Guest-Star Day: Adi Hădean

Eiiii, dragii mei de abia am așteptat să vină ziua de azi… Eu, ca eu, dar să fi văzut cum a așteptat-o tanti Jeni! Păi avea și motive pentru că azi, la Cantina Socială, invitatul nostru la ”Guest-Star Day” esteeeeee…. nimeni altuuuuuul.. decâââââât…. unicuuuuul, inegalabiluuuuuuul, strălucitoruuuuul, Adiiiiiii Hădeaaaaaaaaannnn!!!!! Vaiiii, tanti Jeni și Miruna s-au emoționat toate când l-au luat de braț pe ilustrul nostru invitat să-l conducă în bucătăria Cantinei… Și cât s-au pregătit dânsele pentru momentul ăsta!

Dar, este cineva de față care nu știe cine este Adi Hădean? Este cineva care nu a vizitat încă BLOGUL lui minunat în care dumnealui îmbină arta culinară cu cea fotografică cu atât de multă pricepere și iscusință? Pfuaaaa… păi să o faceți negreșit! Acolo, pe lângă colecția neprețuită de rețete minunate și apetisante, ilustrate cu fotografii hmmm… delicioase, veți găsi multe, multe informații despre proiectele lui Adi, proiecte care promovează bunul gust ( culinar și nu numai).

” Locul in care mi-am trăit primii ani ai copilăriei şi-a pus amprenta asupra gusturilor mele în materie de mâncare”, ne spune Adi Hădean. ”La fel şi Maramureşul care mi-a fost casă doua decenii şi mai bine.Cu siguranţă are un rol in formarea mea ca bucătar şi Bihorul, care mi-a fost casă vreme de șase ani. …Eu sunt bucătar de plăcere, de drag pentru bucate şi pentru zâmbetele mulţumite ale celor care îmi încearcă preparatele”. … ” între timp am devenit bucătar profesionist, ba chiar am făcut și școală pentru asta. O fi şi ăsta un soi de egoism, de cultivare a sâmburelui de infatuare cu care ne naştem toţi. Sper totuşi că nu şi că voi putea păstra măcar un dram de modestie dimpreună cu marea bucurie pe care mi-o dă gatitul, fie că gătesc acasă, pentru prieteni sau pentru emisiuni de televiziune.” Să gătești cu bucurie, pentru plăcerea celor dragi… ce poate fi mai frumos? De aceea tanti Jeni are pentru domnul Hădean și pentru munca dumnealui, atâta respect și considerație…

Dar, înainte de a-l vedea pe Adi Hădean la treabă și pentru a nu-l întrerupe din prepararea bunătăților pe care dumnealui le va pregăti azi pentru noi, tanti Jeni s-a gândit să-i pună acum, la început, obișnuitul set de întrebări din care, sperăm, vom afla mai multe despre invitatul nostru de astăzi. Ufff… mare bătaie de cap cu întrebările astea… Ne-am gândit noi… ne-am răsucit… am chemat și niște cititoare ale blogului Cantinei…. Și am avut așa de multe întrebări încât a trebuit să apelăm la tragerea la sorți.  Tanti Jeni a scos din bufet castronul acela de porțelan venețian în care pune salata de Boeuf de Crăciun, am pus bilețele cu întrebări în el și l-am delegat pe motanul Stanislas să scoată cinci din ele, cu lăbuța și legat la ochi, firește. Iată ce întrebări au ieșit și care au fost răspunsurile ilustrului nostru invitat:

TJ:  Care este mâncarea preferată din copilărie?

Adi Hădean:  N-am nici cea mai mică idee… Mâncarea, în general…

TJ: Care este a doua pasiune a ta, după gătit?

Adi Hădean: Mâncatul. Cititul. Fotografia. Dacă la mâncat și la citit am oarece experiență, la fotografie n-am pretenția că mă pricep, dar îmi place mult.

TJ: Dacă ai fi invitat la Palatul Buckingham, ce meniu i-ai pregăti Majestății Sale?

Adi Hădean: Nu cred că Majestatea Sa m-ar mai lăsa la bucătărie daca m-ar invita la palat :-)). Oricum, dacă ar fi să-i gătesc, cred că i-aș găti orice-și dorește, pun pariu că mă descurc cu orice rețetă.

TJ: Cine gătește cel mai des acasă?

Adi Hădean: Acasă la cine? La mine? Doar eu.

TJ: S-a întâmplat să ți se ”facă curte” pe blog de către vreo comentatoare?

Adi Hădean: E posibil, dar eu fiind ardelean, mă prind mai greu.

Curat ardelean, domnul Adi! Răspunsuri precise, la obiect, cu numărul de cuvinte necesar și suficient pentru asta! Bravos, jos pălăria!

Eiiii, dar iată-l pe Adi Hădean trecând la masa de lucru și povestindu-ne cu mult har ce bunătăți ne-a pregătit dumnealui pentru astăzi.

Maestre Hădean, ai legătura!

”Dragii mei, ne spune Adi, îmi plac lucrurile simple pentru că simplu sunt și eu. Nu-mi plac zorzoanele inutile și nici nu mă scarpin cu piciorul doar pentru a părea interesant ori altfel. Dacă vă întreabă cineva, nu mă scarpin nici cu mâna, mai ales în public :-). Profit de faptul că tanti Jeni m-a poftit în vizită și vă arăt ce am în traistă. De fapt, să fiu sincer, nu profit de nimic, poate doar de faptul că n-am venit cu mâna goală (că nu-i frumos). Două rețeta am pentru voi. Una de paste, pentru că-mi plac pastele teribil și una de dulce. Dulce de leche, mai exact. Dar să le iau pe rând…”

Hai să vedem, că deja salivez numai cu gândul la ele…. Uhhhh…

Invitatul nostru continuă: ”Pastele cele mai simple din lume sunt acelea pe care le cheamă aglio olio. Spaghetti fierte al dente și amestecate cu usturoi mărunțit și ulei de măsline. Bine, și cu nițel parmezan ras, că nu se poate fără. Fără ardeiul iute se poate, dar mie-mi place mult și nu mă feresc de el. Sigur,noi suntem români și ne plac sosurile grele, încărcate. Nu spun că-i rău, spun doar că binele poate avea și alte fețe, binele poate fi și simplu, fără bătăi de cap, fără alergătură și fără griji (cum sună asta?). Ce poate fi mai simplu decât să pui o oală de apă la fiert cu puțină sare, să arunci în ea când clocotește o mână de spaghetti și să ai răbdare 8 minute, până fierb acestea? Ori poate vi se pare complicat să mărunțești un cățel de usturoi și un ardei iute și să le amesteci cu pastele după ce au fiert? Nu-i, ba din contră. Simplu-i și să torni o lingură de ulei de măsline extravirgin în farfurie iar parmezanul aproape că se pune singur la treabă. Încercați și de nu v-o plăcea, iau asupra mea vina asta.”

Ahhhh, domnu Adi, o minunăție de paste… Super gustoase și aromate… Și ce frumos arată!

Dar hai să vedem ce ne pregătește ilustrul nostru invitat aastăzi pentru deseeeeert….

”A doua rețetă nu-i tocmai o rețetă, e mai degrabă un procedeu, ne explică Adi Hădean. Am mâncat în Spania dulce de leche, un caramel gros și cu adevărat dulce, obținut din lapte. Metoda tradițională e consumatoare de timp și atenție, cea pe care v-o prezint aici e simplă de tot. Se ia o cutie cu lapte condensat (găsiți în magazinele arăbești, în unele supermarketuri mai nou și pe la studenții din Moldova de peste Prut). Se pune într-o oală cu apă, învelită-n cârpe și se lasă să bolborosească pe foc mic-mic, cel mai mic, trei ceasuri. Unii dau două găuri în capacul cutiei înainte de a pune oala pe foc, pentru a preveni eventualele explozii cauzate de acumularea presiunii în cutie. Eu n-am făcut asta și n-am pățit nimic-nimic. E drept, după trei ceasuri, capacul cutiei de lapte era ușor bombat. Nu-i bai, atâta rău să fie-n lume. După ce s-a răcit cutia am desfăcut-o și am scos la lumină comoara dulce-aromată la care nu am lucrat nimic. Apoi am mâncat-o cu pandișpan, fructe ori așa cum a fost, goală-goluță. Nu-i asta viață bună, spuneți voi?”
Pfuaaaa.. iată cum domnul Hădean ne arată cum adevăratele delicii se găsesc în lucrurile simple! Super, super idee cu desertul ăsta! Și este extraordinar de gustos!

Aveți mai jos o galerie foto pusă la dispoziție de invitatul nostru, cu preparatele de azi și dânsul în exercițiul funcțiunii:

Și pentru ca ziua să fie completă, să vedem ce dedicații muzicale ne-a pregătit Adi Hădean:
”Prima dedicație pentru clienții cantinei (cantina, ce cuvânt frumos și plin de înțelesuri dragi mie, mai cu seamă în limba spaniolă) e un tango interpretat la chitară de Armik. Cercetați pe Google și aflați mai multe despre Armik.”

”Pentru a doua dedicație mi-a fost greu. Am fost DJ de radio 11 ani. Am un catralion de melodii preferate, din mai toate genurile. Am ales să ignor criteriul „melodii preferate” când am ales-o pe aceasta. Și am ales-o pentru că e, probabil, cel mai emoționant moment surprins pe o scenă. Cel mai emoționant dintre câte am văzut eu, de bună seamă că e. Iată.”

Excelent, excelent! Mulțumim domnului Adi Hădean pentru prezența sa deosebită de azi aici, la Cantina Socială! Și pe voi, dragii noștri, vă așteptăm să vă delectați cu bunătățile acestea simple și extraordinar de delicioase, pregătite de invitatul nostru! O zi minunată, dragilor! Vă așteptăm! Poftă mare!

Anunțuri

18 Responses to Guest-Star Day: Adi Hădean

  1. Miju spune:

    aoleeeooo!
    ce ne-ai facut TJ?
    pai la asemenea invitat trebuie sa ne scriem si noi pe lista, sa ne vina randu’ la portie. intra numai cei ce respecta tinuta obligatorie, un zambet larg si ochii pe invitat. io o sa ma uit numai la manutele lui, ok?

  2. Miju spune:

    dulce de leche mi-a iesit si mie odata, din greseala, am uitat o oala cu 2 litri de lapte, proaspat adus de la tara, pe cel mai mic foc posibil, vreo 5 ore. a fost cel mai delicios lapte condensat pe care l-am mancat vreodata. e drept ca m-a ajutat si oala, nu s-a prins laptele deloc.
    iar pentru o portie de aglio e olio fac oricand un ocol din orice drum as avea

    Merci Adi

  3. Georgiana spune:

    Multumim domnule Hadean, reteta de paste cu siguranta am s’o execut si eu, imi place ca nu’i cu „cantec” deci nu implica mult efort si e si ieftina!
    In fotografia din bucatarie cu catelul care sta in pozitie „caine de restaurant” m’am regasit, fix asa sta si al meu, poate, poate’i cade si lui o bucatica :))
    In rest, sa auzim de bine!

  4. Nina spune:

    Tanti Jeni, sa ai matale asa mare invitat si sa nu spui? 😦

    Adi, lapte condensat transformat in caramel asta chiar trebuie incercat si servit cu inghetata, da, da. Multumim!

  5. […] This post was mentioned on Twitter by Adrian Hadean, Marius Tudosiei. Marius Tudosiei said: RT @AdiHadean: tanti jeni m-a făcut guest star la cantina socială http://tinyurl.com/2dsjns7 […]

  6. corina spune:

    aglio,olio e peperoncino nu?
    miam, ce de bunatati!

  7. silavaracald spune:

    Retetele lui Adi Hadean mi-au amintit un lucru pe care-l stiam de mult timp: simplitatea e succesul unei mancari bune.
    Cand eram mai tanara, am facut o ciorba de fasole uscata in timp ce era la noi in vizita un prieten de-al „pestisorului”. Si-mi cere el sa guste din ciorba aia, iar eu ii dau. Era delicioasa, dupa parerea lui. Dupa care ma apuc eu s-o dreg, sa-i mai pun una si alta, sa-i „imbogatesc” gustul.
    „Ai stricat-o!” a fost concluzia dezamagitoare a amicului. Si avea dreptate!

  8. corina spune:

    @silavaracald
    hm, sa ajungi la rafinamentul unei mincari simple dar bune, e drum lung.

  9. Delia spune:

    corina, adi hadean vine la cluj in 10 iunie. miam-miam ce bunatenii o sa faca acolo!

  10. Zana Eficientei spune:

    m-a nimerit la fix – dulce de leche as manca si noaptea in somn.

  11. Lino spune:

    Reţeta aia cu dulce de leche cred că o s-o încerce şi MiMi, că-i specialistă în uitat lucrurile pe foc când o apucă inspiraţia! 😀

  12. Pataphyl spune:

    Sărumîna Tanti Jeni, mulțam de bunătăți!

    Dar de fapt doream să-ți scriu să mă ajuți să-l faci atent pe numitul mîncău Cristi Gheorghe aka Gheo, care-a lăsat-o baltă (înghețată, mmm!, înghețată balta vreau să zic… 🙂 ) cu playoff-ul la hockey pe aceeași gheață (înghețată, subliniez!).

    De fapt care-i problema? : anul ăsta marile favorite estice deci rusești fură eliminate (uneori jalnic & penibil) de outsideri, iar favoriții mei, Philadelphia Flyers, fac minuni peste minuni – au cîștigat glorios divizia estică, au ajuns în Stanley Cup Final, au fost conduși cu 2:0 după două meciuri pierdute la mustață în Chicago, au cîștigat greu meciul 3, acum e meciul 4. Flyers au ajuns la 4:1, acum e 4:3. Scurtă istorie mai-iunie 2010: Flyers aveau un scor de 8:0 începînd cu meciul 4 din playoffs! (Între altele, au revenit de la 0:3 contra Boston). Cre’că Gheorghe face alergie la portocaliu, altfel nu-mi explic. Boooon, portocaliul n-are nici o legătură cu pedeleul, pentru mine e culoarea favorită din motive de Princeton, Ucraina și cre’că Georgia – aia din Caucaz, dar și aia ce se află în afara metropolei Atlanta.

    Și ține minte gheo, nu culoarea face pe om, ci omul face pe culoare!

    Uite că mă-ntrerup, i-am oprit pe concitadinii Obamafiotului cu u empty-net goal, 5:3, poate ne auzim miercuri noaptea la focurile de artificii ce vor copleși Philadelphia, căci acumcred că minunea e posibilă – duminică batem la Chicago! Howgh!

    În concluzie, Howgh!

    P.S. Vreau pește (crap) prăjit cu mămăliguță, însoțit de cel mai draconic mujdei posibil! Eu unul îl fac așa – zdrobesc zdravăn cățeii sărați, înainte de servire adaug apă (cînd n-am sifon și în America n-am 😦 ), mămăliga o fac ceva mai vîrtoasă ca să absoarbă convenabil prăjeala din tigaie – completely unhealthy, mmmmmmmmm 🙂 )

    • cristiangheorghe spune:

      @pataphyl: uite, tanti Jeni și-a notat request-ul matale vizazi de crapul cu mămăliguță și mujdei de usturoi draconic cu sifon 🙂 Vine, vineee! Da, am cam lăsat baltă pagina de hochei, că s-a umplut rău și ne-a fost milă să ștergem totul de acolo… Rușii au avut un an foaaarte prost vizavi de hochei, tanti Jeni încă mai suspină când își aduce aminte de rezultatele de la Olimpiadă ( ouch!) cupa mondială ( ouch!) și mirobolanta eliminare a Washington-ului ”țarului”Ovechkin de către ”cenușăreasa” Montreal… (ouch! ouch!ouch!) Și ca tacămul să fie complet, așa cum ai menționat și tu, Montreal a eliminat în turul următor pe Pinguini, însăși deținătoarea Cupei Stanley…. Ufff… așa că tanti Jeni se văzu lipsită anul ăsta ede favoriții dumneaei ruți, în frunte cu Ovechkin și pinguinul Malkin… ”Lasă, tanti Jeni, am încercat eu să o consolez, are timp și săracu Malkin acu să stea mai mult cu Oksana lui…” Ei, aș! Ți-ai găsit consolare! Supărată tare tanti Jeni pe gagica lui Malkin, din ”matracucă” nu o mai scoate. Văd că Philly se ține tare cu Chicago. Noi credem că veți ajunge la meciul 7 unde… Dumnezeu știe ce va fi 🙂

  13. April spune:

    No tuc-l mama de morosan ca io n-am stiut de el pana acuma…mnoa, rusine mie.
    Mancat bine, savurat tot… inclusiv pe Lara 😉
    …iar ardeiul iute e de nelipsit 😀
    Pupicei!

  14. Melcul atomic spune:

    Scuze ca am indraznit sa scriu aici….interesat/a de un schimb de link ?
    Merci fain si scuze de deranj 🙂
    http://melculatomic.wordpress.com

  15. […] Melania și Alexandru Fratean, Zâna Eficienței, Simona Tache, Mămica de Sebastian, Miju, Adi Hădean, Oana Stoica-Mujea, Lia Stoica, April – Floarea de Cireș, Neamțu Țiganu, Draw For Joy, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: