Copane de pui cu mere și suc de portocale. Găluște de prune

Azi m-am trezit târziu. Foarte târziu. Și cu o părere de rău în suflet. Păi, m-am uitat eu în calendar și am văzut că mai sunt doar două săptămâni de august și a început deja să-mi pară rău că mai e un pic și se termină vara! Cum naiba a trecut așa de repede vara asta, fraților? Ce se întâmplă? A dat cineva timpul pe FForward? Uff… Hai să profităm din plin de aceste ultime două săptămâni de august, chiar dacă sunt ele așa, caniculare. O să ne fie dor de zilele astea la iarnă, vă spun de pe acum!

Până una alta, apropiindu-se ora prânzului, e momentul să dau o fugă la bucătărie să văd ce ne pregătește azi tanti Jeni, că vine in miros taaaare bun și aromat de acolo. Așa. Păi, s-a gândit dumneaei să ne prepare ceva foarte special și anume pulpe de pui cu mere și suc de portocale. Ai, aiiii! Foaaaarte tropical! Specialitatea de azi e dedicată tuturor Mariilor, Marianelor și Marianilor care și-au sărbătorit ieri ziua onomastică. La Mulți Ani, dragele noastre și dragii noștri! Buuuun…. Ia să vedem cum prepară tanti Jeni minunăția asta culinară: la patru copane de pui, mari și frumoase, dumneaei mai combină trei mere curățate de coajă și tăiate cubulețe, doi cartofi mari, curățați și tăiați cubulețe și ei, o jumătate de țelină, evident curățată și tăiată, două portocale, o lămâie și vreo 8 linguri de pesmet. Tanti Jeni ia o tavă termorezistentă, o unge cu ulei și așează uniform cubulețele de mere, cartofi și țelină. Opărește un pic copanele, pentru a se rumeni mai repede și le așează apoi în tavă peste stratul de mere, cartofi și țelină. Cele două portocale se taie în jumătăți și se storc biiine de tot, până la ultima picătură. Sucul se scurge apoi în tavă, în special pe copane. La fel și sucul de lămâie. Urmează apoi tapetarea copanelor cu pesmet. Copanele fiind îmbibate cu deliciosul suc de citrice se vor tapeta excelent cu pesmetul uscat. Se pune apoi tava la cuptor. Mmmmm…. Mirosul este de-a dreptul înnebunitor de frumos… Se scoate când pesmetul este rumenit și carnea biiiine pătrunsă. Tanti Jeni servește copanele aurii cu garnitură de mere și cartofi din tavă… Excelent! Ahhh… abia aștept să iau o porție!

Miruna s-a gândit azi, la cererea musafirilor, să facă niște găluște de prune, încheind astfel Trilogia Prunelor de la Cantina Socială, începută cu Înghețata de Prune de săptămâna trecută și continuată de Prăjitura de Prune, deliciosul desert făcut de Alexandra joi la GS Day. Dulcea noastră colegă, la un eșantion de opt prune mai combină 100 g făină, 5 linguri de zahăr, 50 ml ulei, un pahar de 200 ml cu pesmet, scorțișoară și 400g de cartofi.

La început, Miruna fierbe cartofii curățați de coajă și tăiați în cubulețe. După ce s-au fiert îi pisează cu furculița. Când s-au răcit, i-a amestecat cu făină și o lingură de zahăr. Coca rezultată a fost un pic moale și puțin lipicioasă și a împărțit-o în 8 părti, câte una pentru fiecare prună.

A curățat prunele de sâmburi și în locul lor a pus puțin zahăr. După ce și-a udat mânuțele ei delicate cu apă, a luat câte o bucată de cocă în mână și a întins-o în formă de pătrat cât să încapă în ea o prună. A rotunjit în mână astfel încât pruna să fie uniform acoperită. Uffff….. Miruna a pus la fiert o cratiță cu suficientă apă cât să acopere găluștele. Când a început să clocotească a dat focul mic și a pus găluștele. A lăsat cam 10-15 minute să fiarbă, până când găluștele s-au ridicat la suprafață.Într-o tigaie a pus uleiul și pesmetul, la foc mic și a amestecat din când în când. Când s-a rumenit a dat tigaia la o parte de pe foc. Dupa ce s-a răcit a pus 3-4 linguri de zahăr și scorțișoara.Găluștele fierbinți le-a tăvălit bine prin pesmet. Se servesc calde sau reci, dupa preferință. Foarte, foarte bune! Ah, am halit deja vreo două, să știți!

Păi, cam asta e pentru azi, fraților! Piscina e curată și valurile medii. Nu le-am setat să fie foarte mari, că dădeau ăștia de la meteo cod roșu și cine știe ce bătăi de cap aveam după aia. Berica e rece, mesele de pe terasă sunt pregătite, șezlongurile la fel. Vă așteptăm cu drag, să ne bucurăm de aceste ultime zile minunate de vară! Distracție plăcută și poftă mareeeee!

Anunțuri

17 Responses to Copane de pui cu mere și suc de portocale. Găluște de prune

  1. April spune:

    Iti vine sa crezi ca anul asta inca n-am facut gomboti cu prune???? si vorba ta, e gata vara……vai, vai, off…la treaba fratilor!!!!!

  2. […] Copane de pui cu mere și suc de portocale. Găluște de prune Mon Aug 16, 2010 15:03 pm Azi m-am trezit târziu. Foarte târziu. Și cu o părere de rău în suflet. Păi, m-am uitat eu în calendar și am văzut că mai sunt doar două săptămâni de august și a început deja să-mi pară rău că mai e un pic și se termină vara! Cum naiba a trecut așa de repede vara […] […]

  3. nina spune:

    OMG, stii ca azi fac galuste cu prune, da?

  4. mamica_de_sebastian spune:

    Galuste cu pruneeee,daca vin in ro poate-si face cineva mila de mine:))

  5. Alexandra spune:

    Aaaa,galuste cu pruneee! Stie Miruna ce face, multa lume pune ou in compoziti, asa incat nu ies galuste ci ghiulele si daca ai boala pe cineva, poti sa-i spargi garantat geamurile cu o galusca.Miam, miam, astea sunt si gustoase si pufoase!

  6. cristiangheorghe spune:

    @Alexandra: da, Miruna e o pacifistă, a confirmat din nou 🙂

  7. Zana Eficientei spune:

    am venit si eu dupa galuste, cu un castronel modest, ca vad ca ai numai opt bucati 🙂

  8. cristiangheorghe spune:

    @zâna: soro, era vorba de opt bucăți per eșantion. Și sunt muuulte, muuulte eșantioane. Hai că-ți dau eu un castron mai mare. 🙂

  9. Zana Eficientei spune:

    un esantion intreg se poate? 🙂 ca am si castroane mai incapatoare …

  10. matilda spune:

    Uuuuf, de mult n-am mai măncat aşa mult !
    Mai ales găluşte, de care mi-era tare dor…
    Să ne fie de bine, iar voi să fiţi sănătoşi, să mai preparaţi asemenea bunătăţi !

  11. silavaracald spune:

    ”Trilogia prunelor”!!! =))
    Parcă-i ”Trilogia culturii”! 😀
    Bine, bre, bagă aici o porție, să-mi potolesc foamea… de cultură!

  12. cristiangheorghe spune:

    @silavaracald: da ce, soro, cultura se mănâncă? Ah, culturile de zarzavat. desigur 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: