Rulouri cu somon fumee. Marshmallows

Ufff… ce bine că a ieșit soarele! Mă plictisisem de norii ăia negri și urâcioși! Păi a plouat destul ieri, nu? Și mi-a dat peste cap tot programul de grătar și piscină… dar nu-i nimic, vor mai fi week-end-uri cu vreme frumoasă, sunt sigur de asta!

Eiii, dar azi e luni și începe o nouă săptămână glorioasă la Cantina Socială, nu-i așa? Tanti Jeni s-a gândit să ne răsfețe azi cu ceva simplu și răcoros: rulouri cu somon fumee! Vă asigur că este ceva extraordinar! Ia fiți atenți: la 100 de grame de file de somon fumee, tanti Jeni mai folosește: două roșii, un castravete, două mere, trei linguri de maioneză, niște sos de soia, piper, sare și o lipie subțire. Văleuuu, tanti Jeni meșterește așa de repede la rulourile alea încât trebuie să fiu foaarte atent la ceea ce face. Ia, fiți pe fază: castravetele e curățat și tăiat cubulețe, țac-țac-țac, apoi se presară cu sare și se lasă la scurs, urmează apoi merele la curățat și tăiat cubulețe mici, țac-țac-țac și roșiile, țac-țac-țac și somonul tăiat feliuțe subțiri… ufff, ce viteză a prins tanti Jeni la ciopârțit! Parcă e un robot de bucătărie pus pe rele! Apoi, dumneaei amestecă totul, pune maioneza și sosul de soia și omogenizează acest amestec sublim. Compoziția se ține pentru o oră la frigider, apoi se întinde pe o foaie de lipie și se rulează, obținându-se astfel ruloul cel delicios. Miammm…ce bun e ! Hai că la viteza asta cred că tanti Jeni va pregăti azi o serie de câteva sute…

Eeee. Dar piesa de rezistență de azi vine la desert. Miruna a pregătit încă de aseară, pentru azi, niște bombonele bune, bune de tot care se numesc „Marshmallows”. Pentru cine nu știe, acestea sunt niște bomboane delicioase care se topesc în gură… mmm… Stați să vedeți cum se fac: la trei albușuri, Miruna mai pune în combinație 100 de militri de apă, 250 de grame de zahăr, un plic de 10 grame de gelatină, o esență de vanilie, 50 de grame de amidon, 50 de grame de zahăr vanilat și un vârf de cuțit de sare. Miruna pune albușurile în mixer pentru vreo 7-8 minute, timp în care apa ( vreo trei sferturi de cantitate) și zahărul fierb pentru a se obține un sirop legat. Între timp, în spuma din mixer se adaugă esența de vanilie, sarea și gelatina dizolvată în restul de apă. După omogenizare se adaugă încet siropul fierbinte și se lasă la mixat vreun sfert de oră până se răcește siropul. În timpul acesta, Miruna ne explică cum e cu Marsh Mallow astea: denumirea este inspirată din numele englezesc al plantei „Althaea officinalis” care în românește e botezată „Nalba mare” și are proprietăți terapeutrice. Se pare că primii care au creat un desert din seva gelatinoasă de „Althaea…” amestecată cu miere și nucă au fost străvechii egipteni. Cred că era bună. Oricum, francezii sunt care au pus bazele rețetei moderne de Marshmallows care nu are nici o legătură cu planta în sine, iar americanii sunt cei care au creat și răspândit rețeta pe care o cunoaștem azi, ei fiind cei mai mari consumatori ai acestor bomboane. Dar gata cu lecția cu istorie pentru azi.

Miruna a amestecat de aseară zahărul cu amidonul și a tapetat cu două linguri din el o tavă și a turnat apoi spuma obținută, pe care a lăsat-o peste noapte ( minim 12 ore) la temperatura camerei. Acum, dimineața, a prestat operațiunile finale: pe o masă a pus niște hârtie de copt,a presărat peste ea două linguri de zahăr cu amidon și a răsturnat peste hârtia de copt spuma întărită din tavă. Cu un cuțit ascuțit foarte bine, se taie spuma cubulețe, obținându-se astfel bombonelele. Acestea se pun într-un bol, și se presartă restul de zahăr cu amidon, amestecându-se bine bombonelele în bol. Se servesc cu sirop de ciocolată. Sunt delicioase, mmm, sper să vă placă și vouă!

 

Hai că azi avem un meniu ușurel de luni. Cât mai e soare mă duc să zac pe marginea piscinei. Vă aștept și pe voi, să începem săptămâna cu bine! Poftă bună, dragii mei! Hai că mă grăbesc, că-mi ia motanul Stanislas locul preferat de zăcut… zîît, golanule, zîît, am zis!

Publicitate

2 Responses to Rulouri cu somon fumee. Marshmallows

  1. silavaracald spune:

    Mamăăă, „marşurile” astea ale Mirunicăi se topesc în gură , nu alta! 🙂
    Iar Georgiana-i în Austria, aşa că puteţi să-mi daţi mie şi porţia ei? Hai, vă rooog! 🙂

    • cristiangheorghe spune:

      @silavaracald: Bine, bine, uite și porția Georgianei, căi pregbătim noi alta când s-o întoarce! Sper să vină cu bunătăți și ea de acolo, în special cu bombonelele alea Mozart. Doar știm că tanti Jeni iubește clasicii! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: