Guest-Star Day: Dan Iancu

Dragelor și dragilor, azi este joi, deci la Cantina Socială este Guest-Star Day! Invitatul nostru de astăzi este o personalitate cu totul și cu totul specială: nimeni altul decât unicul, inegalabilul Daaaaan Iancuuuuuu!

Nu aș putea să vă descriu în câteva cuvinte personalitatea și cariera lui Dan Iancu, nici nu am competența necesară să o fac. Jurnalist, scriitor, poet, pasionat de IT și culinărie, Dan Iancu scrie cu multă dăruire pentru diverse publicații precum și pe blogurile lui, Uhitto, Ospătăria lui Iancu și Uhitto&Co.

”Mă gândesc serios ca mîine să pun de o strîngere de semnături de libertate pe internet. E treaba fiecăruia să își facă reguli.”, mărturisește Dan pe pagina sa de Facebook, vizibil afectat de intenția autorităților de a înființa un CNA al Internetului.

”Aripile s-au dovedit a fi un soi de desen doar. Dacă ai tăia din hîrtie două forme mici, zglobii altfel, nu te vei putea ridica nici în vis cu ele, pentru că nici nu le vei trece dincolo, chiar lipite fiindu-ți de omoplații tăi deja friabili. Iar cînd deschizi ochii sub lumina indiferentă a zilei, una va fi undeva între cutele așternutului, iar cealaltă strîmbă, mototolită, și pe tine te va mînca pielea, fără a gîndi de unde ți se trage.” , scrie Dan într-un SMS netrimis, publicat pe blogul său, Uhitto.

Una din intențiile lui Dan Iancu este de a scrie o carte de bucate cu prieteni: ” m-am gîndit să fac o carte de bucate cumva altfel. Una cu prieteni. Acum vă invit şi pe voi să vă daţi cu părerea sau să adăugaţi cîte ceva la poveştile mele. Unii îşi vor vedea comentariile-n carte.” , ne invită Dan prin aceste cuvinte scrise pe blogul Ospătăriei.

Tanti Jeni îl invită acum pe Dan Iancu la o cafea servită pe o măsuță de pe terasa Cantinei, acolo unde dumneaei îi va pune obișnuitul set de întrebări, prin care invitatul nostru de azi ne va dezvălui câte ceva despre latura sa culinară.

TJ: Domnu Dan, cum ați învățat să gătiți?

Dan: Am învățat citind mai ales și mâncând. Mama mea gătea bine și am avut și o mătușă foarte bună bucătăreasă. Am intrebat, dar cel mai mult am citit și mai ales literatură. Apoi am încercat, dar cumva pantagruelic. De exemplu, cînd am făcut cozonaci am executat 4 kg de făină, nu unul… sarmale făceam 300, nici 299, nici 301. E adevărat că erau mici, cam cît două falange de-ale mele, dar… pur și simplu îmi place să gătesc pentru prieteni. nu pentru mine. eu înfulec, nu mănînc. și citesc sau mă uit la tv.

TJ:  Cât mai aveți de scris la cartea aceea de bucate, cu prieteni?

Dan : Cred că destul. Deocamdata am pus o opreliște de căldură și lipsă de inspirație literară, dar promit o revenire în formă și situație. Practic nu se va termina niciodată.

TJ: În ce măsură ar afecta CNA-ul internetului site-urile culinare?

Dan:  De loc. Mă-ndoiesc că afecteaza sau ar afecta ceva. Internetul e mult mai lipsit de opreliști pe cât pare de ușor de ținut în mînă de amatori și politicieni.

TJ:  Ați trimis sau ați primit vreodată  rețete culinare prin SMS?

Dan: Nu. E puțin loc. Vorbesc de un sms normal. Dacă ne extindem da, se poate, dar… e doar o urgență ca poeziile.

TJ:  Există vreun punct de intersecție între IT și arta culinară?

Dan: Da, viteza, necesitatea, invenția. Destule trei?

Uhh, da, par destule trei, domnu Dan, deși probabil ar fi mai multe. Dar gata cu vorbele și să trecem la fapte, că se făcu deja amiază și ”clock”-ul intern deja trimite deja impulsuri de alarmă: foameeee!

Iată-l pe Dan Iancu pășind în bucătăria Cantinei și pregătindu-se să ne răsfețe cu ceva foarte-foarte special. Să-i dăm așadar cuvântul:

”Pentru început vă propun o rețetă de… ciuperci la cuptor, foarte bună în cazuri de foame sau de lene.
Iei ciuperci mari, oricum măricele. Nu multe. Vreo 5-6 de cap de musafir. Mai cauți niște costiță afumată bogată în carne mai mult decît grăsime. Să ajungă. Ardei grași, roșii, ceapă trebuie să ai în casă. Ai. Ia și o vînătă. Vedem ce facem cu ea. Și… niște brînză de burduf, puturoasă și puțin iute, dacă se poate. Bun. Speli ciupercile și ce mai trebuie. Iei pălăriile de la ciuperci și le pui într-o tavă cit cuptorul. Daca nu încap toate, vezi de o a doua tavă. Acum tai costița felii subțiri și le pui pe fiecare pălărie. Uitai să spui, dar cred ca știi că pălăriile sunt puse să țină apa. Bun. După asta pui brînza de burduf. Pui și puțin piper. De sare nu cred că mai e nevoie. Bagi la cuptor. Simplu nu? Ce faci cu roșiile, ceapa și ardeii? Pai ce vrei. Ori salată, ori le dai repede pe un grătar pe aragaz. Ori și una și alta. Un vin alb tămîios se cere sau unul roșu sprințar. Știi ce de fapt nu e simplu? Cît lași ciupercile acolo. Unii le vor lăsa prea mult și se vor pierde. Trebuie sa stea cît se face o zeama în pălărie, dar aceasta încă nu a cedat de tot. Brînza trebuie sa fie aurie. Cum dai focul? Tărișor. În rest, poftă bună.”

Ahhh, meșter bun în bucătărie, domnu Dan! Cum știe dumnealui să combine ciupercile alea cu tot ce trebuie… Iar vinul recomandat merge absolut la fix! O minunăție, dragilor, o minunăție!

Pentru desert, invitatul nostru ne propune ceva absolut devastator de gustos, una din specialitățile sale preferate: clătiteeeee! Să-l ascultăm:
”Desertul… e cald… să renunțăm atunci la a face clătitele pe două părți. Luăm șase linguri de făină. Trei de zahăr. Șase gălbenușuri. O cană de lapte. Un praf de scorțișoară. Niște lămîie rasă. Juma de pachet de unt gras. Se amestecă toate. Apoi se bat albușurile spumă tare și se încorporează lingură cu lingură amestecînd doar într-un  singur sens de sus in jos. Cînd e gata, încingem tigaia și prăjim totul pe o singură parte. Clătitele astfel obținute se vor pune una peste alta, între ele presărînd zahăr sau punînd miere sau gem subțire. Se face ca un tort și nu uita ca ultima să o pui invers.”

Mmmmm… absolut delicios! Bune și pufoase clătitele astea! Deja m-am abonat la prima farfurie, vă dați seama…

Pentru mai după amiază, Dan ne va pregăti o salată de vinete cu ykoo, a cărei rețetă dumnealui a descris-o cu multă savoare AICI, momente din prepararea acestui deliciu fiind surprinse în pozele de mai jos.

Ahhh, minunat! Oare ce atmosferă sonoră ne propune invitatul nostru pentru a completa de minune ziua de azi? Ia să vedem:

Ei dragilor, o zi excelentă astăzi, păcat că se va termina la un moment dat… Mulțumim din suflet domnului Dan Iancu pentru prezența sa aici la Cantina Socială, la Guest-Star Day. Vă invităm așadar să vă înfruptați cu bunătățile delicioase, muzica bună și cuvintele pline de înțelepciune ale gazdei noastre de astăzi. Hai, dați năvală și poftă mareeee!

Publicitate

13 Responses to Guest-Star Day: Dan Iancu

 1. viatanomada spune:

  super-retete,rapide si de pregatit si de mancat iar desertul mi-a luat graiul,ma duc la bucatarie,copiii vor fi superincantati

 2. […] Guest-Star Day: Dan Iancu Thu Aug 26, 2010 12:18 pm Dragelor și dragilor, azi este joi, deci la Cantina Socială este Guest-Star Day! Invitatul nostru de astăzi este o personalitate cu totul și cu totul specială: nimeni altul decât unicul, inegalabilul Daaaaan Iancuuuuuu! Nu aș putea să vă descriu în câteva cuvinte personalitatea și cariera lui Dan Iancu, nici nu am competența necesară să o […] […]

 3. Georgiana spune:

  Deja înghit în sec! Domnule Dan, să nu plecaţi de acolo, vă rog eu! O să mă întrebaţi de ce? cum de ce? Păi numai mie trebuie să-mi faceţi vreo 30 de ciupercuţe din alea! 😀 Şi tot cam pe atâtea, clătite!
  Felicitările mele şi aştept cu interes cartea aia de bucate!

 4. silavaracald spune:

  Ei, mână de bărbat priceput, ce mai!
  Degeaba, TJ, trebuie să recunoaștem că-s mai buni ca noi la potrivitul gustului. 😀

 5. Dan Iancu spune:

  multam 🙂 a iesit excelent 🙂

 6. […] despre mine… Posted on 26/08/2010 by Dan Iancu mă și minunez… […]

 7. Iulia spune:

  Uof…deja lesin de pofta dupa ciupercutele acelea:)) Dar oricum, am furat reteta:p

 8. Anonim spune:

  Twitter Trackbacks…

 9. Zana Eficientei spune:

  io ma pronunt pentru clatite, chestia cu mierea m-a lovit fix la lingurica. o sa pun si niste nuci, ca sa ma satur 🙂

 10. Alice spune:

  Felicitari domnule Dan! Am mancat de pot sa omor purici pe burta! 😀 Sar’mana pentru masa!

 11. Snacksy spune:

  Eu zic sa ramanem la cantina pana maine ca si asa e inceput de uikend! Mancare buna este, fete frumoase sunt, muzichie de asemeni! Iata reteta perfecta! Domnule Dan, s’o puneti si pe asta in cartea de bucate, da? 😀
  Una peste alta, va apreciez si va doresc succes in tot ceea ce intreprindeti!

 12. Pataphyl spune:

  Brava, Uhitto, Bogdaproste!

 13. […] prelungite și ovații pentruuuuu:  Alexandra ( Grădina Visată),   Lucia Verona,  Dan Iancu,  Angela Tocilă, Ivona Boitan, Mihai Bădică, Iulia Mihai, Matilda,  Siriuss Sebra, Nuami […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: