Măsline cu praz. Salată de portocale

”Vine vine primăăăvaraaaa…. Se așterne-n toată țaaaraaaaa…” Păi, să vină fraților, că eu o aștept! Toată ziua am frecat ieri la grătarul ăla, să-i scot fața. Știți cum a ieșit? Pfuaaa.. lucește de zici că e făcut din ”zvaroschi” d-alea. Nici nu-mi vine să-i pun cărbuni și să-l încing, așa de frumos e! Dar ce să fac… o să mă sacrific zilele astea când s-o face mai frumos afară.. Am pregătit și cărbunii, tot. Am fost taaare vrednic. Hai să vedem ce avem azi la meniu că se face acu vremea mesei și eu nu mai pot de foame…

Tanti Jeni ne pregătește azi măsline cu praz. Sau praz cu măsline. Nu se știe denumirea exactă pentru că ambele ingrediente sunt așa de gustoase în mâncarea asta, încât specialiștii nu au reușit după nici un congres internațional ( și au fost destule, credeți-mă) să stabilească exact care are mai mare importanță: măslinele sau prazul? Vă las și pe voi să vă dați cu părerea după ce vă delectați cu această minune culinară. Buuuunnn… ia să vedem cum procedează tanti Jeni, că tocmai și-a pus șorțul și un ambient muzical de excepție: ACESTA. La 200 de grame de măsline, dumneaei mai folosește două bucăți de praz, o ceapă, două roșii proaspete, 25 de grame de făină, pătrunjel verde, 80 de grame de ulei și sare. Ceapa se taie în solzișori și se pune la călit în ulei. În acordurile minunate de pian, tanti Jeni adaugă apoi prazul tăiat rondele, roșiile tăiate cubulețe și mai le lasă cinci minute la călit. Acum se adaugă măslinele, negre, mari, frumoase și lucioase și puțină apă caldă cât să acopere întreaga compoziție. După ce legumele au fiert, se adaugă făina dizolvată în puțină apă și se mai lasă totul la fiert încă vreo cinci minute. Când este gata, se adaugă sare după gust și se presară deasupra pătrunjelul. Gataaaa! Miroase excelent și are un gust absolut indescriptibil de minunat!

Mirunica ne pregătește o delicioasă salată de portocale. Are în ea numai bunătăți: portocale, banane, mere și lichior de portocale. Ia fiți atenți: portocalele se curăță de coajă și se desprind cu grijă feliuțele. Merele se taie felii subțiri și bananele se curăță de coajă și se taie rondele. Toate aceste bunătăți se pun într-un bol, se stropesc cu lichior, se amestecă ușor și apoi se pun la rece. Se servește după preferință cu frișcă. Veeeery juicyyy!

Cam asta e pentru azi, dragii mei. Mă duc să mă odihnesc un pic că la noapte avem semifinalele la hochei la Olimpiadă, și sunt meciuri care trebuiesc neapărat văzute! Vă doresc poftă bună și un weeeeeeeekend plăcuuuuut!

Anunțuri

11 Responses to Măsline cu praz. Salată de portocale

  1. melami spune:

    Bune de tot măslinele astea cu praz! Am mai mâncat aşa ceva numai când stăteam la Craiova. Bine că mi-am adus aminte, să fac şi eu, că-mi deschise Tanti Jeni pofta!

  2. cristiangheorghe spune:

    @melami: da, daaaa! Să faci neapărat! Știi, apropo de Craiova, când am văzut prazu ăla mă gândeam la nea Mărin, știi tu care 🙂

  3. Ar merge si-o bucatica de carnitza de porcusor alaturi de maslinutzele alea cu prăzişor, nu? Doamne iartă-mă, că-i vineri azi!

    • cristiangheorghe spune:

      @georgiana: oleleiiii… Ar merge uns! Ai răbdare până pornim grătarul la foc maxim! Maxim, am spus! 🙂

      Trimis de pe iPhone-ul meu

  4. matilda spune:

    Nu e sanatos ca prepari carnea pe carbuni. Exista gratare care functioneaza pe baza de butelie de aragaz. Au in dotare un fel de pietre mari, care cand se incing, fac acelasi lucru ca si carbunii, mai putin fumul acela daunator. Tanti Jeni stie ?
    Sanatate maxima !

    • cristiangheorghe spune:

      @matilda: off… ce ne facem noi cu cărbunii ăștia… 😦 Oare aroma cărnii pe grătarul ăla cu butelie e la fel de…. hmmm, aromată? Promit să încercăm! Sănătate maximă și ție! Ți-am pregătit un mărțișor azi la cantină 🙂

  5. Pataphyl spune:

    Tanti Jeni, ba să bagi cărbun, că-s buni! Și fumul e foarte bun, eu fumez de prin 1961 și n-am nimica :mrgreen:

  6. rodica botan spune:

    Cum specialitatea mea este apa prajita…m-am gindit sa incerc salata de porocale. Nu de alta dar portocalul e chiar in fata geamului…Miine…miine o sa ma delectez cu acest desert…pentru a carui reteta simpla va sint recunoscatoare. Sper sa nu ma incurc si sa tai bananele in cubulete…
    🙂 Blessings!!!

    • cristiangheorghe spune:

      @rodica: hmmm.. banane tăiate cubulețe… sună interesant și sunt curios cum arată! Asta e o problemă de transformare geometrică pentru amicul nostru Pataphyl, doar el e matematicianul p-aici… Și cu apa aia prăjită, să știi că suntem interesați de noutăți în tendințele culinare! Rodica, să mai poftești pe la noi! 🙂

  7. DorinaLeleu Dumitrascuta spune:

    tocmai vroiam sa rid cu cineva…Imi era dor sa rid ,fiindu-mi sufletul plin de bucurie dupa 4 zile de Evanhelizare de Fr.iosif Ton,simteam sa zimbesc sa rid …dar nu de una singura ca… sotul meu scump nu ma mai poate acompania decind se bucura in fiecare moment de bucuriile Eterne…dar?m-am oprit la reteta ta si am ris tot de una singura asa ca…reteta ta Rodica mia facut numai bine si voi incepe saptamina cu placere mai ales ca nepotica mea Alyson vine la Bica pt.o saptamina daca Domnul ne va mai da un miine.o saptamina bunaa iti doresc.cu drag Dorina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: