Salată de quinoa. Tartă de cireșe

Ahhhh… ce dimineață însorită, dragii mei! M-am trezit plin de inspirație, invadat în cuget și-n simțiri de o îmbătătoare aromă de cireșe… Da, fraților, cireșe am zis! Cireșe roșii, cărnoase, dulci-acrișoare cu gust intens… Stăteam cu ochii închiși și mă gândeam la boabe de cireșe mari și rotunde, stropite de roua dimineții… Mă gândeam la acele picături de rouă care se preling încet și lasciv, aproape senzual, pe coaja lucioasă și catifelată a boabelor de cireșe… Mmmmm… Miruna. Da, gândurile mele se îndreaptă apoi către ea… doar ea, Miruna, poate să-mi vindece această obsesie astăzi, drept pentru care îi trimit degrabă un e-mail cu poza asta:

Cu siguranță Miruna va înțelege exact de ce am nevoie acum… E doar singura care mă înțelege fără cuvinte… Eiii, dar hai să lăsăm visarea și să mergem degrabă la Cantină, că doar și azi trebuie să mâncăm ceva, nu?

Tanti Jeni ne va răsfăța astăzi cu ceva foaaaarte înviorător și gustos: salată de quinoa! Hmmm.. sună excelent! Eu când aud de ”quinoa”, îmi aduc aminte de piesa ASTA. Aflăm însă de la tanti Jeni că quinoa face parte din familia cerealelor iar boabele acesteia conţin proteine mai bune decît cele din carne fiind și sursă extraordinară de calciu, asimilat mai uşor decît cel din lapte.  Din punct de vedere istoric, quinoa era un aliment de bază al vechilor incaşi, care o numeau „cereala-mamă”. Boabele de quinoa sunt nişte sfere mici, galbene şi turtite, având un diametru de la aproximativ 1,5 pînă la 2 mm.  Prin preparare, boabele de quinoa cresc în volum de aproximativ patru ori. Wow!

Ia să vedem însă ce ingrediente combină tanti Jeni pentru salata asta: păi la 400 de grame de quinoa, dumneaei mai folosește patru fire de sparanghel, doi căței de usturoi, o ceapă roșie, 200 de grame de mazăre fiartă, un pic de sare, piper verde, ulei de măsline și 400 de grame de carne pui ( piept și pulpă), tăiate cubulețe și rumenite bine în tigaia de teflon, fără ulei. Așaaaa…. Boabele de quinoa se pun la fiert cam zece minute, împreună cu sarea și piperul, după care se scurg bine. Între timp, tanti Jeni toacă mărunt ceapa și asparagusul și le pun la călit în uleiul de măsline, adăugând apoi mazărea fiartă și usturoiul pisat, lăsând totul la călit încă vreo cinci minute. Mmmmm… ce bine miroaseee… Urmează apoi Marea Amestecare și anume cea a boabelor fierte de quinoa cu bucățile de pui rumenite și cu legumele călite, După omogenizare, totul se răstoarnă într-o formă de chec, nivelându-se și ținându-se la cuptor camv reo oră, al foc potrivit, până se rumenește frumos. Miam-miam… abia aștept să o scoată tanti Jeni din cuptor… Arată așa de bine și miroase excelent!

Mă îndrept acum plin de emoție către departamentul ”deserturi” acolo unde Miruna… da, exact la asta mă gândeam, dulcea mea prințesă! O tartă cu cireșe! Ahhh, de bucurie, îmi vine să o iau în brațe pe Miruna și să o ridic până la cer … dar după ce își dă jos șorțulețul ei cel roz, plin cu făină acum, altfel facem mizerie pe aici… Că tot am pomenit de făină ( vreo 200 de grame) să vedem ce mai folosește Miruna pentru a prepara această delicioasă tartă: 250 de grame de zahăr, 200 de grame de unt, patru ouă, un praf de sare, zahăr pudră,  și o jumătate de kilograme de cireșe mari și cărnoase.

Miruna curăță tacticos cireșele de sâmburi, le presară cu puțin zahăr și le ține la rece, în frigider, cam o oră. Freacă apoi untul cu restul de zahăr și puțină sare până se face spumă, înglobând apoi gălbenușurile de la ouă, unul câte unul, presărând apoi și făina. După omogenizare se adaugă și albușurile bătute spumă și compoziția obținută se toarnă într-o tavă unsă cu unt și tapetată de făină. Deasupra, Miruna așează cu grijă și delicatețe cireșele scoase din frigider, într-un strat uniform. Fiecare cireașă parcă oftează atunci când se așterne pe aluatul primitor din tavă… Miruna setează cuptorul la foc potrivit și pune tarta la copt pentru aproximativ 40 de minute. După ce este gata, tarta se pudrează cu zahăr ( pudră, evident) iar Miruna servește fiecare porție cu un topping de smântână dulce, ca zâmbetul ei. Ahhh, minunat, nu-I așa?

Pentru ca atmosfera să fie completă știu exact ce melodie se potrivește la tarta asta irezistibilă de cireșe. Și anume:

Vă așteptăm, dragilor! Vă dorim o săptămână excelentă! Poftă mare!

Anunțuri

3 Responses to Salată de quinoa. Tartă de cireșe

  1. Delia spune:

    bine, şi unde găsesc eu quinoa? mă duc până în incaşia?
    şi, ăăă, tanti Jeni, asparagusu ăla n-o fi cumva sparanghel? criză, criză, da chiar gerbera şi gladiole nu mă apuc să mănânc.

    • cristiangheorghe spune:

      @Delia: uite, tanti Jeni îmi suflă din culise că poți cumpăra quinoa de la orice magazin ecologic, nu din Incașia îndepărtată atât geograficește cât și istoricește, ci chiar de la noi din Românica noastră cea veselă și frumos rostogoliltoare la vale. Și, da, , asparagusul, pre numele său din buletin ”Asparagus officinalis”, este chiar sparanghelul. Hai că mă duc să mai iau o tartă din aia până mai e…

  2. silavaracald spune:

    Dar de ce nu, Delia?
    Stiai ca dalia a fost importata prima data pe post de aliment, si abia dupa aceea cultivata ca planta de ornament? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: