Aripioare. Prăjitură însiropată cu mere

Pfuaaa.. deci nu am stat deloc weekend-ul ăsta! Petrecere, nominalizări, comentarii literare ( da, ne-am ocupat și de asta pe blogul Corinei), ce să mai,activități nu glumă! La petrecere am avut un playlist de excepție, cred că nici ăia de la VH1 Classic nu au așa ceva. Păi normal, ați văzut vreun clip cu Ioana Radu pe VH1, vreodată?

Hai să vedem cu ce se ocupă azi tanti Jeni, că am o foame de lup! După miros e ceva buuuun de tot. Și crocant. Și auriu. Aaaa, tanti Jeni a făcut aripioare în fulgi de porumb! Ce bine, chiar aveam chef de ronțăială! Voi, nu? Fiți atenți cum face tanti Jeni aripioarele astea bune de te lingi pe degete: vreo doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o jumătate de țelină, sare, piper, făină, ulei și evident aripioare  (vreo 12 bucăți) și fulgi de porumb. Pentru început, tanti Jeni pune apă la fiert, cu puțină sare. Aripioarele se taie în două și se pun în oala cu apă. După ce dau în clocot, se spumează, se adaugă zarzavaturile și se lasă la fiert totul la foc mic. Între timp, tanti Jeni prepară crusta: se bat două ouă în farfurie și se sărează un pic, apoi, separat în alte două farfurii punem făina și fulgii de porumb pisați bine. Trecem din nou cu dezinvoltură la aripioare, care după ce s-au fiert, se scot și ele pe o farfurie și se lasă la răcit. Apoi se condimentează cu sare și piper. Așaaaa… Și acum, atenție: aripioarele se trec pe rând prin făină, apoi prin ou bătut și la sfârșit prin fulgii pisați de porumb, după care se pun la prăjit până se fac aurii. Irezisitibil! Mai ales că tanti Jeni prezintă chestia asta alături de cartofi prăjiți ( din aceia subțiri și crocanți) și, opțional, cu sos de usturoi, făcut din pastă de usturoi și smântână. Guma de mestecat e gratis. Alături de acest ansamblu mai puteți servi o delicioasă salată de varză murată. Yummy!

Miruna ne încântă și azi cu un desert absolut irezistibil: Prăjitură însiropată cu mere. Nu, nu, prăjitura nu e însiropată cu merele ci conține mere și un sirop. Pentru această specialitate, Miruna a folosit 150 de grame de zahăr, 100 grame de pesmet, șase ouă, praf de copt ( un plic), două mere, un vîrf de cuțit de sare și un cub de unt, pentru uns forma în care se va coace prăjitura. Ouăle se separă, se bate albușul spumă și se amestecă cu zahărul, sarea, apoi se încorporează cu gălbenușurile zdrobite. După ce se amestecă totul bine, se adaugă pesmetul amestecat cu praf de copt și puțină esență de rom. Unul din cele două mere se curăță, se dă pe răzătoare și apoi se adaugă și el în combinație. Aluatul format se pune în forma unsă cu unt și înainte de a băga la cuptor minunăția, punem în compoziție și al doilea măr, curățat și tăiat felii, așezate din loc în loc. Se pune tava la copt, la foc potrivit, cam 20 de minute. Între timp, Miruna prepară siropul din 250 de militri de apă, 150 de grame de zahăr și puțină esență de rom, care se adaugă la sfârșit, după ce apa cu zahărul au dat deja în clocot. Siropul se pune la răcit și se toarnă peste prăjitura caldă, abia scoasă din cuptor, când este gata. Punem prăjitura pe un platou și preparăm între timp glazura formată din 250 de grame de zahăr pudră,  200 de grame de frișcă și sucul de la o jumătate de lămâie, mestecând totul până la omogenizare. Totul se amestecă apoi cu cremă de ciocolată și se toarnă peste prăjitură, după ce aceasta a stat cam o oră în frigider. Excelent, Miruna!

Să știți că ne-a mai rămas niște bere de sâmbătă, tocmai bună pentru aripioarele alea picante. Mai avem vinișor și ceai de fructe de pădure. Cam ăsta e meniul de azi. Playlistul de la petrecerea de sâmbătă rulează și azi. Mă grăbesc că a început să ningă și trebuie să curăț firmamentul cantinei, știți doar că am pricaz de la tanti Jeni. Vă puuup! Poftă maaare!

15 Responses to Aripioare. Prăjitură însiropată cu mere

  1. matilda spune:

    Tanti Jeni, m-am hotărît ! Mîine pregătesc aripioare după această reţetă. Îţi voi comunica ce-a rezultat din încercare…

  2. viatanomada spune:

    Vad negru de foame ,ajung imediat la cantina,o portie acolo,vreo 3 si o bere neagra la pachet si un pic de prajitura daca a mai ramas.”mana masa,nu m-am saturat da’ lasa…

  3. matilda spune:

    Tanti Jeni „face” şi catering ? Aş avea o idee…

  4. viatanomada spune:

    TJ,ce dreaq,stii ca-s cu masinutza ,alcoolu’ la pachet;si vezi ca-ti face unu’ concurenta pa la P-ta Unirii cu produse 100% romanesti-BFC-ii zice.

  5. viatanomada spune:

    da’ de ce mi s-o schimbat gravataru’ la cantina, TJ?

  6. virgil spune:

    Tanti Jeni primeste fetele in vizita? La cina?

  7. am ratat bunatatile astea! of! musafirii astia ai mei care se ambitioneaza sa nu stea la căşile lor….dar sunt convinsă c-a fost bun de tot….

  8. Nina spune:

    Ah de cand caut eu aripioarele astea….de cand aveam cu 10Kg mai putin. da’ nici acum nu-s de lepadat.
    Sarut-mana TJ!

    • cristiangheorghe spune:

      @nina: să-ți fie de bine draga noastră! Dar unde ai alea 10 kile de care zici? În geantă? că pe tine nu se văd! 🙂

Lasă un comentariu