Hai că tanti Jeni s-a gândit azi să facă ceva de post: sarmale din foi de viță, după o rețetă care este extraordinară. Stau aici pe scăunelul meu preferat din bucătărie, sorb cafeluța și o urmăresc pe tanti Jeni cum prepară acest deliciu. Sarmalele astea au următoarele părți componente: foile de viță ( vreo 60 de bucăți), umplutura, supa și sosul. Ingredientele sunt următoarele: Pentru umplutură: 500 de grame de soia granule, 500 de grame de ciuperci (pleurotus), 300 de grame de miez de nuca,300 de grame de orez cu bobul rotund (nu prefiert), 100 de grame de semințe de susan, 300 de mililitri de ulei, 100 de grame de stafide roșii, doi morcovi, un păstârnac, 3 cepe mari, 3 linguri de pastă de rosii, 4 linguri de cimbru uscat, 3 legături de mărar verde, sare , piper , 300 de mililitri de vin alb, 400 de mililitri de apă. Pentru supă: o ceapă mare,doi morcovi, un păstârnac, 300 mililitri de apă, două lingurițe sare. Pentru sos: trei linguri de pastă de tomate,100 mililitri de apă, 100 mililitri de vin alb, o lingură de ulei, două linguri de miere, o jumătate de ceapă, sare, piper și o legătură de mărar verde.
Pentru început, tanti Jeni prepară supa, apoi strecoară legumele și pune soia să se hidrateze in supa strecurată, lăsând-o acolo câtă vreme pregătește restul compoziției. Orezul se alege și se spală în câteva ape, iar ciupercile se toacă mărunt de tot. Buuun… Miezul de nucă se spală și el, apoi se usucă și se pisează, dar nu foarte mărunt. Ceapa, în schimb, se toacă mărunt și se rumenește în puțin ulei. Tanti Jeni trece apoi la stafide și le spală în câteva ape. Morcovul și păstârnacul sunt date pe răzătoarea mică și prăjite în ulei. Este momentul să scoatem acum soia din supă, să se scurgă bine și să se amestece toate ingredientele preparate mai sus, adăugând cimbru și mărar. Se pune după gust sare și piper și se adaugă 100 de militri de apă, amestecând totul până la omogenizare. Acum, cu acest amestec, tanti Jeni umple tacticos foile de viță și le împăturește. Pe fundul unei oale mari, pune frunze de viță, apoi sarmalele și deasupra din nou frunze de viță, punând apoi prețioasa delicatesă la fiert la foc mic. După vreo două ore jumate de fiert, se diluează pasta de roșii cu zeama în care au fiert sarmalele și se toarnă în oală, lăsând la fiert încă o jumătate de oră. Între timp, tanti Jeni prepară sosul punând la fiert ingredientele necesare până cânde se obține un lichid consistent. Se stinge focul și se adaugă mărar tocat mărunt. Mmmm.. excelent, dragii mei! Sarmalele acestea se servesc împreună cu sosul și având ca și companion un vin alb demidulce foarte bun! Irezistibil!
Mare pasionată de studiul păsărilor Miruna ne pregătește azi un desert ornitologic: cuib de privighetoare, fiindu-i dor de aceste păsări care ne încântă cu cântecul lor în serile de vară. Pentru asta, ea are la dispoziție: un pachet de foi pentru plăcintă, 150 de grame de miez de nuca, 150 de grame de zahăr tos, 150 de mililitri de apă, 100 de mililitri de ulei vegetal, esență de rom, 2 pliculețe cu zahăr vanilat și o jumătate de lingurita scortisoara macinata. În timp ce pregătește acest delicios desert de post, Miruna ne povestește că privighetoarea (Luscinia megarhynchos) este o mică pasăre migratoare, cântătoare, insectivoră care se înmulţeşte în Europa şi Asia, şi îşi petrece iernile în sudul Africii. Ce viață pe ele! Măcar o vedere ar putea și ele să ne trimită de acolo… În fine.
După ce decongelează pachetul de foi de plăcintă, Miruna ia o foaie și o unge cu ulei lăsând pe lățime o fâșie neunsă de doi centimetri. Pliază apoi foaia în două până la porțiunea neunsă și o rulează pe un băț cu diametrul de un centimetru, tot până la porțiunea neunsă. Practic din foaia de plăcintă se obține un rulou având din profil forma literei P culcate. Buuuun… Ruloul astfel obținut se ”inghesuie” pe bățul pe care s-a rulat spre mijloc, devenind astfel mai mic și mai încrețit. Se trage de pe băț, păstrându-I forma și se curbează ușor, obținând un cerc care are mijlocul umplut de fâșia neunsă a foii de plăcintă. Acestea sunt cuiburile. A naibii transformarea asta geometrică! Se procedează la fel cu restul de foi de plăcintă care s epun apoi într-o tavă îmbrăcată cu hârtie de copt. Se pun la cuptor pentru vreo jumătate de oră până când cuiburile capătă o culoare aurie. Între timp, Miruna prepară siropul, fierbând apa cu zahărul și adăugând scorțișoara, esența de rom și zahărul vanilat. După ce scot cuiburile din cuptor, se umple mijlocul lor cu nuca pisată și se stropesc din belșug cu sirop. Se lasă apoi la răcit și gataaa! Cuiburile sunt gata pentru a fi degustate cu poftă!
Vă așteptăm așadar să ne bucurăm de această minunată zi de început de primăvară și de bucatele pregătite azi de tanti Jeni și Miruna. Poftă bună!
ce de bunatati…hmmm, mi-e o poftaaaaa….si o foameeeee…..vai tanti draga, ce faci tu cu noi 😀 imi ploua in gura, nu alta.
Era doar un fel de a spune că mai bine ţin post, dar voi văd c-aţi luat-o în serios!
Bine, fie şi aşa…
Mă întorc mai târziu să văd cum au ieşit! 🙂
vin la o portie zdravana de sarmale dar, daca o rog pe tanti jeni, pentru mine asa… gaseste si putina smantana? cat despre cuiburi..mmmm….tre’ sa fie tare interesante….
hei hei hei…..inca e februarie. stii tu, cu o floare nu se face primavara. nu te entuziasma aa de usor ca vezi ca mai pica o ninsoare. si nu mai vrem nu?
Vai tanti Jeni, ce bine ca te-ai gandit la sarmale de post, pentru ca mie imi plac atat de mult, ca si de Paste tot de post mananc(pe cuvant). Si ce interesante sunt cuibuletele Mirunei. Imi era dor de bunatatile ei.
@all: am cam fost cu capul zilele astea. Cred că astenia de primăvară la mine ține tot anul 🙂 Da, tanti Jeni face niște sarmale de post minunate mă bucur că v-au plăcut! Cuibulețele Mirunei sunt de asemenea de-li-cioa-se! Hai că mai știu să despart în silabe 🙂 Sper să vă placă și meniul de azi, ghiveciul și desertul cu mandarine. Happy Dragobete! 🙂