Macrou. Sacher Torte.

Azi am simțit cumva că primăvara este aproape: cred că, prin cerul albastru și însorit de dimineață, primăvara ne-a lansat un soi de ”sneak-preview”, trailer, ”coming soon”, ceva în genul ăsta, prin care vrea să ne asigure că mai e puțin și ajunge pe la noi și anul ăsta. Ah, abia aștept să dea ghiocelul și să se trezească copacii din fața ferestrei mele, să-i întreb ce au visat toată iarna! Până atunci însă am coborât cu picioarele pe pământ și am plecat de dimineața devreme, pe frigul acela,  să ajung repede-repede la cantină că trebuia să curăț trotuarele și poteca de gheață și să dau jos țurțurii. Off, noroc cu cafeluța lui tanti Jeni care mă reconfortează și-mi dă chef de viață că altfel nu știu cum m-aș descurca. În fine.

Tanti Jeni este cuprinsă astăzi de o puternică dorință de a găsi noi forme de exprimare artistică. Drept pentru care dumneaei a luat o din raft o tavă termorezistentă și s-a gândit să conceapă azi o operă de artă inspirată de tendințele post-modernismului culinar cu puternice accente piscicol-vegetale: ”Macrou odihnindu-se”. După cîteva clipe de concentrare, dumneaei și a pregătit masa de lucru: opt macrouri mici, patru cepe mari tăiate rondele subțiri, două linguri de pesmet, opt cartofi măricei tăiați ți ei tot rondele subțiri, două linguri de unt, , o lingură de ulei, sare, piper, nucșoară rasă, jumătate de pahar de vin alb. Încerc să dibuiesc mesajul subliminal al rondelelor subțiri de ceapă și de cartofi… hmmm… dar să vedem ce mai urmează. Nelipsitul pick-up din bucătărie asigură fundalul sonor inspirațional și anume ASTA, că dumneaei e mai romantică, așa,  atunci când creează opere de artă culinară.  Cuptorul a fost pus să se încălzească la 200 de grade Celsius. Apoi tanti Jeni, cu grație, a uns tava termorezistentă cu ulei și a așezat pe fundul ei, rondelele de ceapă. Pe mijloc, a pus peștii pe care -a presărat cu pesmet. Foarte frumos… macroul acela așezat peste stratul de rondele de ceapă arată așa de bine… De jur împrejurul peștilor se pun rondelele subțiri de cartofi. Se adaugă sare, piper și puțină nucșoară rasă. Untul, făcut bucățele mici, se repartizează uniform pe toată suprafața capodoperei. Se adaugă un pahar cu apă. și se pune la cuptor cam 30 de minute. Pe la jumătatea timpului de coacere se adaugă vinul alb. Capodopera este gata când rondelele de cartofi sunt fragede.  Foaaaarte frumos… Curat post-modernism culinar.  Pentru înțelegerea completă a mesajului sugerat de această operă de artă, tanti Jeni vă propune un mujdei de usturoi de-al nostru: pășunisto-semănătorist.

Miruna ne pregătește și ea astăzi ceva sublim… nu știu sigur în ce curent artistic-culinar se încadrează capodopera ei, dar după nume ar fi ceva de genul impresionismului glazurat: ” Sacher Torte.” Hm? Cum vi se pare? Pentru asta, artista noastră dulce cu sorțuleț roz a folosit: șase ouă, 160 de grame de zahăr pudră, un păhărel jumate de rom, 160 de grame de ciocolată de menaj topită, 60 de grame de nuci măcinate, 160 de grame de unt topit, 2 lingurițe de pesmet. Procedeul este simplu dar atât de plin de mesaj artistic: se freacă gălbenușurile cu zahărul, până se obține o spumă. Se adaugă romul, ciocolata de menaj, migdalele și untul. Se amestecă bine și la sfârșit se adaugă albușurile bătute spumă și pesmetul. Totul se pune într-o tavă  și se coace la foc potrivit. După ce este gata, se răstoarnă pe un platou și se ornează cu atât de iubita glazură de  caramel… Fiecare îmbucătură din acest desert încântă toate simțurile…

Cam ăsta e meniul nostru de vineri… Vă așteptăm ca de obicei, cu bucatele calde și aburinde, gata să vă potolească foamea. Chiar dacă sunt opere de artă, contemplați-le mai puțin în farfurie și gustați-le. Companioanele lichide la masă sunt cele obișnuite: vinișor, berică, ceiuț… știți voi! Vă doresc poftă bună și weekend plăcut!

10 Responses to Macrou. Sacher Torte.

 1. Misaki spune:

  Ah, uite cum aduce Tanti Jeni Viena in Romania 🙂 Cat am fost pe acolo nu am mancat Sacher Torte, dar acuuuuummmm, la cantina inainte! 🙂

 2. viatanomada spune:

  Maini de aur are Miruna,opere de arta manufactureaza,sa ne traiasca! Iar pestele cu usturoi,hmmmm,asa ma tratez de receala eficient si placut si vinul la sfarsit(in pahar)

 3. Nicu spune:

  Fug sa cumapar un vin alb, sec musai!…am sa trec totusi intai pe acasa aveam un Aligote luat din cramele regine de la Balchik.Ar merge ca uns.

 4. eu cred c’am sa ma chinui putin cu macroul ala si cu ceva bere, n’as bea vin, ca iar nu m’oi mai putea opri…

 5. promit sa-ti aduc banuti de ciocolata sa pui pe tort 🙂
  http://www.sacher.com/en-history-tart.htm ….o nebunie de tort 🙂

  • cristiangheorghe spune:

   @coana zoițica: coano, mulțumim pentru minunata pagină de istorie pe care ne-ai trimis-o. Păi, așteptăm de la tine bănuții ăia, să-i punem degrabă pe tort! Și evident să ne lingem pe degete după aia 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: