Mille-feuilles. De două ori.

Ufff… Mare scofală Campionatul ăsta Mondial de fotbal… Vorba lui tanti Jeni, seamănă foarte mult cu o ciorbă reîncălzită. Păi așa și e, ia gândiți-vă și voi… Marile favorite au cam dat-o în bară: nici Italia nu mai e ce-a fost, Anglia a dezamăgit, Franța și Germania la fel, noroc cu Argentina și Brazilia care parcă mai animă atmosfera și dă gust ciorbei ăsteia. Înainte de a începe turneul final, tanti Jeni și-a consultat Polonicul și a zis: ” O echipă africană va ajunge în semifinale și nici o echipă europeană nu va pupa finala „. Să vedem ce-o fi până la urmă… iar despre vuvuzele, ce să mai zic? Partea bună e că datorită lor, parcă e mai suportabil bâzâitul de țânțari, nu credeți? În fine… Pentru cei care sunt dezamăgiți că la Mondialul acesta din Africa de Sud nu am avut ocazia să susținem echipa noastră națională de fotbal, am vești bune: putem să strigăm „Hai România!” la toamnă, când lotul de bucătari juniori al României va participa la Cupa Mondială Culinară din Luxemburg! Suntem convinși că ne vor reprezenta cu cinste, mai ales că acum doi ani, la Olimpiada Culinară au obținut două medalii de bronz. Mai multe detalii despre vajnicii noștri jucători culinari, AICI.

Eiii, dar hai să vedem ce ne pregătește tanti Jeni azi, că m-am trezit cu o foameeeeee…. Vrând parcă să participe să dumneaei la un Campionat Mondial de Culinărie, tanti Jeni și-a pus la lucru latura creativă și s-a decis să ne răsfețe cu un delicios „Mille feuilles de somon”. Aiiiii, sună absolut devastator de gustos! Ia să vedem ce pune tanti Jeni pe masa de lucru. Așaaaaa: 350 de grame de aluat, 100 de militri de vin alb sec ( buuun, așa), doiuă lingurițe de condimente de pește, 800 de grame de file de somon, porționat în 8 felii egale, 50 de grame de smântână, patru bucăți depraz, 200 de grame de unt, 50 de grame de icre de somon, o lingură de făină, sare, piper și trei fire de pătrunjel franțuzesc, tres tres bon.

Ahhh, ce frumos arată toate acestea pe masa de lucru a lui tanti Jeni! Ia să vedem acum cum le combină dumneaei: păi pentru început, pune aluatul de foietaj într-o tavă dreptunghiulară, căptușită cu hârtie de copt, pune tava în frigider pentru 20 de minute, apoi o pune la copt în cuptorul preîncălzit la 210 grade Celsius, pentru încă 20 de minute. Se scoate tava din cuptor , se lasă puțin să se răcească , apoi se taie in 8 dreptunghiuri egale. Trecem acum la praz, care are parte de un tratament complex: se taie, păstrându-se doar partea albă, , se taie în opt bucăți egale, se opărește timp de cinci minute în apă sărată, se scurge și se călește în 30 de grame de unt pe foc mic, vreo 10 minute. Eeeeei, acu se prepară sosul: vinul se pune la fiert, împreună cu 10 grame de apă și condimentele pentru pește, lăsându-se la fiert până scade la jumătate cantitatea de lichid. Se pune smântâna și se mai lasă la fiert un minut. Se ia de pe foc și se adaugă 120 de grame de unt tăiat bucățele mici, amestecându-se totul energic până se înglobează tot untul în compoziție. Sosul rezultat se condimentează cu piper și sare și se ține la cald. Trecem acum la feliile de somon care se frig pe ambele părți, cam un minut pe bucată, în restul de unt, adăugându-se apoi sare și piper. Acum tanti Jeni asamblează capodopera: dreptunghiurile de foietaj – mille-feuilles – se reîncălzesc un pic, apoi se pun în farfurie, câte două la fiecare porție. Peste fiecare dreptunghi se pune o felie de somon, o bucată de praz, apoi se pune ca și garnitură o linguriță de icre de somon și pătrunjelul franțuzesc. Companionul nelipsit pentru acest deliciu este vinul alb sec. Ahhh… o minunăție, dragii mei, simt cum se topesc în gură…

Inspirându-se de la tanti Jeni, Miruna pregătește și ea un mille-feuille, dar cu sos de ciocolată albă și cu mere. Mmmm… deja îmi vine să mă ling pe degete! la un pachet de aluat franțuzesc, Miruna mai folosește un litru de frișcă lichidă, o ciocolată albă, 3 pliculețe de zahăr vanilat și trei mere mai tari.

aluatul franțuzesc se taie cam în douăzeci de dreptunghiuri și se pun la copt, la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius, până se face foietaj și își schimbă culoarea. Se scoate apoi din cuptor și se lasă la răcit. Buuunnn… Miruna prepară apoi degrabă sosul: curăță și taie cubulețe merele, fără cotor, apoi topește ciocolata albă, împreună cu frișca lichidă și zahărul vanilat,iar dpă ce frișca începe să fiarbă se adaugă cubulețele de mer e și se mai lasă la fiert cam un minut. E lasă apoi un pic la răcit. Pentru fiecare porție,Miruna pune în farfurie două dreptunghiuri de mille-feuilles și două polonice de sos delicios. Ahhh, dragilor, e irezistibil! Dulce și ușor, deja simt că am aaaaripi….

Hai că începem săptămâna cu bine, bucatele de azi fiind super delicioase și gustoase! Vă așteptăm cu mesele pregătite pe terasă! Poftă mareeee!

Anunțuri

8 Responses to Mille-feuilles. De două ori.

  1. Georgiana spune:

    aleuuuu! diabetuuuuu’!!! 😀

  2. Zana Eficientei spune:

    m-ai lovit rau cu mille-feuilles-ul ala cu somon …

  3. muzica spune:

    Buna ziua,sunt administratorul blogului muzica-mea.ro , si as dori link exchange cu blogul dvs.,daca sunteti deacord treceti-ma cu titlul muzica si scrieti-mi aici http://www.muzica-mea.ro/schimb-linkuri/

  4. silavaracald spune:

    Atâta foietaj la o singură masă!…
    Dar fie ce-o fi! O să dau două ture suplimentare de bazin, că văd că-i liberă piscina de când au toţi aşa ceva pe străzi! 😀

    • cristiangheorghe spune:

      @silavaracald: da, da, tocmai ce-am curățat piscina de frunze… Asta e, unii cu munca alții cu distracția 🙂

  5. Zana Eficientei spune:

    ce sa spun, esti plin de vanatai de la loviturile mele 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: