Clătite cu sparanghel și ciuperci

Ahhh… ce vreme minunată e azi! După ce ieri am ascultat picăturile de ploaie ce se scurgeau prin frunzele copacilor din fața ferestrei mele, azi m-am trezit copleșit de ciripiturile zglobii ale păsărelelor gureșe. Foarte revigorant! Deși parcă văd că până la vară o să mă plictisesc și de ciripiturile astea… Dar mai e până atunci. Mmmmm.. am chef de ceva verde azi la masă. Voi ce ziceți, n-ar fi cazul? Ia să trag eu repede o fugă la Cantină să văd ce a mai gătit tanti Jeni… Snif, sniffff, ce miros minunat vine din bucătărie! Avem și azi papa bun, oare ce-o fi? Ahhh! Sparaghel! Vai, tanti Jeni cum știi tu să ne răsfeți cu așa bunătăți azi!

Tanti Jeni pregătește o minune de minunăție minunată și anume clătite cu sparanghel și ciuperci. Da, știu, deja s-a produs rumoare…Fiți atenți: la vreo douăzeci de clătite, preparate de Miruna (că ea e maestra în domeniu), tanti Jeni a mai combinat douăzeci de fire de sparanghel, două legături de ceapă verde, 500 de grame de ciuperci proaspete tăiate felii, 40 de grame de ciuperci de pădure uscate, o legătură de mărar, 6 linguri de smântână, 50 de militri de ulei de măsline și sare și pier după gust.

Tanti jeni spală sparanghelul și îl rupe în bucăți mici, atât partea albă cât și cea verde. Îl pune la fiert cam cinci minute în apă cu sare, apoi îl strecoară și îl pune deoparte într-un vas. Pune apoi ciupercile uscate într-un vas cu apă cât să le acopere, pentru rehidratare și, între timp, spală și taie ceapa verde pe care o pune la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. După ce s-au prăjit un pic, se adaugă ciupercile proaspete împreună cu puțină apă de la ciupercile puse la rehidratare. Așaaaaa… după încă vreo 2 minute se pun și ciupercile de pădure în tigaie împreună cu apa lor, se adaugă sarea și piperul și se mai lasă la foc încă vreo cinci minute. Se adaugă puțin câte puțin smântâna, se amestecă din când în când, și se lasă la fiert până scade acest sos minunat. Mărarul se spală și se toacă mărunt apoi se presară și el în tigaie. Mmmmm… ce miros îmbietor! Gata, acum se ia de pe foc și tanti Jeni începe asamblarea: pe fiecare clătită se pune sparanghel, apoi se toarnă sosul de ciuperci și se rulează. Fiecare porție se servește caldă cu smântână deasupra. Ahhh.. e un deliciu dragii mei, ceva senzațional! Abia aștept să mai facă încă douăzeci!

Că tot a făcut clătite, Miruna cea dulce a pregătit azi delicioasele ei clăite cu înghețată și dulceață de căpșuni sau de fructe de pădure, la alegere.

Ce meniu minunat avem azi, nu? Tanti Jeni ne-a promis că vineri o să facă niște cremă de sparanghel, așa că fiți pe fază! De ce tocmai vineri? Păi, pentru că mâine este joi, deci avem Guest-Star Day aici la Cantină, unde o invitată foarte dragă nouă ne va pregăti niște delicii… delicioase!

Așadar, vă așteptăm la mesele de pe terasă unde e cald și bine, cu bunătăți și vin alb sau berică pentru acompaniament. Poftă mare!

Anunțuri

16 răspunsuri la Clătite cu sparanghel și ciuperci

  1. viatanomada spune:

    sunt pe drum deja…2 portii sa fie pregatite,sosul ala e demential

  2. cristiangheorghe spune:

    @viatanomada: două porți vine, vineeee! Te așteptăm cu drag! 🙂

  3. Leo spune:

    Daca Tanti Jeni e cea care inventeaza meniurile astea ametitoare, transmite-i, rogu-te, ca sunt fana ei „nambar uan” ! Mi-s dragi persoanele cu fantezie in bucatarie, si mi-s urate cele care nu stiu decat „ciorba si tocana” !
    😉

  4. cristiangheorghe spune:

    @Leo: mulțumim pentru aprecieri 🙂 Tanti Jeni nu inventează rețetele astea, le are scrise într-o carte mare, veche și groasă. Dar gătește cu multă pasiune. La fel cum scrii și tu postările care ne sunt tare dragi 🙂

  5. Nea spune:

    Păi din telemea mai sunt 3 molecule şi le pun in pastele de diseară (eu cred în constanţă – de minim 300 ori pe an paste) dar când mai găbjesc vă anunţ. Whiskyul nu era prima, probabil primit de la finii cei grosieri! dar găsim noi ceva mai bun.

    • cristiangheorghe spune:

      @nea: deci te ocupi de bucătărie moleculară. Super tare! Poate punem bazele unui laborator la Cantină și inventăm un accelerator de particule de usturoi să facă mujdeiul mai, hm, dinamic 🙂

  6. Nea spune:

    TJ, eşti ultima mea speranţă.
    Ştii sarmusag?
    Apoi vin cu restul întrebărilor.

  7. cristiangheorghe spune:

    @Nea: studiem. Anunțăm 😉

  8. Nea spune:

    Dar de miaoneza aia în care în loc de gălbenuş se pune DOAR usturoi şi stă mai sculată ca aia clasică?

  9. cristiangheorghe spune:

    @Nea: păi, cam ăla ar fi sarmusagu de care zici. Sau sarimsak… sarismak… ptiu! Ai naibii turcii ăștia mongoli 🙂

  10. Nea spune:

    Da, te-ai prins, de mic ai fost ager!
    Ai facuit vreodata?
    Un pont: pui totuşi şi un gălbenuş la o căpăţână de usturoi şi cel mai bine merge cu roşii tăiate felii, fără nimic altceva.
    Alte 2:
    Merge miaoneză cu gălbenuş de raţă (adică nu te închide sanepidul)?
    Merge mâncare de urzici în extrasezon (adică iei doar vârfurile fragede de la alea mature), nu e ceva toxic ?

  11. cristiangheorghe spune:

    @nea: mulțumim pentru ponturi. Maioneza cu gălbenuș de rață n-am încercat. O să o testăm pe cei de la sanepid 🙂 La fel și urzicile extrasezoniere.

  12. iris spune:

    Cristiane fratele meu, puteai sa renunti la smantana de deasupra ca si asa stau caloriile buluc.

  13. cristiangheorghe spune:

    @iris: calorii, calorii… cu smântâna sunt mai vii… n-am găsit altă rimă 🙂

  14. iris spune:

    Eu cred ca Jamie de aici isi ia retzetele si isi atribuie meritul de unul singur, selfishu`

  15. cristiangheorghe spune:

    @iris: whoaaa.. Jamie e feblețea lui TJ. Are o poză cu el în bucătărie. Lângă aia cu hocheiștii ruși, Ovechkin și Malkin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: