Borș. Fasole bătută. Cremă de zahăr ars.

Offff, hai că de abia am reușit să mă ridic din pat… Mă dor toate oasele și de abia pot să mă țin pe picioare… Pfiuuuu… Păi ce, credeați că am scăpat de programul sportiv impus de tanti Jeni la cantină? Noooo way… Păi, ținând cont că totul era înghețat ieri, tanti Jeni ne-a făcut rost de patine și, așa cum avea de mult în plan, ne-a pus la dispoziție piscina înghețată pe post de patinoar. Vai, ce ne-am distrat! Am patinat cu toții până seara târziu, tanti Jeni, Miruna și cu mine. Deși nu avea patine, micuțul cățel Dowgird s-a alăturat și el găștii și s-a dovedit a fi un maestru al patinajului: dădea din lăbuțe repede repede iar din cauza vitezei prea mari mai cădea uneori în botic, scâncind scurt, apoi se scutura și pornea ambițios mai departe. Bravo, Dowgird! Ești un patruped viteaz! După ce ne-am mai revigorat cu câte o cană de vin fiert, am improvizat o poartă de hochei, am scos din debara crosele de lemn și pucul, și am jucat hochei după regulile miuței din curtea școlii. În poartă a stat cățelul Dowgird, care mic dar vioi, prindea pucul din aer cu lăbuțele mai ceva ca Martin Bordeur. Nu contează câte goluri a marcat fiecare, important e că ne-am distrat, până când s-a făcut seara și nu mai știa nimeni scorul. Vă dați seama că am ajuns acasă frânt de oboseală și am adormit imediat. Cum vă spuneam, abia de dimineața am simțit oboseala, dar am reușit să-mi adun forțele să ajung la cantină, să sorb cafeluța revigorantă și să văd ce bunătăți pregătește tanti Jeni.

Booonn… Deci, hai să vedem ce mâncăm azi. Păi tanti Jeni ne-a pregătit astăzi două specialități cu fasole. Numărul unu:borș de fasole cu mânătărci și numărul doi, o irezistibilă fasole bătută, așa de bună încât îți vine să te lingi pe degete. Să le luăm pe rând.

Pentru ciorbică, tanti Jeni a folosit 250 de grame de fasole boabe, 200 de grame de mânătărci, 3 cepe, un morcov, un pătrunjel, un păstârnac, sare și un litru de borș. Tanti Jeni a spălat și pus la înmuiat ciupercile și fasolea de aseară. Azi a pus la fiert fasolea de două ori: prima dată a lăsat-o să dea în clocot, apoi a scurs-o și a pus-o la fiert din nou, în apă fierbinte. Ceapa și zarzavatul se taie mărunt și se adaugă în oală după ce fasolea s-a fiert pe jumătate. Ciupercile se scot din apa în care au stat la înmuiat de aseară, se taie felii subțiri și se pun și ele la fiert, separat. Când și fasolea cu legumele și ciupercile sunt fierte, se pun în aceeași oală și se adaugă borșul, lăsându-se apoi să mai clocotească un pic.  Ahhhh… Miroase minunat și gustul este absolut devastator…

Pentru fasolica bătută, tanti Jeni a folosit 300 de grame de fasole boabe,  2 cepe, 4 linguri de ulei, un vârf de cuțit boia de ardei, 2 căței de usturoi pisat și sare. Fasolea a fost fiartă mai bine decât cea pentru borș, pentru a putea fi strivită ușor. Ceapa se taie solzișori și se prăjește în ulei, apoi se adaugă boiaua și se amestecă. Fasolea se pisează trecând-o prin sită și se freacă cu uleiul de la ceapa prăjită până se obține o pastă spumoasă. Apoi se adaugă usturoiul, pisat și el, și sare. Se pune apoi în boluri și deasupra se adaugă ceapa prăjită. Delicios! Minunat! Tanti Jeni servește fasolea asta bătută împreună cu murături sau salată de varză. Irezistibil…

Mirunica ne delectează astăzi cu delicioasă cremă de zahăr ars. Pentru asta a folosit 6 ouă, 200 de grame de zahăr, un litru de lapte și un plic de zahăr vaniliat. Miruna a topit zahărul într-o cratiță, având grijă ca apoi să tapeteze cratița cu acest zahăr: el trebuie să acopere fundul cratiței cât și pereții laterali, cel puțin până la jumătate, lăsându-se apoi la răcit. Laptele se pune la încălzit la foc mic și între timp ouăle se bat spumă și se amestecă cu zahărul vaniliat. Când laptele a fiert, se amestecă cu ouăle bătute și se pune în cratița tapetată cu zahăr topit. Buuun.. Cuptorul se pune la încălzit și cratița noastră se pune într-un vas mai mare, umplut cu apă, tot acest ansamblu băgându-se la cuptor. Crema de zahăr ars se fierbe astfel la cuptor după procedeul ”baine-marie”.  Ea va sta la cuptor cam 50 de minute. Trebuie să fim atenți din când în când, dacă apa din ”baine-marie” fierbe să adăugăm puțină apă rece, altfel crema noastră se va brânzi și va deveni ”cremă brânză de zahăr ars”. În momentul în care ea este gata, crema se desprinde de cratiță până la fund și nu vom vedea lichid lăptos și neînchegat. Crema se va pune apoi la răcit în frigider și se va servi rece. Eu un deliciu! E atât de dulce și gustoasă… și se topește în gură…

Vinul fiert și ceaiul fierbinte sunt și astăzi la dispoziție pe post de agent termic. Tanti Jeni vă așteaptă cu drag să serviți din bunătățile pregătite azi, iar dacă aveți și voi chef de patinat, sunteți invitații noștri. Intrarea e liberă.  Weekend plăcut!

13 Responses to Borș. Fasole bătută. Cremă de zahăr ars.

  1. virgil spune:

    mi s a facut o ofta agresiva de bors de fasole, cu ceapa! de creme nu, ca am mancat ieri la turci! Sac!

  2. cristiangheorghe spune:

    @virgil: poftă agresivă să fie! Câte porții de borș vrei? 🙂

  3. Nu m-am incumetat niciodata sa fac acasa crema de zahar ars. Poate imi fac timp in weekend. 🙂

  4. cristiangheorghe spune:

    @Mihaela Nistor: Daaaa! Să faci neapărat! Am uitat să zic că Miruna ornează crema asta cu frișcă sau fructe confiate. Ție cu ce îți place? 🙂

  5. Cata spune:

    di la Moldova citiri: la borsu’ ala di fasoli o uitat si zvarli o crianga di cimbru in oala si o bucataca di slaninuntza, sa-i dea gust 😀

    • cristiangheorghe spune:

      @cata: am tot gătit, bre, cu slăninuță, mai facem și noi o pauză 🙂 Cu cimbrul ăla ai dreptate. O fi pus tanti Jeni dar cred că n-am fost eu pe fază. Mă uitam la Miruna cum făcea crema aia. 🙂

  6. melami spune:

    Moamă, ce m-am balonat de la atâta fasole! (Scuze, ştiu că nu se vorbeşte despre aşa ceva la masă, dar nu m-am putut abţine!)
    Degeaba a îmnuiat-o şi a fiert-o de a zăpăcit-o, că… Şi felul-ntâi, şi al doilea, tot de-astea gazeiforme!…
    Noroc cu crema Mirunicăi! Mmmmn, buuună!
    No, acum să văd dacă-mi mai găsesc patinele prin pod, să mă dau prin curte… O să fiu ca un bolid de-ăla cu reacţie, nu alta! =)) =)) =))

    • cristiangheorghe spune:

      @melami: feluri gazeiforme dar bune, mă bucur că ți-au plăcut 🙂 Să-ți fie de bine! Vezi ce reacție beton ai acum la patinaj? =))

  7. pai si Dowgird ce mananca azi? lui ce i-a pregatit TJ? ca banuiesc ca fasolea nu-i place?
    Si inca ceva, azi n-am apucat sa vin la cantina din cauza racelii, da’ poate’mi pastreaza si mie TJ un polonic de bors..maine vin sigur, imi va prinde tare bine, mai ales ca astia de la meteo anunta geruri cumplite….

    • cristiangheorghe spune:

      @Georgiana: Aaaa.. păi Dowgird are meniu special de căței, pufuleți din ăia la sac. Dar se mai ”spurcă” el la un osișor și bucată de carne de la tanti Jeni când gătește dumneaei așa ceva 🙂

  8. alo! domnule Cristian! Sunteti lipsa la apel! Pe unde va steclesc ochisorii? Nu de alta, da’ tre’ sa vin la polonicul ala de bors, si nu’sh daca’i cineva la cantina!

  9. melami spune:

    @georgiana
    Poţi merge, că ţi-a lăsat câte o porţie pe măsuţa din hol, acoperite cu ştergarul ăla alb cu flori roşii. Tustrele felurile merg şi reci. Poftă bună!

  10. cristiangheorghe spune:

    @georgiana,melami: hai că v-ați descurcat, văd! Noi eram afară la zăpadă și la patinaj, ufff… Poate treceți duminică pe la noi la o castană coaptă, m?

Lasă un comentariu