Salată cu ciuperci și cașcaval pane. Salată de fructe

Așaaaa….. Și cum v-ați distrat de 1 Mai? Sper că bine și muncitorește, da? Grătar, mici, berică, excursii, aer curat… Bravo, știam eu că nu ne faceți de rușine! Aici la Cantină a fost liniște și pace. Tanti Jeni și Miruna au fost un pic plecate să facă niște agroturism (deh, merită și ele o escapadă mică, nu?) și să ne refacă rezervele de zarzavaturi și verdețuri proaspete, iar eu am rămas la Cantină să am grijă de toate cele p-aici. Și pentru că era frumos afară, ce credeți că am făcut? Am inaugurat piscina pe anul ăsta, fraților! Whoaaa.. Așa că, începând de astăzi puteți veni la Cantină echipați de plajă și scaldă la piscină că s-a deschis sezonul.

Booooonnn… deci după atâta distracție, trebuie să mai și muncim, nu? Drept pentru care, tanti Jeni s-a apucat de dmineață să ne prepare ceva care merge la fix după excesele grătariene de 1 Mai. E vorba despre o specialitate special de specială, pe numele ei de scenă ” Salată cu verdețuri, zarzavaturi, cașcaval pane, ciuperci și sos de ceapă care e atât de bună încât îți vine să scrii poeme”. E o minunăție salata asta! Fiți atenți: pentru preparare tanti Jeni pregătește niște frunze de salată de felurite feluri, ridichi, roșii și ceapă verde, apoi pune separat componentele pentru cașcavalul pane ( două ouă, pesmet, făină, sare, 250 de grame de cașcaval, un pic de ulei) și sosul de ceapă și ciuperci ( 5 ciuperci șampinion, un cățel de usturoi, o linguriță de cimbru, o ceapă, sare, oțet balsamic, un pic de zahăr și ulei). Așaaaaa… Pentru început, tanti Jeni taie cașcavalul în cubulețe pe care le tăvălește pe rând în făină, ouă bătute bine de tot, pesmet, din nou ou și din nou pesmet. Pesemne că le-a plăcut prima oară și au mai vrut odată. În fine. Cubulețele astea tăvălite sunt puse apoi la congelator vreo oră. Se trece la capitolul ciuperci, care se curăță, feliază în felii mai grosuțe și se usucă în tigaia fără grăsime. Tanti Jeni spală legumele, usucă salata, taie codițele de ceapă în feliuțe subțiri și feliază roșiile și ridichile. Cubulețele de cașcaval care s-au congelat tot timpul acesta, sunt scoase din congelator și prăjite la foc iute, în ulei, repede cât să se prăjească un pic pesmetul, apoi se scot pe un șervețet să se scurgă de ulei. Tot în tigaia aceea se prepară sosul, călind ceapa tocată împreună cu usturioul pisat, condimente, sare, o linguriță de zahăr și 5 linguri de oțet. Se obține un sos sublim, are este gata câd ceapa s-a înmuiat. Ahhh… toate componentele sunt gata și tanti Jeni purcede la marea asamblare a fiecărei porții de salată: frunzele de salată, apoi cubulețele de cașcaval, ciupercile, sosul și deasupra roșiile, codițele de ceapă verde și puțin ulei de măsline. Mmmmm… puteți rezista unei asemenea bunătăți? Eu nu….

Miruna ne pregătește pentru azi un desert plin de energie cât să ne ajungă pentru toată săptămâna. Energia nu desertul, nu vă speriați! E vorba despre o delicioasă salată de fructe, fiind compusă din vreo patru bucăți de kiwi, patru mere, patru mango, un ananas proaspăt, o jumătate de cană de suc de ananas și zeama unei lămâi proaspăt stoarse. Miruna lucrează rapid și eficient: curăță și taie fructele, le pune într-un bol, amestecă apoi totul cu sucul de ananas și lămîie și mai adaugă o linguriță-două de miere. Se pune apoi la frigider. Ahhh… delicios dragii mei! Un desert de excepție!

Ei, cam asta e pentru azi, un meniu ușurel, plin de vitamine, energie și arome excelente de tot felul. Vă așteptăm cu drag cu mesele de pe terasă și cu piscina pregătite! Hai, dați năvală, poftă mare și distracție plăcută!

Anunțuri

8 Responses to Salată cu ciuperci și cașcaval pane. Salată de fructe

  1. viatanomada spune:

    minunat meniul de azi,multe vitamine TJ,multumim si pentru piscina,sper sa ne primesti in week-end daca e frumoasa vremea,deja mi-e dor de vacanta

  2. cristiangheorghe spune:

    @viatanomada: cred că deja instituim weekendul de 7 zile. Se opune cineva? 🙂

  3. Giana spune:

    Buna papica au facut fetele azi, „subtire” de vara, asa cum e si normal, ca doar n-o sa ne bagam cu burtzile pline in piscina! Apropo de piscina: TJ n-o sa fie geloasa cand ne’om aduna acolo, mirobolantele de noi in costume de baie? 😀 Si’a lustruit bine polonicul? 😀

    • cristiangheorghe spune:

      @Giana: soro, cum să fie geloasă? Veniți liniștite la scaldă, că polonicele de regulă îs pentru mine, dacă mă uit mai obraznic așa… 🙂 Auuuhh…

  4. Giana spune:

    Domnule Gheorghe, pai nici nu ma gandeam c’o sa fie indreptate spre noi! 😀

  5. Mihaela Man spune:

    ” Salată cu verdețuri, zarzavaturi, cașcaval pane, ciuperci și sos de ceapă care e atât de bună încât îți vine să scrii poeme”
    Apoi dacă aşa zici matale tanti Jeni, trebuie musai s-o fac şi eu, doară îmi revine inspiraţia 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @Mihaela Man: Bine ai venit la cantină! Aaaa.. păi aici găsești inspirație în fiecare zi! Poți să-ți alegi o masă de pe terasă și să scrii liniștită:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: