Rață pe varză. Tartă cu mere și fulgi de migdale

Mare golan motanul ăsta, Stanislas! Nu știu ce să mă fac cu el… Ziua stă p-aici și toarce leneș pe terasă, trezindu-se doar la ora mesei, când Miruna sau tanti Jeni îi pun sub nas un castron cu bunătăți. După ce lipăie tacticos, se întinde un pic și doarme iar, mișcând alene din coada aia stufoasă. Noaptea, însă, devine foarte activ. Puțin înainte de apusul soarelui, se ferchezuiește vreo juma de oră lingându-și blana și lăbuțele și pornește în expediții nocturne prin împrejurimi. Apare doar cu câteva minute înainte de răsărit, de cele mai multe ori ghiftuit, venind aplecat într-o parte ca autobuzul 168 la oră de vârf. Aaaa! Să nu credeți că vine cu mâna, pardon, lăbuța goală! Nici vorbă!  Ba aduce o bucată de slănină, ba vreun cârnat, pe unde le găsește nu știu. Tanti Jeni se supără rău pe el și din hoț și din golan nu-l mai scoate. Dar când motanul ăsta se uită la ea și miorlăie subțire a iertare… ce poate să-i facă? Azi dimineață, Stanislas a întrecut însă măsura: ce credeți că târa după el dis de dimineață prin curtea cantinei? O rață, fraților! Pfuaaaa… ce s-a mai enervat tanti Jeni pe el! A zis că-l închide în beci de-acu că e pericol public! ”Tanti Jeni, de ce vă supărați așa?” , întreb eu sorbindu-mi cafeluța. ” Varză avem… acu avem și rață… tot nu știați ce să mai gătim azi, așa că ar trebui să-i mulțumiți blănosului ăstuia”. A stat dumneaei și s-a gândit… ” Bine, rămâne să facem rață pe varză pentru azi…” Și se întoarse către motanul infractor: ”….iar dacă te mai prind că mai vii cu capturi din astea jar mănânci!” Tanti Jeni se răsuci pe călcâie cu rața în mână și se duse glonț în bucătărie.  Stanislas îmi făcu subtil cu ochiul în semn de mulțumire că l-am scăpat de pedeapsă, se întinse și apoi se ghemui să tragă un pui de somn. Deh… fusese în tură de noapte….

Deja din bucătărie se simt aromele îmbătătoare ale meniului de azi… Tanti Jeni a tranșat rața și va folosi pentru friptură pieptul și pulpele. Alături, pe masa de bucătărie, sunt pregătite o varză mare, o cutie de roșii la conservă, 4 linguri de pastă de tomate, sare,piper,boia,cimbru și niște foi de dafin. Tanti Jeni spală bine pulpele și pieptul de rață, apoi le condimentează cu sare, piper, boia, cimbru și le pune într-o tigaie cu capac, în care s-a turnat în prealabil o cană de apă și jumătate de cană de ulei. Carnea se pune în tigaie cu pielița în sus, apoi se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic cam o oră, până când pieptul și pulpele sunt bine pătrunse. Eu deja sunt pătruns de poftă și nu mai pot… Trecem acum la varză pe care o dăm pe răzătoare și o facem fâșiuțe-fâșiuțe, apoi o frecăm cu niște sare să se nmoaie și o punem la fiert tot vreo oră. După ce carnea este aproape gata, punem în tigaie sosul de roșii și mai lăsăm tigaia pe foc vreo 10 minute. După ce s-a fiert varza, se scurge bine apa din oală și se toarnă apoi peste varză carnea și sosul de roșii. Se mai lasă la fiert vreun sfert de oră, cu capacul pus, apoi se scot pulpele din oală și se pun într-un vas acoperit. Oala cu varză se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru vreo un sfert de oră să se călească bine. Ahhh… ce bine miroase…. nu mai pot de poftă… După ce se călește bine varza, se scoate oala din cuptor și se pun deasupra, pe varză, bucățile de carne, cu pielița în sus. Se pune din nou oala la cuptor și se lasă acolo până pulpele sunt bine rumenite. Fiecare porție de rață cu varză se servește alături de o mămăliguță fierbinte și aurie preparată de Miruna și de un ardei iute. Ca și companion avem pregătite carafe cu vin roșu sau bere. Ahhh, ce gustos… Cred că-l mai trimit pe Stanislas după încă o rață… două… bine, trei să ne ajungă!

Aoleuuuu.. Stați că tocmai am văzut ce pregătește Miruna… Stați să-mi revin… Deci e așa de delicios încât nu știu cum să vă povestesc. Numele nu vă spune nimic special, dar arată, miroase și are un gust absolut divin. E vorba de o delicioasă tartă cu mere și fulgi de migdale, la care Mirunica noastră a folosit un pachet de aluat fraged de tarte, două linguri de zahăr brun, trei mere golden, o linguriță de scorțișoară și trei linguri de fulgi de migdale. Buuun…  După ce tapetează o tavă cu hârtie de copt, Miruna așează în ea aluatul, înțepându-l cu furculița din loc în loc. Taie apoi merele în felii subțiri pe care le așează grațios peste aluat. Presară deasupra zahărul brun și scorțișoara și pune tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru vreo jumătate de oră. După ce scoate din cuptor tava cu tarta fierbinte, presară deasupra fulgii de migdale… Divin, dragii mei, divin….

Ahhh… rața pe varză e gata… tarta cu mere e gata… Vinul, berea… măsuțe pe tersasă… Un sfârșit de săptămână perfect, nu? Hait, stați că deja motanul Stanislas s-a trezit că-l gâdila pe la nări mirosul de rață friptă.. păi se putea? Și pentru că veni vorba de motan, prietena noastră Roxana a trecut ieri pe aici și l-a imortalizat pe Stanislas, care a stat la pozat ca o vedetă. Vreți să-l cunoașteți? Iată-l:

 

Haideți, vă așteptăm cu bunătățile pregătite pe terasă, deci grăbiți-vă până nu începe ploaia! Poftă bună dragii mei și weekend plăcuuuuut!

Anunțuri

10 Responses to Rață pe varză. Tartă cu mere și fulgi de migdale

  1. georgiana spune:

    Frmuos tare Stanislasu’! Hai că vin să-l văd! şi să pap varzucă cu răţuscă că mi-e o foame de mă doare… Nu mă ţine pe mine-n loc o ploaie de primăvară!

  2. Nik26 spune:

    Mai… mai usor cu bunatatile date motanului. 😀 Nu cred ca ii fac bine!

    • cristiangheorghe spune:

      @nik26: off, știm că ne înveți de bine, dar ce să ne facem… poate-l dăm pe brazdă pe motan odată și odată 🙂

  3. silavaracald spune:

    @Nik26
    Păi, văd că oricum se descurcă, aşa că mai bine să-l ghiftuiască ziua, poate se mai potoleşte noaptea.
    (Dar ştiu că n-are gusturi proaste! Fragedă răţuşca! Auziţi, nu mi-l împrumutaţi şi mie o zi, două!)

  4. keltoighost spune:

    Dar raţa ce părere are?
    E deacord să stea pe varză?

    • cristiangheorghe spune:

      @keltoighost: probabil rața a fost de acord, că tăcea mâlc 🙂 Dar să știi că pe varză n-am întrebat-o! Pfuaaa….

  5. john spune:

    E desenat de tine?

  6. Draw For Joy spune:

    Stanislas a stat la poza pentru ca era hipnotizat de o imagine cu friptura facuta de tanti Jeni, pe care i-am asezat-o in fata.

    Si acum sa mancam tarta Mirunei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: