Guest-Star Day: Neamțu Țiganu

Pam-param-pam-pam… Făcurăm ce făcurăm și a venit iar ziua de joi! Ia să vedem noi cine intră azi pe poarta cantinei Sociale ca Invitat la Guest-Star Day… Eiiii… este nimeni altul, decât inegalabiluuuul, irepetabiluuuul și unicuuuuul Neamțuuuu Țiganuuuuu!!!! Să trăiascăăăăă! Și ca să vedeți cât de special este dumnealui, imediat ce a intrat în Cantină, la braț cu tanti Jeni și Miruna, s-a oprit brusc ploaia și a apărut soarele pe cer… Minune mare, fraților!

Neamțu Țiganu vine tooocmai de departe din Jermănica lui adoptivă, acolo unde a învățat ce este viața de capitalist înaintea noastră, așa cum mărturisește dumnealui pe BLOGUL personal. Tot acolo, pe blogul Neamțului, veți afla mai multe despre viața lui, amintiri din țara natală și multe altele despre cum o duce el acolo.

Dar să vedem cum se prezintă dumnealui: ”Salut, sunt Neamțu Țiganu și sunt onorat să fiu invitatul vostru. Fiind vorba de un blog culinar, lăsați-mă să-mi definesc ideologia. În tinerețe am fost „bulimic”, înainte să se inventeze acest cuvânt, adică nu mi-era foame niciodată. Mâncarea am descoperit-o târziu, la batrânețe, că se spune că mâncarea e eroticu bătrânilor. Și ca orice lucru descoperit târziu, am devenit un parvenit culinary. Mănânc puțin dar lucruri deosebite. De la broaste frantuzesti, scoici, chinezisme, indianisme, chestii italiene, la ciumperci “Pfepferlinge”, “Austern”, tapazuri spaniole… ”

Buuuun, așa! N-are gusturi rele dumnealui…  Dar iată-l pe invitatul nostru, venit de departe, așezându-se la o cafeluță cu tanti Jeni și răspunzând obișnuitului set de întrebări pe care dumneaei i le-a pregătit în mod special:

TJ: Neamțule, dragă, ce preferi:  vin românesc, vin nemțesc sau vin franțuzesc?

Neamțu Țiganu: Prefer vinuri seci rosii, deci româneștile ies din ecuatie, sunt prea dulci, nemtii au învățat să facă vinuri albe, deci.. rămân italienești, sau franțuzesti sau spaniole. în nici un caz California, Africa, Australia, Chile.

TJ: Ce cred nemții despre ciorba de burtă?

Neamțu Țiganu: Nefasta face o ciorbă de burtă fantastică, la inceput o ofeream și musafirilor nemți, în consecintă, toata mâncarea, nu numai ciorba, rămânea neatinsă.

TJ: Ce mâncare ți-a gătit nefasta prima data?

Neamțu Țiganu: Cind am luat-o de nefastă, după ce s-a ținut de capu meu, era studentă la conservator, secția pian, nu intra în bucătărie să nu-și taie deștele. Deci prima și a doua și a treia nu mi-a gătit nimic, noroc cu soacra.

TJ: Care e mai bună: țuica noastră sau șnapsul lor?

Neamțu Țiganu: Țuica e cea mai bună băutură din lume, dar am devenit cârcotaș, trebe să fie blondă în butoi de dud, bătrânioara vro trei anișori și neapărat din prună.

TJ: De ce fel de mâncare ți-e cel mai dor din România?

Neamțu Țiganu: Rosii, rosii, rosii, mai apoi brânză de burduf și primăvara urzici. Restu găsesc și pe aici, e unu Binder din Sibiu, care are o măcelarie în München și face mici mai buni decât Cocoșatu, pe care-i trimite prin poșta rapidă, izolați termic. Gașca româneasca a organizat pt. sâmbătă, când joacă Germania, un grătar cu tone de mici.

TJ: Ce fel nemțesc de mâncare îți place cel mai mult?

Avem o cantină foarte bună, uneori colegii vin și-mi spun “Michael, hai la cantină că azi e Linsensuppe”, supă de linte, bleaah, două zile nu mai mănânc nimic. Chiar și celebra varză acră e un pic dulce. Cea mai buna mâncare nemțeasca e aia italiană. Totusi, în Bayern, Tirol, sunt chestii mișto care sunt asemănătoare cu cele din Ardeal.

Eu aș completa cu: cea mai bună mâncare nemțească e berea… În fine. Hai să vedem cu ce bunătăți ne răsfață azi Neamțu Țiganu, că acuși vine ora prânzului și ne lovește foamea. Ia să vedemmmm….:  

” Încep cu sfârșitul, cu desertul, ne explică invitatul nostru.  Nu mănânc dulcituri, nu, nu sufăr de diabet, dar nu merge vinu după dulce. În loc de deserturi sunt mare specialist în murături. Vezi poza. În gașca românească sunt foarte des invitat, mai ales pentru că vin cu murături. Reteta e foarte simplă da nu-i iese nimănui, decât mie, pentru că pun multă dragoste în ei (castraveți sau conopizi). 50 de grame de sare la litru, se fierbe apa, spre sfârșit putin otet, pentru limpezire. Se toarnă zeama peste castraveți, fierbinte. La castraveti pun piper, mult usturoi, ardei iute, mărar.” 

Hmmm… ce idee bună! Murături! Făcute cu multă dragoste! Mulțumim, Neamțule, sunt chiar delicioase! Mmmmm….

Dar să vedem ce avem la fel principal: ” Sunt specialist în grătar ca tot bărbatu. Mâncăruri speciale, la zile mari. Pui în ceaun cu sos de vin, pește umplut cu sos de vin și mai ales la musafiri aleși muschi argentinian de vacă, ceea ce vă prepar eu azi. Este foarte scump, ajunge la 40 euroi kilu.”

Să-l urmărim deci pe invitatul nostru cum prepară mușchiul ăsta super special: ”Atenție, e interzis să se spele mușchiul. Se prăjește scurt, toată bucata, fără să fie tăiată în porții, doar două trei minute, pe toate părțile, să se-nchidă porii. Mai apoi, se bagă la cuptor în castron Jena, acoperit. Nu se pune absolut nimic, nici sare, nici piper nici un fel de sos. Timpul și temperatura depind extrem de mult de grosimea muschiului. Ca o regulă generală, circa 30 minute la 170 de grade.  Important, se masoară temperatura în mijlocu mușchiului, vezi poza cu termometrul. Nu are voie să depășeasca în nici un caz 48 de grade. În caz de depășire, se aruncă carnea și se pune alta. Se scoate capacu, se pune brînză gorgonzola deasupra și se lasa la grătaru din cuptor încă circa 3-4 minute pân s-a topit gorgonzola.  Se servește IMEDIAT, orice minut pierdut duce la uscare sau la supracoacere. In acest caz se aruncă și se pune alta. În mijloc trebe sa fie roz, ca blogu Simonei sau chiar roșu în sânge. Nu trebe să adaug ca merge numai cu vin rosu sec, vechi. Garnitura o face nefasta. Poate fi piure sau sparanghel. În încheiere, îi pup mânușițele Tantei Jeni, mulțumesc că m-ați băgat în seamă și vă urez să fiți mai mari decât Sanda Marin, Anton Radu Roman, cărți îmbrăcate-n piele în biblioteca mea. Ah, să nu uit… Nu v-ar strica un Sommelier, ca “Mincarea-i fudulie…”

Neamțule, bun mușchiul ăsta… Miroase bestial și are o consistență… hmmmm… aparte! Argentinian, zici? De la ăia care o să iasă anu ăsta campioni mondiali la fotbal? Interesant….

Dar hai să vedem cu ce dedicații muzicale ne desfată Neamțu Țiganu: ” Azi vrea să vă dedic un fragment din Traviata de Verdi: Adio del passato, interpretat de preferata mea, Anna Netrebko.”

S-o ascultăm:

 

Ahhh, Neamțule mulțumim frumos pentru momentul ăsta cultural magnific… De fapt, îți multumim pentru toată ziua asta minunată de azi și pentru onoarea de a fi invitatul nostru la Guest-Star Day!! Totul este excelent!

Haideți, dragii mei, că s-a făcut frumos afară și am instalat mesele pe terasă! Friptura sfârâie în cuptor, Neamțu nostru o veghează cu termometru, deci grăbiți-vă să mai prindeți o porție,că io deja m-am abonat la vreo două… bine, trei. Poftă mareeeee!

Anunțuri

11 Responses to Guest-Star Day: Neamțu Țiganu

  1. Georgiana spune:

    Mult simpaticul si prea iubitul nostru neamţ a gătit!! Apoi de aia s-a schimbat vremea! 😀 Ce inginreşte ne-a gătit el muşchiuleţul ăla, cu temperaturi, termometre, chestii, socoteli! Apoi dacă-i aşa de complicat, n-am să fac niciodată acasă, aşa că dau fuga la catină să văd şi eu cât de Priceputeanu e neamţu la gătit, că la sucit minţile fetelor e expert! Sper c-a adus şi nişte murături din alea roz?
    Domnule Gheorghe, dar de piscină e bine? S-aduc costumul de baie? Ia întreabă-l pe neamţ, el ce zice?
    Pup in avans Neamţu’ pe ambii obraji!

    • cristiangheorghe spune:

      @Georgiana: da,da musai piscină azi, să ne răcorim după fripturică, vinișor… vezi să vii cu costumu de baie ăla mic, mic de tot, nu de alta dar să te bronzezi, așa, mai peste tot 😛

  2. April spune:

    Ce mi-ai facut neamtule….muraturi si vin rosu…..muschiulet sofistict, musai o sa incerc si eu, sper sa-mi iasa ;)….dar m-ai omorat cu termometru :)))))) o sa-mi cumpar unu’

  3. silavaracald spune:

    Credeam ca numai barbatu-meu are chestii de-astea… termometristice la gatit!
    Cred ca a fost disciplina obligatorie la „Aeronave” chestia asta, ca altfel nu-mi explic. 😀

  4. Georgiana spune:

    Later edit: n-am putut să nu-ţi sesizez dantura aia impecabila de actor la Hollywood! 😀

  5. cristiangheorghe spune:

    @april, silavaracald: tare fain, termometrul ăsta a lui Neamțu, într-adevăr! Nuș dacă e bun numai la măsurat temperatura la cuptor, să-l întreb, că văz că are două țepușe, poate are și un receptor FM încorporat,mai știi…? Io mi-aș lua unul pe alb să mi se asorteze cu iPhone-ul 😛

  6. Zana Eficientei spune:

    dom’ne, vad ca toata lumea are ce are cu termometrul neamtzului … io cred ca asta e bun si pentru sondaje de opinie – ti-l infige statu’n’coaste si vede daca esti bine facut sau mai rezisti un pic la foc mic 🙂 mie mi-a placut chestia cu aruncatu’ fripturii – tipic nemtzeasca – ori e 100% reusita, ori la gunoi 🙂

  7. neamtu tiganu spune:

    Oi, oi sunt tare emotionat, a fost frumos, tare frumos. Nefasta obisnuieste, a doua zi dupa ce am fost invitati undeva, sa telefoneze gazdei si sa-i spuna cit de bine ne-am simtit si ce frumos a fost.
    Desi m-am cam ars, ca am uitat sa-mi pun manusi, pot spune ca-n definitiv nu mincarea si nici bautura nu concura la reusita unui chef ci mai mult oamenii, un chef reusit poa sa se sprijine numai pe mincat seminte.

  8. LiaLia spune:

    Buey, Neamţule, iar bagi vrăjeală la doamnele dau toate cu clipocitul de gene, că deh, Ţiganu are scule, face pe generosu şi aruncă mâncarea dacă nu-i perfectă, ba mai ie şi cult în cap cu Traviata lui. Şi mai ai şi dinţi de vedetă. Pfff, io nu ştiu cum de nu te-au luat nemţii ăia să te facă vedetă de filme. Presupun că între timp te-ai umflat şi mai tare în pene de când le-au aplicat nemţii corecţii argentinienilor, nu? 😀

  9. […] de Sebastian, Miju, Adi Hădean, Oana Stoica-Mujea, Lia Stoica, April – Floarea de Cireș, Neamțu Țiganu, Draw For Joy, Pataphyl cu întoarcerea lui și […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: