Vită în sos vânătoresc. Tort cu frișcă

Eiiiii…. Azi e zi de sărbătoare cu roșu în calendar! Păi să le zicem un călduros LA MULȚI ANI! celor ce poartă numele de Elena sau Constantin! Să ne trăiți sănătoși, Lenuțelor și Costelușilor, mulți ani fericiți!

Cu ocazia asta, tani Jeni s-a gândit să prepare ceva super special și anume o fripturică de vită cu sos vânătoresc. Mă rog, nu știu dacă sosul ăsta e chiar inventat de vreun vânător, dar este foaaaaaarte gustos. Ia să vedem ce combină tanti Jeni pentru minunăția asta de fripturică… Păi la un kil de carne de vită, mai intră două cepe mari tocate mărunt, doi căței de usturoi, pisați bine, un sfert de ceașcă de făină, două linguri de ulei, o ceașcă de supă de legume, o ceașcă de bere ( devine interesant…) doi morcovi tăiați rondele, două foi de dafin, o cenguță d ecimbru, sare și pier măcinat. Mmmmm.. ce frumos arată toate astea puse pe masa de lucru a lui tanti Jeni! Mai că-mi vine să pictez un tablou… În fine, hai că tanti Jeni se cam grăbește cu preparatul că deja e târziu… Ufff… La început, dumneaei curăță carnea și o taie în bucățele cam de un centimetru, așa. Deși nu folosește șublerul sau alte instrumente de măsurat precum micrometrul sau rigla, tanti jeni le taie perfect egale, la dimensiune. Nu știu cum reușește asta… Dar, să trecem mai departe: ceapa tăiată mărunt se pune la călit până la rumenire, apoi se adaugă și usturoiul pisat, umplând bucătăria e um miros foaaaarte plăcut. Se scot minunățiile din tigaie și se pun la scurs de ulei… Buuuuuun… Acum tanti Jeni pune carnea la prăjit, la foc mare, până când pe ele se formează o crustă pe toate părțile. Apoi se micșorează focul și se adaugă, în ploaie, făina, amestecând apoi bine în vas. Se stinge totul cu cana de supică de legume și se amestecă până se obține un sos. Apoi, se toarnă cu grijă berea, să n-o stricăm și se lasă să dea sosul în clocot, amestecând ușor. E momentul în care se introduc în combinație ceapa și usturoiul, călite și scurse de ulei în scena precedentă, morcovii, sarea, piperul, cimbrul și dafinul și se lasă totul la fiert, încet, cam o oră și jumătate. Ahhh…. gustos și irezistibil! Ce ar merge la chestia asta? Păi vinișor roșu sau berică, după preferință. Suuuuper.

Pentru ca meniul de azi să fie complet și sărbătoresc în același timp, Miruna cea dulce a pregătit în cinstea sărbătoriților de azi, un minunat tort cu frișcă. Aiiii… abia aștept să fie gata! La 12 ouă, dulcea noastră prințesă a dulciurilor mai folosește 200 de grame de făină, vanilie, 100 de grame de unt, 150 de grame de migdale și o jumătate de baton de vanilie. Așaaaa… Mirunica separă ouăle și freacă 8 gălbenușuri până se fac spumă, împreună cu 200 de grame de zahăr, adăugând apoi cu delicatețe făina și albușurile, bătute și ele spumă. Blatul obținut se coace la foc potrivit, pus într-o formă de tort, evident. Când este gata, se lasă la răcit și se taie apoi în trei straturi. Buuuunnn… între timp, Miruna prepară crema ( miam, miammm…) din patru gălbenușuri, untuleț, zăhărelul pudră, jumătatea de baton de vanilie și migdalele care între timp au fost opărite, curățate și măcinate. La început, Miruna freacă untul cu zahărul și apoi adaugă pe rând celelalte componente, obținând o cremă super-delicioasă!

Acum vine partea finală, în care cele trei straturi de blat se ung cu cremă, se pun unul peste altul și tortul se îmbracă cu multă-muuuuultă frișcă, îndulcită și un pic vanilată. Ahhh, e delicios, mititelul! Stă cuminte acum la frigider și vă așteaptă!

Ce mai lipsește pentru ziua asta minunată? Păi puțină muzică, nu? Hai să le facem o dedicație sărbătoriților de azi și vă așteptăm și pe voi cu piese muzicale preferate. Hai să vedem!

Poftă bună dragilor și un weekend plăcut! Papapapaaaaaa!

Anunțuri

10 Responses to Vită în sos vânătoresc. Tort cu frișcă

  1. Georgiana spune:

    Iamiii, buna papica azi la cantina! Stam la terasa, papam bine, ascultam o muzica ca doar e sarbatoare si unde mai pui ca-i si inceput de uikend! iuhuuu!

  2. cristiangheorghe spune:

    @Georgiana: cu permisiunea ta, voi fi ecoul tău: iuhuuuu!

  3. Zana Eficientei spune:

    ouch, bun tare tortul asta – eu insa sunt cam obsedata cu ouale’crude’ – nu ii e frica Mirunei sa faca creme de-astea cu galbenus?

  4. Zana Eficientei spune:

    🙂 🙂

  5. silavaracald spune:

    Wow!
    Eu am avut musafiri şi n-am ajuns la timp. Tot aţi ras, măi! Nu mi-aţi lăsat nici măcar un pic de sos de-ăla vânătoresc să-nting cu pâine în el… 😦

  6. Lino spune:

    Tanti Jeni, dacă nu puneai berea aia, eram gata să ţi-o recomand, dăr văd că te pricepi cu adevărat! Multă lume foloseşte vinul, dar e altceva… 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: