Guest-Star Day: viatanomada

Tadaaaaaa! Deci azi este prima ediție din GUEST STAR DAY la Cantina Socială și prima noastră invitată este gata să vă servească cu niște bunătăți absolut irezistibile! Doamnelor și domnilor, intră în scenăăăăăă… viatanomada!

Wow, ce aplauze furtunoase! Mulțumim, mulțumim! Eeee.. dar cine este oare ”viatanomada”? În primul rând este una dintre cele mai vechi cliente ale Cantinei Sociale și am o vagă bănuială că a fost colegă cu tanti Jeni la Școala de Bucătărese că se pricepe taaaaare bine la îndeletnicirea asta pe care specialiștii o numesc ”art cuisine”. Păi așa ne-a zis tanti Jeni că se numește știința asta după ce a venit odată de la un Congres d-ăsta de specialiști culinari… culinologi…culinariști… în fine. Ce mai știm despre Viatanomada? Ia să vedem… Numele ei este Maria Ionescu și este o persoană foarte foarte discretă în ceea ce privește viața personală. ”Nu-mi place să vorbesc foarte mult despre mine, zice ea, sunt o femeie normală care nu a făcut lucruri deosebite despre care să vorbesc…” Mă rog, asta spune ea, dar noi știm că este implicată în multe activități de caritate și face foarte-foarte multe fapte deosebite în calitatea ei de doctor pediatru, meserie pe care o practică cu pasiune pentru că iubește mult copiii. Și fiindcă veni vorba de copii, menționăm că Maria noastră păstorește un mic popor format din trei copii, proprii și personali, cărora Maria le dedică mult timp și pasiune, fiind deci o mamă deosebită. Micul ei popor, o fată și doi băieței, în vârstă de 12, 11 respectiv 7 ani, nu numai că sunt elevi premianți dar au și preocupări extrașcolare deosebite, precum artele plastice ( da, au har micuții ăștia) și taberele de vacanță. Mai mult decât atât, ei sunt și cei mai mari și pofticioși fani ai operelor culinare pregătite de Maria. Hai să devenim și noi fanii ei pentru că, specialitatea propusă azi de invitata noastră este un delicios păstrăv umplut cu ciuperci la cuptor. Auuchhh… numai când pronunț numele ăsta îmi lasă gura apă. Păi, până când pregătește Maria tot ce este necesar pentru gătit, până-și pune șorțul, tanti Jeni i-a pregătit un set de întrebări pe care le va pune invitatei noastre în timp ce pregătește ea minunatul păstrăv. Ia să vedem însă ce combină Maria pe masa de lucru: la 400 de grame de păstrăv, mai folosește 150 de grame de ciuperci, un pahar de vin alb, două linguri de ulei de măsline, pătrunjel verde, piper, sare și rozmarin.

TJ: ” Ia zi tu, draga noastră… de unde ai învățat tu să gătești așa de minunat?”

Maria: ”Păi, am învățat de la mama și de la o mătușă de a mea care gătea dumnezeiește. Eram mică-mică și stăteam pe lângă ele prin bucătărie și le tot iscodeam ce și cum pun în mâncarea aia fabuloasă.”

Maria toacă ciupercile, adaugă sarea, piperul și pătrunjelul tocat fin și le trage la tigaie. Preferă să le tragă sote, în tigaia de teflon, până scade sucul ciupercilor.

TJ: ”Deci ai fost de mică pasionată de arta culinară… interesant…

Maria: ” Oh, da! Educatoarea de la grădiniță îmi zicea ”baba Adina” pentru că știam pe dinafară toate rețetele de la prăjiturile pe care le aveam în pachețel și le explicam tacticos atât dânsei cât și colegilor de grupă”

Maria spală păstrăvul și apoi îl curăță tacticos. Whoaa, ce îndemânare! Îl dă apoi cu sare și piper, un pic de ulei și rozmarin și îl umple cu ciupercile călite.

TJ: ”De unde numele de ”viatanomada” cu care semnezi când vii pe la noi?

Maria: ” Așa se numește și BLOGUL meu.  Sunt o fire liberă, îmi place foarte mult să călătoresc, să merg prin locuri neumblate, sălbatice. Nu pierd nici o ocazie pentru asta. Mereu iau copiii cu mine și pornim la drumeții.”

Acum Maria, după ce a umplut păstrăvul cu ciuperci, îl prinde pe tăietură cu două scobitori și îl pune în tava unsă cu ulei de măsline. Toarnă apoi în tavă, cu eleganță, puțină apă și vinul alb. Pe lângă păstrăv, Maria pune doi cartofi și un morcov tăiați rondele cam de un centimetru grosime, ținuți  în prealabil în bait cam o jumătate de oră. Tava se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru vreo 30 de minute. Mmmmm… miroase dumnezeiesc…  Ca și companion, Maria ne propune un pahar de vin alb sec.

Trecem acum la desert, unde Maria, pasionată și ea de clătite ca și dulcea noastră Miruna, ne pregătește niște delicioaaaseee clăătiteeee cu fructe de pădure și afine. Pfuaaa… nici nu se putea mai bine pentru ziua asta însorită!

Maria prepară aluatul de clătite din 3 ouă, zahăr vanilat, un praf de sare, niște esență de rom, făină, lăptic și un măr mediu dat pe răzătoarea fină. Le coace apoi în tigaia de teflon, fără grăsime. Pentru umplutură, Maria zdrobește fructele de pădure, apoi le răcește puțin și le pune peste înghețată. Deasupra clătitelor picură cu grație din sosul acela miiinunat lăsat de fructele de pădure. Dragii mei, e ceva divin… Nu mai pot de poftă…

TJ: ”Draga mea, ai gătit excelent astăzi. Ce poți să ne spui despre bucătăria ta? Cum arată ea?

Maria: Eh… Bucătăria mea nu este extraordinară sau ieșită din comun… dar, fiind o fire nomadă, pot să vă arăt cum mi-ar place să arate bucătăria mea în aer liber:

Interesant și rustic în același timp, nu?

Păstrăvul este gata, clătitele sunt fierbinți și așteaptă să fie umplute cu melanjul magic de fructe de pădure  și înghețată…  ce ne mai lipsește? Desigur, fundalul muzical propus de gazda noastră de astăzi:

Ehh, dragii mei, vă invităm așadar să vă înfruptați din bunătățile pregătite azi de invitata noastră! Sunt convins că o să vă placă!

Următoarea noastră Guest-Star Day este joi, 8 aprilie ( joia viitoare, fiind Joia Mare, avem închis), și invitata noastră este.. hmmm.. să vă spun, să nu vă spun? Hai să păstrăm secretul până atunci! Poftă bunăăăă, dragii mei!

Anunțuri

16 răspunsuri la Guest-Star Day: viatanomada

  1. Nina spune:

    mai cand ai spus „păstrăv umplut cu ciuperci la cuptor” chiar mi-a plouat in stomac. 🙂
    Ce ma bucur sa aflu atatea amanunte despre @viatanomada, desi ceva-ceva stiam eu despre ea. 🙂

    Felicitari pentru initiativa asta. 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @Nina: Off… aversele astea create de poftă… eu am schimbat deja două babețici 🙂 Mulțumim pentru aprecieri, draga noastră 🙂

  2. April spune:

    Delicios de te lingi pe „dejte”. Imi era dor pastrav….eu mi-am facut si o mamaliguta langa bunatatea asta de mancare. Mersic dragilor. Sa ne fie de bine!

  3. Miju spune:

    exact asta am si eu in plan sa bag in cuptor cand ajung acasa. Pastravul, curatat, se odihneste deja in frigider, probleme am numai cu rozmarinul, ca as vrea proaspat si aseara n-am gasit. ia sa facem noi o diversiune intre chivutele din piata sa puna si alte chestii prin solare… hmmm!

    Viatanomada, incantat de cunostinta 🙂

  4. keltoighost spune:

    TJ :))
    Să-ţi lase gura apă nu e chiar ok, se udă şorţul.
    Maria rulează, nu glumează.

  5. Misaki spune:

    Felicitari Viatanomada si multumim pentru reteta! 🙂

  6. silavaracald spune:

    Bravo, TJ!
    Văd că te-nvăţaşi şi cu aparatul de fotgrafiat!
    Aşa, tanti! Are mai multă viaţă pagina!
    Felicitări invitatei voastre! 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @silavaracald: noroc cu pozele invitatei noastre altfel cine știe ce ne-am fi făcut 🙂 Dar o să mai punem poze, ai să vezi! 😉

  7. Draw For Joy spune:

    Pastrav vreau si eu de la Maria. Pare a fi un pastrav „slefuit” 🙂

  8. georgiana spune:

    Felicitari TJ! Buna idee asta cu invitatii! Felicitari si Nomadei fata de care nutresc sentimente din cele mai frumoase!

  9. […] să răsfoiți împreună cu noi acest album foarte drag nouă, în care îi veți regăsi pe Viața Nomadă, Nina Costea, Georgiana Mocanu, Corina Moldovan, Melania și Alexandru Fratean, Zâna Eficienței, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: