai găsi niște cărniță și printre coaste dar mai puțină.  Fiți atenți acum la procedură: pe lângă carnea de iepure se mai prepară două componente: sosul în care se marinează carnea și pasta cu care se va unge friptura. Booonnn… Pentru marinat carnea folosim: o ceapă, un morcov, cinci căței de usturoi ( nu de vânătoare…) și o lingură de praf de legume uscate. Ceapa, morcovul și usturoiul se taie felii și se pun într-un litru de apă. Se presară apoi praful de legume și punem tacticos carnea, tăiată bucăți potrivite,  în această licoare. De fapt tanti Jeni a pus-o la marinat de aseară, în frigider,  ca să o poate găti astăzi. Buuun. Mergem mai departe: după ce e marinată, carnea se scurge într-o strecurătoare. La fel, separat, se scurg legumele care au participat la marinat. Preparăm acum pasta cu care se va unge carnea. Această pastă se prepară din o lingură de margarină, două linguri de ulei de măsline, o lingură de praf de legume uscate, o lingură de boia dulce de ardei și sare și piper după gust. Toate astea se pun într-un bol și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Bucățile de carne, scurse bine, se pun într-o tavă unsă cu ulei și se ung cu pasta, apoi se așează deasupra legumele, scurse și ele. Se pun la cuptor pentru vreo oră. Miroase excelent, dragii mei! Excelent! Ca și garnitură, avem orez fiert cu legume. Splendid, gustos, fără cuvinte… Tanti Jeni, hai să mai ascultăm o dată ”Corul Vânătorilor”! Ce ziceți de un vin roșu la friptura asta? Hai că mă duc să scot din pivniță o sticlă. Două? Bine, trei

Nici la capitolul desert nu stăm rău. Miruna ne răsfață azi cu o delicioasă tartă cu mere și ananas. Pentru asta a pregătit vreo șase mere, mari și frumoase, niște felii de ananas din compot, șase ouă, câte opt linguri de zahăr și opt de făină, o jumătate de pahar cu apă, scorțișoară și zahăr vaniliat. Merele se curăță de coajă și se taie cubulețe. Ananasul se taie la fel. Gălbenușurile de la ouă se freacă cu zahărul până când acesta se topește. Miruna adaugă treptat făina amestecând continuu, apoi pune și apa, obținându-se în final o cremă. Albușurile se bat bine până se obține o spumă tare, apoi se amestecă treptat cu crema, obținându-se astfel aluatul. La faza asta, parcă merge și un pic de esență de rom. Nu credeți? Buuunnn… Miruna pregătește o tavă, mai mare așa, pe care așează hârtie pentru copt. Apoi pune uniform cubulețele de ananas, jumătate din cubulețele de mere, presară cu grație niște scorțișoară, multă scorțișoară, a pus jumătate din aluat, restul de cubulețe de mere și cealaltă jumătate de aluat. Tava se pune la cuptor pentru vreo trei sferturi de oră, la foc mediu, verificându-se din când în când să nu se ardă. După ce este gata, tava se răstoarnă pe un platou, și tarta se presară cu zahăr vaniliat. Gustot. pufos. minunat! Mulțumim, prințesă a dulciurilor, mulțumim!

Haică azi ne facem de cap. Friptură de iepure, vin roșu, tartă excelentă… ce să mai, viața e frumoasă ca și vremea de afară. Hai poftă bună dragii mei!

Și să nu uit! Avem deja un anunț la ”Fântâna dorințelor”! Hai să facem niște copii fericiți!

Anunțuri

12 Responses to Friptură de iepure. Tartă cu mere și ananas

  1. Nu am gatit niciodata iepure, dar suna interesant! Notez reteta! 😀

  2. virgil spune:

    @Mihaela: exista o prima data pentru aproape orice. E buna carnea de iepure 🙂 merita incercat

  3. super post! de hani bani am aflat deja c’o fost super!
    I-am povestit si mamei mele despre prietenii mei de la cantina, i-am si citit de pe aici cate ceva…o aveti clienta de’acum! Si ea, ca si tanti Jeni e o bucatareasa desavarsita!

    • cristiangheorghe spune:

      @georgianamocanu: bună aia cu hani bani, aproape că o uitasem 🙂 Mulțumim de recomandare, mama ta e binevenită oricând 🙂

  4. mononoke spune:

    Ce bun! Iepure vream sa fac si eu uichendul viitor, da’ nu stiu daca-l mai vanez, insa cu tarta e sigura treaba!
    Multumim pentru secretele aromate!

  5. nimic de mâncare azi…am fost nevoită să-mi comand o pizza….iartă-mă tanti jeni! promit să nu mai fac asta!

  6. Miju spune:

    iepure vanat nu imi amintesc sa fi incercat, dar de cotet am la activ muuulte incercari. daca cel vanat trebuie marinat pentru a i se scoate gustul de jivina, de pamant, cel de casa trebuie tratat pentru a scapa de impresia de fad; ok, cine stie deja asta, nici nu mai apuca sa vadaacest aspect, deja dandu-i ce trebuie. buuuna carne(la ceaun, in buruieni la cratita, friptura, la tava… etc.)

    tarta o sa incerc sa o fac dupa ce scapa cuptorul meu de bufeuri, acum are o faza premenopauzica si arde tot 😐

  7. cristiangheorghe spune:

    @miju: cu iepuri de coteț nu am avut onoarea, dar nu e timpul pierdut. Succes și răbdare cu cuptorul, probabil trebuie să apelezi la un doctor de profil… 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: