Guest-Star Day: Matilda

Ufff.. m-am trezit la timp, da? E joi? Credeam că-i vineri, m-am speriat… Nu de alta dar azi, la Guest-Star Day vine una din vechile prietene ale Cantinei și nu vreau să ratez întâlnirea… Ah, dar iată că sosește! Doamnelor și domniloorrrr… sosește azi la Cantina Socialăăăă… Matildaaaaaaa! Vaiii, ce de aplauze, ce de urale! Iat-o pe invitata noastră, pășind delicat, alături de tanti Jeni și Miruna în curtea Cantinei.

Dar cine este Matilda? „Mă numesc Liliana Matilda Georgescu. Sunt o bunicuță cu inimă tânără, care iubește să scrie poezii, să citească, să gătească și să dezlege rebus. Am lucrat în jurnalistică și am publicat sporadic din poeziile mele în „Luceafărul” și „Flacăra” – ediția de dinainte de 89. M-am născut într-un București mai curat decât acum, mi-e dor de grădinița cu flori din curtea noastră, de aerul curat si castanii înfloriți. Zeița Fortuna m-a ocolit deseori, dar mi-am spus că bunul Dumnezeu îmi va arăta ce trebuie să fac, atunci când sufletul durea mai tare….. Cred că sunt un om modest și chiar cuminte . Mă bucur de prietenii mei, mai vechi sau mai noi, cred în prietenie, și, în general, nu-mi place întunericul, ACEL întuneric care umbrește deseori sufletul omului.”

Un suflet cald și luminos, doamna Matilda… Sper să aflăm mai multe despre dânsa în clipele următoare, pentru că tanti Jeni tocmai s-a așezat cu invitata noastră de azi la o măsuță pentru obișnuita cafeluță și setul de întrebări:

T.J.: Draga mea, de ce ți-ai botezat blogul „Altfel de respirări”? Are vreo legătură cu poezia?

Matilda: Mi-am botezat blogul „Altfel de respirări” deoarece mi-a plăcut foarte mult volumul „Respirări” al lui Nichita Stănescu, iar titlul acesta m-a inspirat. De fapt Nichita nu e singurul meu poet preferat. Îmi plac foarte mult Ioan Alexandru, Gheorghe Tomozei, Mihail Sabin, Adrian Păunescu ( poetul, nu omul),iar dintre clasici, Minulescu și Topârceanu.

T.J.: Există vreo legătură între „ars poetica” și „ars culinaria”?

Matilda: Desigur, sunt multe puncte în care ele se îmbină armonios. Amândouă necesită talent și suflet. Există o poezie a gătitului, care încântă nu numai simțul gustului.

T.J.: Cine te-a învățat să gătești: mama sau bunica?

Matilda: arta gătitului am învățat-o de la mama. Bunica, în schimb, mi-a insuflat pasiunea pentru cealaltă artă, poezia. Ea mai mult cânta la pian, scria poezii, era o boemă, mai mult bunicul era cu papa bun și mereu cu surprize culinare, mai ales dulci, niște plăcinte grozave, cu brânza, cu dovleac, ehei… Mi-ai amintit de bunica : era foarte cochetă, avea umbreluțe de soare cu volănașe, mănuși de tul asortate și mergem alene la șosea, ea îmi recita și ascultam amândouă cântecul păsărelelor… da, a fost frumos, mi se face dor… Revenind la gătit, trebuie să menționez că am învățat multe rețete de la buna și vechea mea prietenă, Lucia Verona.

T.J.: Îți petreci foarte mult timp cu nepoțeii tăi, Bianca și Radu. Ce bunătăți preparate de tine preferă ei?

Matilda: Nepoțeii mei preferă șnițele, pește preparat în diverse feluri, pui, iar ca desert, mere umplute cu brânză de vaci și stafide. Dar pe primul loc în preferințele lor, precum și în cea a copiilor mei ( fiul și nora), sunt chiftelele.

Ei, dar cred că a venit momentul să trecem de la poezie la proză. Adică să o lăsăm pe Matilda să ne descrie ce ne prepară azi la Cantină, că deja, uhhh, îmi cam ghiorăie mațele de foame. Și nu prea e poetic. Să o ascultăm așadar pe draga noastră invitată:

” Pentru început, voi face o salată de pui cu ciuperci și maioneză: pieptul de pui se fierbe, se toacă mărunt și se amestecă cu un castravecior acru, tăiat mărunt și el. Se adaugă două-trei linguri de maioneză cu muștar și câțiva căței de usturoi pisat. Se adaugă puțin piper.”

Miam-miammmm… bună sălățica asta. Doamna Matilda, eu vreau mai mult piper, că merge cu vinul acesta alb demisec și rece care tocmai l-am scos din pivniță! Mulțumesc! Dar… de ce oare a pornit invitata noastră cuptorul? Ia să vedem…

„La cuptor voi prepara niște delicioși cartofi franțuzești. La patru cartofi mari, spălați, curățați și tăiați rondele subțiri, fierb tari zece ouă pe care le tai și pe ele rondele. Pregătesc apoi un vas termorezistent în care adaug straturi: un rând de cartofi, unul de ouă, rad apoi 500 de grame brânză grasă, mai pun un strat de cartofi și deasupra ung cu smântână amestecată cu cașcaval ras cât mai mult. Pun vasul termorezistent la cuptor, la foc mediu, vreo 20-30 de minute.”

Doamna Matilda… ce să zic! După ce gust din cartofii ăștia, chiar că-mi vine să scriu versuri, așa de buni sunt! Ăăăă, tanti Jeniiii! Mai avem cartofi în debara? Hai săi aducem pe toți aici să-i franțuzească doamna Matilda! Rezon!

Dar să vedem ce „poezie” ne gătește invitata noastră la desert:

„Pentru desert, voi pregăti mere umplute cu brânză de vaci și stafide. Eu folosesc mere românești, soiul „Florina”, pe care le spăl și apoi le scobesc. Brânza de vaci se freacă cu puțin unt, zahăr vanilat și o mână de stafide înmuiate în lapte. Umplu merele cu amestecul de brânză și mai pun deasupra un pătrățel de unt, cam de un centimetru pătrat. Ung merele cu miere de albine și le pun la cuptor cam un sfert de oră.”

Ahhh… dulci și gustoase merele astea! Mă duc repede să mai culeg vreo livadă două, că astea nu-mi ajung… Delicios!

Să vedem acum ce poze ne-a pregătit invitata noastră de azi:

„Dragilor, pentru azi nu aș vrea să vă prezint poze cu mine sau bucătăria mea, ci mai degrabă să vă ofer două din poeziile scrise de mine. Cred că ele mă reprezintă mai bine decât fotografiile”.

CONTRAST

Privirea ta-nflorește nuferi/ În ochii mei se nasc ninsori / Tu ești un fluture de noapte/ Eu sunt un țipăt de cocori..

Surâsul meu e plânsul ierbii/ Pe gura ta zâmbește-un crin, / Pe drumul tău se face ziuă,/ În urma mea ploile vin.

RANA IERBII

Nevindecata rană-a ierbii / Aruncă fluturii în moarte, / Când glasul tău e tot mai rece / Și pasul meu tot mai departe..

Se lasă toamna în cuvinte, / S-a ofilit ultimul vis, / În drumul tău fără sfârșire/ Am fost popasul interzis…

E prea amar, e prea târziu / să fiu copac, umbră să-ți fiu…

Ahhh, ce frumoase versuri! Se potrivesc așa de bine cu atmosfera asta de toamnă…

Sunt convins că și ambientul sonor recomandat de invitata noastră de azi se va potrivi excelent cu meniul acesta minunat și poeziile.

„Pentru început, vă recomand o piesă de Ștefan Hrușcă, cu versuri semnate de George Țărnea. Face parte din albumul meu preferat:

 

„… și o piesă a uneia din cântărețele mele preferate, Lara Fabian:

 

Sublim, dragilor, sublim! Nici nu se putea mai bine!

Se anunță așadar o zi excelentă azi la Cantina Socială! Păpică bună, poezie, muzică frumoasă… Mulțumim din suflet Matildei pentru tot ce ne-a pregătit astăzi… Vă așteptăm și pe voi să vă înfruptați din bucatele astea poetice și din versurile invitatei noastre de azi. Poftă mareee, dragilor!

Anunțuri

8 Responses to Guest-Star Day: Matilda

  1. April spune:

    Ce pot sa mai spun? Poeziile mi-au incantat sufletul iar merele cu branzica si stafide, papilele virtuale 🙂

    Felicitari celor doua doamne: Matilda si Jeni!

  2. Georgiana spune:

    Felcitări doamna Matilda! sa ştiţi că reţeta aia cu cartofi o fac şi eu! tre să fie tare bună! De fapt, nu mai bine dau fuga la cantină să mă conving? 😀 vorba multă, sărăcia omului…

  3. matilda spune:

    Tanti Jeni, mă bucur că prietenilor noştri le-a placut tot ce-am preparat.
    De fapt, ambianţa cantinei este întotdeauna minunată, de aceea o vizităm toţi cu plăcere.

  4. cristiangheorghe spune:

    Ufff… hai că m-a trimis tanti Jeni să mai aduc un camion de mere d-astea românești.. Doamna Matildaaa! Hai că vin și io la scobit mere să meargă mai repede! Ne mai ajută cineva? Și doar i-am zis lui tanti Jeni să ne luăm un cuptor mai mare…

  5. silavaracald spune:

    M-am specializat în a întârzia la cantină, mai ales când ai invitați așa de speciali. Delicioasă rețeta cu merele umplute. N-o știam. Ar fi cazul să fac și eu în weekendul ăsta, că m-am cam lăsat pe tânjeală.
    Felicitări invitatei! Poate ne mai dă câteva rețete, că se vede că știe. Și câte o poezie din când în când! 🙂

  6. Zana Eficientei spune:

    merele m-au dat gata. probieren in weekend.

  7. […]   Lucia Verona,  Dan Iancu,  Angela Tocilă, Ivona Boitan, Mihai Bădică, Iulia Mihai, Matilda,  Siriuss Sebra, Nuami Dinescu,  Bogdana Pascal, Monica Ramirez, Mona Ardeleanu, Anastassia, […]

  8. Elena Posarlie spune:

    D-na Liliana sunte-ti cumva mama lui Tedy? Sunt Elena din Plumbuita. Ma tot gandesc la zilele de odinioara si tare mi-ar placea sa stiu ce mai fac vechile cunostinte… Ce face Mami? Adresa mea de e-mail este elenaposarlie@yahoo.com daca aveti timp scrie-ti-mi cateva randuri. Numai bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: