Guest-star Day: Nina Costea

Eiiii, dragele mele, dragii mei,… azi este joi, deci aici la Cantină este Guest-Star Day! Cine este invitata noastră de astăzi? Ia să vedem… Aprindeți reflectoarele pentru că intră în scenăăăăăăă…. Nina Costea! Whoaaa! Ce aplauze, ce urale! Mulțumim, mulțumim! Nina e strălucitoare ca întotdeauna… Nu știu cum reușește dar mereu când apare, Nina parcă lasă în urmă norișori de steluțe aurii… le vedeți și voi, nu?

Dragii mei, eu aș numi-o pe fata asta ”Super-Nina” pentru că…ufff… nu știu cum face ea de are timp pentru  atâtea lucruri: pe lângă BLOGUL ei minunat, Nina mai păstorește proiectul ”Fapte bune-fapte rele”, supraveghează cariera incipientă de blogger ale fiicelor ei gemene, Iulia și Sonia, scrie pe ”Twitter”, desenează, gătește, promovează site-uri și bloguri, scrie articole petru diverse site-uri destinate femeilor, oamenilor de afaceri sau copiilor, salvează lumea în fiecare zi în calitatea ei de project manager la o firmă de echipamente pentru birou și multe multe altele. Tare, nu? ”Am luat-o de la zero de trei ori”, ne mărturisește Nina, dezvăluindu-ne astfel drumul ei. ”Am s-o mai fac o dată și abia apoi mă voi concentra pe adevarata mea vocație. Vreau să ajut oameni. Vreau să-i ajut, fără să cerșesc pentru ei. Vreau să-i ajut cu propriile lor resurse pe care incă nu și le cunosc sau despre care au false pareri.” Sunt cuvinte care ți se întipăresc în suflet și rămân acolo, nu-i așa?

Eiiii, dar hai să purcedem noi frumos în bucătărie și să vedem cu ce ne răsfață azi Nina noastră ,că a venit de aseară aici să pună fasolea la înmuiat. Fasole, am zis? Da, pentru că Nina ne pregătește specialitatea ei preferată și anume fasole cu ciolan! Nemaipomenit! În timp ce invitata noastră se pregătește de bucătăreală, tanti Jeni îi pune câteva întrebări pentru a afla mai multe despre latura culinară a Ninei.

TJ: Cum ți-a picat ție cu tronc specialitatea asta mirobolantă, fasolea cu ciolan?

Nina: Păi, în vremea când Teo avea  emisiunea aceea la Pro TV, de 1 Decembrie au făcut ei afară la Muzeul Satului Fasole cu ciolan… Pfuaaa… Mi-a făcut atunci o poftă de fasoleeee încât am hotărât pe loc că asta e mâncarea mea preferată.

Nina își pregătește cu grijă ingredientele pe masa de lucru: la un kilogram de fasole boabe, ea mai pune în combinație o bucată mai măricică de ciolan afumat, 100 de grame de slană afumată ( pentru gust), niște țelină, morcov, ceapă, usturoi, cimbru și un pahar de zarzavat uscat, din cel făcut în casă cu ardei, roșii și alte legume.

TJ: Ce ne poți spune despre latura ta culinară?

Nina: Mie îmi place să gătesc. Mult. A nu se înțelege că sunt vreo expertă, abia anul trecut am făcut primul meu cozonac. Pentru că la noi găteste zilnic mama soacră, mie îmi revine rolul de a prepara dulciurile.  În familie  (și nu numai) sunt faimoasă datorită tortului diplomat pe care-l fac.  Sorin, soțul meu drag,  zice că el n-a mancat nicăieri tort mai bun ca ăla. Mă rog. Să-l cred? Să nu-l cred?

Noi îl credem pe cuvânt, dragă Nina…. Știm noi ce știm….

Nina taie acum legumele bucățele și le pune în tigaia încinsă, împreună cu slănina tăiată și ea cubulețe, umplând bucătăria de arome îmbătătoare.  După ce se înmoaie puțin legumele, se pun la fiert împreună cu fasolea și două crenguțe de cimbru.

TJ: Știu că ai o mulțime de rețete pe care le pui în practică în bucătăria de acasă.  De unde le-ai învățat și când ai timp să prepari toate deliciile astea culinare?

Nina: Păi,  mâncăruri gătesc eu sâmbăta și când am musafiri. Am învățat multe de la mama firește, dar și de la mama soacră și din cărțile de bucate. Mai bag și umplutură, adică dacă n-am un ingredient pun altceva, iese intotdeauna bun. Tipic nu?

Nina fierbe acum separat ciolanul, iar după ce acesta a fiert, apa o folosește pentru a o completa pe cea în care fierbe fasolea.

TJ: Îți mai amintești când ai gătit prima oară?

Nina ( râzând): Interesant că mă întrebi asta acum…Paradoxal, prima mâncare pe care am făcut-o în viața mea a fost ciorba asta de fasole pe care o prepar acum, dar fără ciolan și slană. Mi-a scris mama rețeta seara pe hârtie, am pus împreuna fasolea la înmuiat și a doua zi când au venit ei de la serviciu am mancat cu toții mâncare gătită de mine. Aveam 13 ani. Țin minte că tata i-a spus atunci mamei “ Auzi, dar de ce i-a ieșit ei mai bună mâncarea decât iți iese ție?” Nu vă spun cât de mândră am fost de chestia asta. Peste vreo două zile, a văzut mama că pusesem un întreg borcan de 800g de zarzavat în fasolea aia. Gust bun, nene!

Nina dezosează acum ciolanul și îl adaugă în oala cu fasole. Tot acum adaugă și zarzavatul uscat și după ce dă în fiert, oprește focul. La final presară verdeața și gataaaa! Ciorba de fasole cu ciolan este pregătită pentru a fi servită! La masă, dragii mei! Nu vă înghesuiți, sunt porții destule pentru toată lumea!

Așaaaa.. Ia să vedem acum ce bunătate de desert ne pregătește Nina…. Aiiii! Minunat! Tartă cu cireșe amare! Ce delicios! Mmmmm!

Nina pregătește următoarele ingrediente: două ouă, o ceșcuță de zahăr, o ceșcuță de unt, o cană de făină, un plic de praf de copt și evident, gem de cireșe amare.

” Tarta asta am invățat să o fac dintr-o carte cu rețete pentru oameni nepricepuți, adică  ușoare. A avut așa de mare succes încât, între timp, a devenit prăjitura casei la noi”, ne mărturisește Nina în timp ce amestecă ouăle cu zahărul. Praful de copt se stinge, apoi se încorporează în amestecul de ouă cu zahăr, împreună cu untul și făina, obținându-se astfel o cocă elastică. Nina tapetează o tavă de tartă cu trei sferturi din această cocă și apoi adaugă gemul.  ”Se poate folosi orice gem dorim, dar ăsta de cireșe amare o face cu adevărat delicioasă”, ne spune Nina lingându-se pe degete.  Coca rămasă se amestecă cu încă două-trei linguri de făină și cu ajutorul răzătorii se ”cerne” peste gem. Se pune apoi tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru o jumătate de oră. Fraților, o nebunie tarta asta, credeți-mă pe cuvânt! ” Vă spun, e în continuare bătaie pe ea și o fac de doi sau trei ani, aproape în fiecare săptămână. Am mai alternat cu gem de afine și merișoare, dar în principiu e un deliciu.” Ne spune Nina scoțând tava din cuptor…

TJ: Dragă Nina, ce ne poți spune despre bucătăria ta?

Nina: Eeee… nu este o bucătărie nemaipomenită… Cel mai bine vă arăt două poze pe care mi le-a făcut soțul meu drag, Sorin, înainte să ajung aici la cantină.

 

Eiii, dragele mele și dragii mei… Fasolea e gata, tarta e proaspăt scoasă din cuptor… Berea e și ea pregătită… ce ne mai lipsește pentrui a completa această zi minunată? Muzică, firește! Ia să vedem ce dedicații ne-a pregătit Nina:

Minunat! Minunat! Mulțumim dragei noastre invitate pentru ziua asta grozavă petrecută la noi la cantină! Următoarea ediție Guest-Star Day este joia viitoare, 15 aprilie, dar cine va veni să gătească pentru noi este încă un secret… Până atunci însă, vă doresc poftă mare!

 

Anunțuri

18 Responses to Guest-star Day: Nina Costea

  1. Nicu spune:

    Fasolea rulz!!!..TJ ada si matale niste ceapa rosie si niste muraturi din beci. Ai grija sa nu te lovesti si de vreo sticla de vin rosu, si sa fi nevoita sa o aduci si p-aia 😀 !
    Anyway ar fi misto sa fie niste filmulete cu invitatii in timp ce fac bunatatile 😛

  2. Nina spune:

    Da bre Nicule, bine că ziseşi de ceapă roşie, e musai să fie lângă farfuria cu fasole. TJ, găsişi bre vinul ăla?

  3. @Nicu, Nina: da, da! Murături, vinișor roșu tot ce trebuie! Să aveți poftă 🙂

  4. Draw For Joy spune:

    Nina, fasole cu ciolan asa repede dupa postul pastelui? Eu imi las burta goala ca sa dublez sau sa triplez la tarta cu cirese amare. Miamm!

  5. lejournaldecorina spune:

    prin Dhl se poate. sau cu avionul de seara, astept la aeroport. ma veti recunoaste dupa mutra lunga, infometata.
    Felicitari!

  6. georgiana spune:

    Brava Nina! Felicitarile mele! Esti ceea ce numesc eu: femeie adevarata!

  7. Nina spune:

    Roxana, noi suntem ca betivii, dupa ceva greu ne dregem cu ceva si mai greu. 🙂

    Corina- vorbim cu TJ si sper sa se poata.

    Georgiana- sarut manusitele de fata frumoasa!

  8. […] This post was mentioned on Twitter by Nina Costea, Nina Costea. Nina Costea said: aseara am gatit pentru cantina sociala https://cantinasociala.wordpress.com/2010/04/08/guest-star-day-nina-costea/ […]

  9. silavaracald spune:

    No, voiam să mă gheststaresc şi io la tine, dar cu aşa concurenţă… 😦
    Felicitări pentru invitată! 🙂

  10. cristiangheorghe spune:

    @lejournaldecorina: mi-a zis tanti Jeni să-ți zic că ți-a pregătit un pachet și ți-l trimite prin motanul Stanislas, că dacă tot e el magic știe să se teleporteze pân-la tine. Mai ales că vrea să-l cunoască pe motanul tău, Bobi 🙂

  11. cristiangheorghe spune:

    @silavaracald: hehe, stai că vine și rândul tău la ghestăreală… Știi cum e, de ce ți-e frică nu scapi 🙂

  12. viatanomada spune:

    Nina ,tare bine mi-a cazut ciorba asta ,mai vreau si maine daca mai ramane.

  13. Weigela spune:

    Felicitari!Am citit pe nerasuflate articolul! Si asa mi-a venit o pofta sa gatesc si eu ceva….Poate fac maine tarta. O incerca…”Suna” delicios!!!

  14. […] împreună cu noi acest album foarte drag nouă, în care îi veți regăsi pe Viața Nomadă, Nina Costea, Georgiana Mocanu, Corina Moldovan, Melania și Alexandru Fratean, Zâna Eficienței, Simona Tache, […]

  15. […] de când am blogul, am mai dat eu reţetele astea, dar niciodată nu le-am scris aici. Ba pe la cantina socială, ba pe maibun.ro, dar aseară am văzut că nimeni nu le poate vedea aici la mine acasă, aşa că […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: