Ce bunătăți pregătim de Paști. Cina cea de taină. Gethsemani.

Păi, azi și mâine avem închis la Cantină dar așa cum v-am promis, o să vă dezvălui chiar acum ce o să pregătească tanti Jeni și Miruna pentru meniul de Paști. Evident, mâncăruri tradiționale precum drobul de miel, friptura de miel,  pască și cozonac. Nu vor lipsi ouăle vopsite și pictate cu migală de Miruna, care este o maestră în domeniu.

Hai să vă povestesc cum o să facă tanti Jeni drobul, că deja simt mirosul ăla frumos din cuptor, numai când mă gândesc. Așa… la 500 de grame de măruntaie de miel, se mai folosesc două ouă fierte, două ouă crude, o legătură de ceapă verde, una de mărar, una de pătrunjel, o felie de pâine îmuiată în lapte, o lingură de smântână, 400 de grame de foitaj și prietenii casei, sarea și piperul. Mmmm.. numai bunătăți în drobul ăsta, nu-i așa? Tanti Jeni fierbe măruntaiele în apă cu sare, iar după ce se răcesc le dă prin mașina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată în lapte. Adaugă ouăle crude, smântâna, verdeața și ceapa verde cu tot cu coadă, toate tocate mărunt și la final,adaugă sarea cu piperul. Se amestecă bine până la omogenizare. Tanti Jeni ia apoi o formă de chec, o unge bine și așează în ea foitajul uns cu ou, lăsând marginile afară. Umple tava cu amestecul de carne până la jumătate, și plasează apoi artistic jumătățile de ou fiert, formând un rând pe lungimea tăvii. Pune apoi cealaltă jumătate de umplutură și acoperă totul cu marginile de la foile de plăcintă. Se pune la cuptor pentru 30 de minute și gataaaa! Drobul este pregătit să fie tăiat felii și servit alături de ridichi roșii și ceapă verde. Mmmm. Ce bun o să fie!

 Pentru friptura de miel, tanti Jeni pregătește pulpele și coastele pe care le spală bine, le ține vreo 5 minute în apă fiartă să se opărească, le condimentează cu boia dulce și sare, le pune într-o tavă unsă cu ulei, adaugă pe lângă ele patru căței de usturoi tăiați bucățele, o ceapă tăiată și ea bucăți, mai pune un pic de ulei peste ele apoi toarnă vreo trei căni de vin roșu sec. La inspirație, tanti Jeni mai pune și niște legume pe lângă viitoarea friptură: 5 morcovi tăiați rondele, un ardei gras feliat, vreo 150 de grame de țelină tăiată bucăți. Acoperă apoi tava cu o folie de aluminiu și o pune la cuptorul preîncălzit pentru vreo oră și jumătate. Când au mai rămas cam zece minute din timpul alocat coacerii, se scoate foaia de aluminiu și se pune la loc tava în cuptor să se rumenească fripturica.  Ca să ne meargă bine și uns minunăția asta de miel la cuptor, tanti Jeni ne va prepara un irerzistibil sos de iaurt cu mentă, din 300 de grame de iaurt, în care pune câteva frunze de mentă și patru căței de usturoi dați pe răzătoarea fină. E ceva de vis, fraților! Abia aștept să gustați și voi în ziua de Paști ….

Offf… Hai să trecem la bunătățile Mirunei că deja numai la drob și friptură mă gândesc… Așa. Păi Mirunica noastră, fată bună și dulce cum o știți, o să ne facă nișe cozonac pufos și parfumat cu nucă, rahat și stafide (separat cu fiecare umplutură) și, așa cum e obiceiul de Paște, o nemaipomenită pască. Să vă spun cum o să procedeze Miruna noastră cu pasca: la 2 kilograme de brânză de vaci, ea mai combină 200 de grame de aluat de cozonac, șase ouă, 200 de grame de griș, 250 de grame de smântână, 500 de grame de stafide, 300 de grame de zahăr, coaja rasă de la o portocală, niște esență de migdale, niște vanilie și un pic, un pic de sare. Miruna apelează la divizia de mecanizate din bucătărie și anume la mixer, acolo unde amestecă pentru început brânza, smântâna, zahărul și ouăle, iar după omogenizarea lor și celelalte ingrediente miraculoase. Amestecă bine-bine-bine, până când se obține o cremă buuuuună de tot. Aluatul de cozonac se întinde ca o foaie  subțire și se pune într-o tavă unsă și tapetată, lăsând marginile aluatului în afara marginilor tăvii. Miruna așează apoi crema aceea de brânză peste aluat și rulează apoi marginile spre interior, formând astfel marginea acestui deliciu numit pască. Se unge deasupra cu ou bătut și se presară stafide, apoi se introduce tava la cuptor, acolo unde va sta vreo 45 de minute la foc potrivit. Vaiii, ce bunătate!

Dragii mei, cam ăsta va fi meniul nostru de Paști. Vă așteptăm cu drag să vă înfruptați din aceste bunătăți și să cionim un ou. Până Duminică, vă urez Sărbători Fericite! și să ne amintim cu toți astăzi de cuvintele acestea:

Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine, şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o, şi a zis: «Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul meu, care se frânge pentru voi; aceasta să o faceţi întru pomenirea Mea.»  Tot astfel, după cină, a luat paharul și a zis: ” Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceți lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veți bea din el.” (I Cor 11:23-25).

 

Anunțuri

11 Responses to Ce bunătăți pregătim de Paști. Cina cea de taină. Gethsemani.

  1. georgiana spune:

    Ok, deci să nu fac nimic acasă. Aştept cuminte să termine TJ pregăteala. Vinul îl aduc eu. Ca să ştiţi. Spor la trebi tanti jeniii!

  2. viatanomada spune:

    Giorgianaaaa-adu si niste Busuioaca,asa mi-e o poftaaa!Participam TJ si la concurs si la adus Lumina sa vedem care ajunge primul.

  3. georgiana spune:

    Nomado, fix busuioaca aduc! Aduc si oo, nu-i problema… sa am cu cine le ciocni, asta-i important! 😀

  4. shortestcut spune:

    ah, si am facut doar cozonac – n-am mai avut forta si de pasca 😦 acum mi-ai facut pofta. poate mai trag o runda sambata 🙂

  5. April spune:

    Sarbatori luminoase si pline de bucurie intregii echipe de la Cantina!

  6. keltoighost spune:

    Demenţial, noroc că nu ţin post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: