Paste cu pui și sos de lămâie. Tarte, tot cu lămâie.

Pentru că tanti Jeni dorește să ne menținem forma fizică și să profităm de zilele astea geroase la maxim ( maxim, a spus!), am jucat și aseară hochei până târziu. După ce am terminat, ne-am încălzit cu un ceai fierbinte și aromat, apoi am vrut să plec acasă și mi-am dat seama că nu are rost să-mi dau patinele jos din picioare: tot drumul era acoperit de gheață și era atât de lucios încât era păcat să nu patinez până acasă… Problema e că am ajuns atât de obosit încât am adormit încălțat cu patinele. ”Las că mai stau 5 minute și le dau jos acu…” îmi ziceam, stând inert în pat… ”Încă 5 minute…” și tot așa până s-a făcut noapte și am zis că n-are rost să le mai dau jos că tot pe patine mă voi duce  și dimineața la cantină. Uite așa am adormit și am visat eu că echipa de hochei a Cantinei Sociale participa la Olimpiadă și lua medalia de aur învingând în finală Canada, tocmai la ea acasă, la Vancouver, performanță extraordinară, mai ales că jucam și în inferioritate numerică: Cățelul Dowgird în poartă, Tanti Jeni în apărare și Miruna și cu mine în atac. Plângeau canadienii, de topeau gheața cu lacrimile lor fierbinți! Ahhh! M-am trezit exact când urcam pe podium cu medaliile de aur agățate de gât! Ce vis frumos… Abia am așteptat dimineața să patinez într-un suflet înapoi la cantină și să le povestesc Mirunei și lui tanti Jeni ce născocește mintea mea când doarme! Plăcut impresionate de visul meu profetic ( tanti Jeni e convinsă că peste patru ani, la Olimpiada viitoare, chiar vom fi acolo, în finală…) dragele mele colege s-au gândit să ne răsfețe azi cu niște specialități foaaaarte speciale, cu multă vitamina C.

Tanti Jeni a pregătit cu măiestrie niște excelente paste de pui cu sos de lămâie, punându-și la pickup o foarte frumoasă piesă pentru inspirație, și anume ASTA. Ca și ingrediente, dumneaei a folosit: trei jumătăți de pui de pui dezosate și fără piele, o lămâie, două lingurițe de praf de usturoi, o linguriță de piper negru măcinat, un litru de supică de pui, 3 linguri de suc de lămâie, 250 de grame de farfalle (ar fi mers și penne dar tanti Jeni s-a gândit că farfalle nu am mai mâncat demult), 250 de militri de smântână grasă și coaja rasă de la o lămâie. Am stat cuminte pe scăunelul din bucătărie și am urmărit-o pe tanti Jeni cum face ea bunătatea asta delicioasă. Pentru început, se încălzește cuptorul la 180 de grade celsius. Se unge apoi o tavă și punem în el pieptul de pui. Se stoarce peste el zeama de la lămâia căreia i-am ras coaja, o linguriță și jumătate de praf de usturoi și trei sferturi de linguriță de piper. SE întoarce carna astfel încât ambele părți să fie condimentate. Se frige la cuptor  cam 40 de minute. Între timp, într-o cratiță, se pune supica de pui împreună cu restul de usturoi și de piper. Se dă în clocot și se adaugă sucul de lămîie și pastele. Se fierb la foc potrivit, amestecând din când în când, până se absoarbe tot lichidul, cam 25 de minute. Carnea de pui se taie cubulețe și se amestecă cu pastele fierte, apoi se adaugă smântâna și coaja rasă de lămâie. Se țin pe foc cam 5 minute și se amestecă bine înainte să fie servite. Magnifique!

Ca să fie în trend, Miruna a pregătit o minunată tartă cu lămâie, folosind patru ouă, trei lămâi, 350 de grame de zahăr brun, 150 ml de smântână groasă. Pentru blat a avut nevoie de  150 de grame de unt topit 150 de grame de zahăr brun, 250 de grame de făină trei ouă bătute ușor. Întâi Miruna prepară blatul:  amestecă untul, zahărul și făina, apoi adaugă ouăle și  amestecă bine până se obține un aluat. Acesta se acoperă cu o folie și se pune la frigider pentru o oră. După care se scoate, se pune într-o tavă rotundă sau formă specială de tartă și se mai pune la frigider pentru încă o jumătate de oră. Se încălzește cuptorul și se pune blatul la copt pentru 15-20 de minute până capătă consistența unui biscuite și se închide la culoare. După ce scoatem blatul, cuptorul se potrivește la 140 de grade.  Între timp, Miruna pregătește crema: lămâile se spală și se storc și apoi separat mixează ouăle cu 30 de grame de zahăr. Se adaugă apoi smântâna și se amestecă ușor cu lingura. Se toarnă sucul de lămâie.  După ce este gata, se așează crema peste tarta coaptă și se bagă din nou la cuptor pentru încă 40 de minute. După ce se scoate tarta din cuptor se presară peste ea restul de zahăr și este gata de servit. Dulce și aromat! Mulțumim Miruna.

Cred că la pastele astea merge vin alb, demisec. Am fost deja în pivniță și am scos câteva carafe. Vă așteptăm cu masa pusă! Poftă bună!

Anunțuri

24 Responses to Paste cu pui și sos de lămâie. Tarte, tot cu lămâie.

  1. viatanomada spune:

    tare bune pastele alea TJ,iar despre desert numai laude Mirunei,tare bine mi-a picat mancarea de azi!

  2. cristiangheorghe spune:

    @viatanomada: mulțumim, draga noastră, să-ți fie de bine!

  3. Mmmmmmm, mi s-a facut gura punga o ţâră. Dimineată am deschis TV-ul, ocazie cu care m-am enervat maxim si m-a apucat si-o greata teribila. Asadar, meniul de azi a picat la ţanc! Ajung la cantină negreşit!

  4. cristiangheorghe spune:

    @georgiana: știau fetele astea de ce gătesc azi cu lămâie, vezi? Hai, că-s porțiile calde! Poftă mare!

  5. mamica de Sebastian spune:

    Un meniu delicios..inspiratie pt weekend.Ma tenteaza sa fac tarta aia cu lamii daca vom avea musafiri.

  6. lacina spune:

    miruna asta ma omoara…tarta ei merge perfect cu seaiul verde si mere pe care-l beau acum!

    • cristiangheorghe spune:

      @lacina: da, da, cu ceai verde merge la fix. Măi, pe Miruna mă omoară în fiecare zi… noroc că am vieți nelimitate…. Am?

  7. virgil spune:

    parca vad ca din cauza voastra ma apuc si eu de gatit…..

  8. lacina spune:

    cu seaiul….nu, nu, nu suntem peltice :)) ni-i foame, unde sa mergem sa manancam? ceva restaurant dragutz bunutz ne recomandati? (nu-i spuneti lui TJ…)

  9. cristiangheorghe spune:

    @lacina: nu știu ce să zic: toate restaurantele au băgat capu la cutie, cică umblă doo fete cucuiete prin oraș și fac recenzii… ai auzit ceva de asta?

  10. BlogWidget spune:

    BlogWidget – ALEGE CEVA COOL PENTRU BLOGUL TAU !
    Am implinit un an de activitate. Te asteptam la noi pentru a-ti oferi un widget, banner, plugin-wp, sau doar o idee pentru a adauga un plus de look si functionalitate blogului tau!

  11. virgil spune:

    esti un jmeker, BlogWidget

  12. Iata ce trebuie sa invat sa gatesc:sosuri!
    Iar legat de tarte, sunt preferatele mele! Cu lamaie? Le ador! 😛

    • cristiangheorghe spune:

      @Mihaela Nistor: Mai treci pe la noi pe la cantină, te învață tanti Jeni rețete de sosuri bune de te lingi pe degete. Ne bucurăm că-ți plac tartele 🙂

  13. Draw For Joy spune:

    Mmmm. Eu sa mananc toata tarta cu lamaie.

  14. sunt foarte trista, azi nu avem nimic la cantina…TJ nu-i de gasit, cristian asemenea, ma pornesc totusi intr’acolo, sunt nitel cam ingrijorata….

  15. Miju spune:

    georgiana, odata pornita te mai opresti? 😀
    ma intreb si eu, ca iar vine weekendul si pana la perinita nu va opriti, hihihi!!!

    sigur nu ne-a uitat TJ. pregateste lasata secului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: