Macaroane la cuptor. Papanași în ciocolată

Așaaaa.. Ia să vă întreb eu: de când nu a mai făcut tanti Jeni niște paste, mai știți? Hm? Ați uitat, nu? Păi normal, că doar a trecut atâââta timp de atunci! Azi dumneaei vrea să repare greșeala asta și să ne prepare o suuuper rețetă de paste, și anume „macaroane bune de tot cu cărniță tocată și cu sos irezistibil de gustos, făcute la cuptor”. Deja când am rostit titlul acesta am fost cuprins de o poftă imensă, nici nu vreau să mă gândesc la ceea ce urmează…

Când prepară paste, tanti Jeni e cuprinsă de dorul de a asculta arii din opere de Verdi. Așa se inspiră dumneaei. Drept pentru care, căutând în rastelul cu discuri vinil, a ales și pus la pick-up ul din bucătărie piesa ASTA. Divin, nu-i așa? Dar să vedem ce a pregătit tanti Jeni pe masa de lucru: la 500 de grame de macaroane, mai intră în combinație: trei ouă, 50 de grame de stafide, vreo 5 linguri de cașcaval ras, 300 de grame de carne tocată, niște pesmet, nucșoară și prietenii casei, sarea și piperul. Pentru sos, tanti Jeni folosește: 500 de militri de lapte, două linguri de cașcaval ras, două linguri de unt, 4 linguri de făină și un ou. Motanul Stanislas miorlăie ca cerșetorul și se uită cu jind de pe fereastră la oul acela și la farfuria cu carne tocată, drept pentru care tanti Jeni, până la porția de macaroane promisă, îi dă un castronaș cu lăptic proaspăt. Deja se linge pe mustăți, golanul.

Așaaaa… Tanti Jeni pune la fiert macaroanele în apă cu sare și puțin ulei, cam 7-8 minute, apoi le scurge de apă, le clătește un pic cu apă rece și le așează într-o cratiță, turnând peste ele un pic de unt topit, nucșoara și ouăle bătute și omogenizând totul. După ce amestecă separat carnea tocată cu stafidele, tanti Jeni se apucă de preparat sosul: topește untul, adaugă făina și amestecă continuu să nu cumva să se rumenească. Se omogenizează, se toarnă laptele și se lasă amestecul un pic la fiert. După ce se condimentează cu sare și piper, după gust, se presară cașcavalul ras deasupra, iar când este gata se adaugă oul bătut bine până spune tot și se amestecă totul bine, bine, până la omogenizare. Booon… trecem acum la partea finală și anume la marea asamblare: Se unge o tavă cu unt, se tapetează cu pesmet și se pune jumătate din cantitatea de macaroane. Se presară un strat de cașcaval ras, se pune carnea tocată, apoi cealaltă jumătate de cantitate de macaroane. Se toatnă deasupra sosul, se mai presară niște cașcaval ras și se pune la tava la cuptor, până se rumenește. Irezistibil, dragii mei, irezistibil… Și când te gândești că la fiecare porție de macaroane tanti Jeni ne servește și cu un pahar de vin roșu… Ce zi minunată, nu-i așa?

Și asta nu-i nimic! Să vedeți ce ne pregătește Miruna azi la desert! Niște papanași cu brânză delicioși, delicioși, delicioși! Dulcea noastră colegă și-a pus șorțulețul roz cu inimioare și a pregătit următoarele: două ouă, un praf de sare, un vârf de cuțit de bicarbonat, zeama de la o lămâie, o linguriță de zahăr, cremă de ciocolată ( mmmmm… ), un kilogram de brânză dulce de vaci, gem de vișine, făină cât este nevoie și smântânică. Miruna pune într-un castron brânza împreună cu ouăle și le amestecă bine până la omogenizare, turnând apoi făină, puțin câte puțin, sarea, zahărul și bicarbonatul stins cu zeama de lămâie, omogenizând totul până se obține un aluat nelipicios. Cu mânuțele ei delicate, Miruna formează papanașii, făcând niște inele mai groase de cocă pe care le pune pe o planșă unsă cu ulei. Așaaaa… După ce pune într-un castron cam jumătate de litru de ulei, se prăjesc papanașii care, după ce s-au rumenit se scaldă într-o baie de cremă de ciocolată înmuiată cu esență de rom și lapte și se pun pe farfurie. Deasupra fiecărui papanaș se pune o linguriță de gem și una de smântână. Ahhh.. ce desert minunat! Dulce și irezistibil, ca zâmbetul Mirunei…

Hai că mâncăm bine și azi! Paste, vinișor, papanași… Vă așteptăm cu drag și voie bună cu mesele pregătite. Și nu uitați, mîine avem Guest-Star Day! Cine ne va răsfăța oare cu bunătăăăăți? Aflăm mâine! Până atunci, poftă mare!

Anunțuri

3 Responses to Macaroane la cuptor. Papanași în ciocolată

  1. iris spune:

    Ah tanti, ma bagi in pacate cu retzetele astea…

  2. Mihaela Man spune:

    Tanti Jeni, cum să nu iasă delicioase macaroanele descântate cu această sublimă arie din Nabucco?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: