Ciorbă a la grec. Sufleu de pește. Tartă cu mango și kiwi

Fraților, vă rog eu, când vedeți că lipsesc așa de mult de la apel, faceți cumva și treziți-mă! Bateți în țeava de la calorifer, aruncați cu pietricele în geam sau rugați-o pe vecina de deasupra să-și mute pianul din sufragerie în bucătărie și înapoi, de vreo două-trei ori. Dacă nici una din metodele astea nu funcționează, puteți apela la o sirenă de locomotivă. Efect garantat, dar sper să nu ajungem până acolo… Oricum, vremea asta ploioasă m-a îndemnat la somn prelungit și profund zilele astea. Nu numai vremea ci și discuțiile interminabile de la fiecare colț de stradă sau post de teveu despre nemulțumirile legate de criză și măsuri de austeritate. Fraților, vă garantez pe această cale că la noi, la Cantina Socială, grație polonicului magic al lui tanti Jeni, nu se diminuează nimic, nici cu 25%, nici cu 15% și cu nici un alt procent: mâncarea, băutura și desertul vor fi servite 100% ca înainte, ba chiar doritorii pofticioși vor beneficia, ca de obicei, de porți duble, întru gloria Cantinei și a lui tanti Jeni. Să trăiască! I-aș sugera lui tanti Jeni să împrumute un pic polonicul ăla și celor de la Guvern, poate- i ajută la ceva, dar mi-e că hoțomanii ăia ori i-l fură, ori i-l impozitează, așa că mai bine nu. În fine.

Și pentru că veni vorba de tanti Jeni, să vedem ce haleală mai pregătește dumneaei, că azi m-am târât în patru labe până la Cantină, așa de foame îmi era de dimineață. Păi pentru că tot se vorbește de criza grecească, tanti Jeni s-a gândit să ne răsfețe azi cu o ciorbiță a la grec, plină de legume și vitamine… Ahhh, exact la țanc! Și ce melodie credeți că și-a pus tanti Jeni la pick-up-ul din bucătărie pentru a avea inspirație? Piesa ASTA desigur, o bijuterie pe care v-o recomand cu căldură! Așaaa… Pentru prepararea ciorbiței,, dumneaei a pregătit următoarele elemente chimice: un kilogram de cărniță de pui, doi morcovi, o ceapă, două ouă, doi morcovi, patru linguri de orez fiert, o lingură de leuștean tocat, una de pătrunjel tocat, o țelină, o rădăcină de pătrunjel, o lămâie, 150 de mililitri de lapte, 100 de grame de smântână, sare și piper boabe. Buuun… Tanti Jeni spală carnea de pui și o tranșează în bucăți mici apoi o pune la fiert în doi litri de apă rece, cu sare, timp de vreun sfert de oră, timp în care supa se spumează. Curăță apoi ceapa, țelina, morcovii și rădăcina de pătrunjel, le taie cubulețe și le pun în oala de supă împreună cu piperul boabe, lăsând totul la fiert pentru încă vreo jumătate de oră. Ahhh… ce frumos miroase…. După ce cărnița și legumele s-au fiert, supa se strecoară și se combină cu ouăle și laptele bătute în prealabil într-un vas separate. Se adaugă apoi orezul fiert, zeama de la o lămâie, cubulețele de legume și bucățelele de carne, apoi se mai lasă la fiert vreo cinci minute. Mmmmm…. Ce aroma minunată, dragii mei! Fiecae porție se servește cu smântână și cu leuștean și pătrunjel, presărate cu grație.

La felul doi avem un minunat sufleu de pește, pregătit de tanti Jeni din 400 de grame de file de pește alb, 30 de grame de unt, 200 de grame de brânză feta, patru ouă, piper, cimbru uscat și două lingurițe vesele de suc de lămâie. Tanti Jeni pune niște apă la fiert, iar când aceasta ajunge la punctul critic de 100 de grade Celsius și face bulbuci, pune peștele în oală vreo cinci minute, să fiarbă puțin. Apoi îl scoate și-l taie bucățele mici-pitici. Gălbenușurile de la ouă se bat bine și se amestecă cu untul topit și cu brânza rasă, tunsă și frezată și se omogenizează, adăugând între timp cimbrul și piperul. Buuun… Albușurile de ou nu stau nici ele degeaba ci sunt bătute spumă cu două lingurițe de suc de lămâie. Spuma trebuie să fie tare și compactă, știți voi. Acum, tanti Jeni amestecă cu grijă și grație compoziția de brânză cu bucățile de pește adăugând apoi spuma de albuș și amestecând ușor de câteva ori.
Compoziția obținută se roarnă într-un vas termorezistent înalt și se pune la cuptor pentru vreo jumătate de oră. După ce este gata se lasă la răcit în cuptor, fără să se deschidă ușa, pentriu a nu permite sufleului să se lase. Mmmm… după cum miroase nu poate fi decât minunat, nu-i așa?
Se servește cald cu sos de smântânică… Delicios, dragilor, delicios!

Eiiii… dar hai să vedem cu ce desert ne răsfață astăzi dulcea noastră colegă, Miruna. Ceva irezistibil, evident, doar ce credeați? Tarta cu mango și kiwi pregătătiă de prințesa deserturilor nu poate fi decât excelentă. Pentru blatul tartei, Miruna combină trei linguri de zahăr, 150 de grame de unt și 300 de grame de făină. Crema se va prepara din patru linguri de zahăr, 250 de militri de lapte, două linguri de făină, 50 de grame de unt, trei ouă și coaja rasă de la două lămâi. Punctul de atracție al tartei, toppingul, va fi compus din trei bucăți de kiwi și două de mango.
Nu știu cum de rezistați că eu deja salivez… Cu mânuțele ei delicate, Miruna amestecă făina cu untul, ouăle și zahărul, obținând un aluat sfărâmicios, așa. După ce adaugă două linguri de apă rece, frământă bine aluatul pe care-l va transforma într-o foaie de dimensiunile tăvii în care se va coace tarta. Apoi pune foaia de aluat în tavă, o întinde bine, inclusive pe margini și o pune apoi la frigider. Crema se prepară amestecând ouăle cu zahărul, până la omogenizare, adăugând apoi pe rând făina și laptele, amestecând continuu și se pune apoi la foc mic. Pentru a nu se forma cocoloașe, Miruna amestecă în continuare. Adaugă apoi coaja de lămâie și untul, iar după ce se omoginează totul se ia d epe foc și se pune crema la rece vreo oră și un pic. Vedeți voi. Blatul se coace în cuptorul încins pentru vreun sfert de oră, apoi se lasă la răcit. LA final, se toarnă crema peste blat și deasupra se ornează cu felii de mango și kiwi așezate artistic. Știți doar că Miruna se pricepe la asta foaaarte bine. Pentru effect, fiecare porție este ornată cu frunze de mentă . Ahhh.. un desert minunat și irezistibil, nu-i așa?

Eiiii… iată că soarele iese dintre nori și sper să rămână așa pentru toată ziua. Vă așteptăm așadar cu toate bunătățile pregătie și cu mesele puse. O zi bună vă dorim și poftă mare!

Anunțuri

12 Responses to Ciorbă a la grec. Sufleu de pește. Tartă cu mango și kiwi

  1. Miju spune:

    TJ a zis, la ciorba, de doua ori „doi morcovi”. fara nici o aluzie, sa ii spui ca asa numar si eu morcovii cand pregatesc ingredientele. pentru ca cruzi si dulci niciodata nu-s deajuns, mai ales cand iti trec prin bucatarie tot felul de rontaitoare care iti injumatatesc ingredientele.
    Ciorba a la grec e preferata mea, cu niste ardei subtirei si iuti ca focu’ merge de minune o a doua portie + un un paharel de rachiu dat peste cap, cu ochii inchisi. ahhhh!!!!
    cu felul 2 si felul 3 fug pe terasa, bine?

    • cristiangheorghe spune:

      @miju: hahaha, aia cu morcovii e de la mine, cred că vedeam dublu de foame 🙂 Hai, fuga pe terasă că vin și eu să povestești ce ai făcut la rachiu… ăăăăă.. la raliu 🙂 Poftă mare!

  2. Zana Eficientei spune:

    doi morcovi, doi ne-morcovi, eu acush ma duc sa imi fac niste peste!

  3. Georgiana spune:

    ma bag si io la o ciorbitza! mai este? eu ca de obicei sunt intarziata….

  4. Marian Farcas spune:

    Primele două feluri îs bune, nu zic nu, dar eu mă bag direct la desert dacă nu vi-i cu supărare! 🙂

  5. silavaracald spune:

    Şi eu! Şi eu! Tot desert, vă rog!
    După aia, dacă mai mi-e foame, aş mânca şi un sufleu de peşte, că-s la cură! De îngrăşare! 🙂

  6. […] Reţeta cea mai bună de preparat icre de crap mi-a “servit-o” un lipovean: “Se pune un risipitor să toarne ulei şi un prostovan care să le frece!” Bineînţeles că se mai picură şi câţiva stropi de suc de lămâie şi, dacă vă place, ceapă tocată fin, separat, într-un bol. Sunt foarte bune servite cu o felie de pâine prăjită, peste care am întins un strat subţire de unt bio. […]

  7. […] Reţeta cea mai bună de preparat icre de crap mi-a “servit-o” un lipovean: “Se pune un risipitor să toarne ulei şi un prostovan care să le frece!” Bineînţeles că se mai picură şi câţiva stropi de suc de lămâie şi, dacă vă place, ceapă tocată fin, separat, într-un bol. Sunt foarte bune servite cu o felie de pâine prăjită, peste care am întins un strat subţire de unt bio. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: