Tocăniță cu mămăliguță la cuptor. Prăjitură cu glazură de cioco.

Ah, stați să vedeți ce idee mi-a trecut prin cap azi dimineață, când încă mai stăteam ascuns sub plapumă, speriat de vremea urâtă și ploaia mocănească de afară: mă gândeam să fac o petiție către Ministerul Meteorologiei! Nu știu pe unde este Ministerul acesta, cine e domnul sau doamna Ministru al Meteorologiei, însă eu i-aș trimite o petiție prin care să-i rog frumos, să dea o Ordonanță de Urgență prin care să se legifereze ca ziua de luni a fiecărei săptămâni să fie mereu însorită, indiferent de anotimp. Eeee, ce ziceți de asta? Păi nu am dreptate? Și așa ziua de luni începe greeeeu, de abia ne urniiiim… dacă mai și plouă, s-a dus naibii moralul pentru toată săptămâna! Uffff… Știu ce o să ziceți: „visezi, Gheorghe, visezi la zile de luni însorite ca vrabia la mălai…” Hei! Doar știți că visatul este principala mea ocupație, așa că nu mă mai… cum, mălai? A zis cineva mălai?!?! Ahhhh, ce poftă de mămăliguță mi-ați făcuuuut! Gata cu visarea, trecem la ocupația numărul doi de pe listă: halitul de bunătăți făcute de tanti Jeni! Dar să nu uit să-i trimit un SMS înainte de plecare… așa: „mlg”. Ăsta e un cuvând de cod: nu înseamnă nici „Malaga”, nici „Malagamba” ci pur și simplu „mămăligă”. Acu, știe dumneaei despre ce este vorba și abia aștept să ajung la Cantină și să văd ce mai combină tanti Jeni la mămăliguța aia…

M-am îmbrăcat degrabă și am pornit fuguța spre tanti Jeni, păi ce credeați? Deja în bucătărie era un miros îmbietor, iar pe măsuță era ceașca mare de cafea fierbinte și aromată, alături de biscuitele cu ciocolată, în formă de ursuleț, pe care mi-l pregătește Miruna. Ahh, oare ce fapte bune am făcut eu în viețile mele anterioare, de merit un așa răsfăț? Hai, mai bine să vedem ce bunătăți face tanti Jeni…

În meniu scrie ” Tocăniță cu mămăliguță la cuptor” dar eu cred că numele ei complet este ” Tocăniță delicioasă cu straturi de mămăligă, atât de bună că-ți vine să te lingi pe degete”. Stați să vedeți cum procedează tanti Jeni: pentru început, a pregătit pe masa de lucru: 500 g carne porc (pulpă), trei bucăți ceapă, doi ardei grași, două roșii (500 g), trei căței de usturoi, 400 de grame de ciuperci champignon, sare, piper, boia dulce, 150 de mililitri de ulei, o legătură mică de pătrunjel verde, 400 de grame de brânză telemea proaspătă (mai sărată), 450 de mililitri de smântână și, evident, mălai pentru mămăligă.

După ce curăță ceapa și ardeii grași, îi taie mărunt. La fel și roșiile, pe care le decojește și le taie felii. Ciupercile au parte și ele de același tratament: curățat, tăiat felii. Pentru că tocmai și-a intrat în mână, tanti Jeni toacă mărunt și pătrunjelul și usturoiul, iar carnea o taie cubulețe. Pentru că nu a mai rămas nimic de bucățălit sau feliat, tanti Jeni pune uleiul la încins și călește ceapa și ardeii, apoi adaugă și carnea, lăsând-o să se înăbușe până albește. Adaugă roșiile, lingurița de boia, usturoiul și după ce lasă totul câteva minute la foc potrivit, cât să se întrepătrundă aromele minunate, toarnă apă cât să acopere carnea așa, ca, de două degete. Când carnea este aproape fiartă, tanti Jeni presară și feliile de ciuperci, lăsând minunata tocăniță să fiarbă bolborosit și răspândind arome îmbietoare. În timpul acesta, este preparată și mămăliguța, pufoasă și aurie, așa cum numai tanti Jeni știe să o facă. După ce tocănița și mămăliguța sunt gata, se trece la asamblare: tanti Jeni ia un vas termorezistent, îl unge cu puțin unt, apoi pune un strat de mămăligă, unul de tocăniță, unul de brânză rasă, din nou mămăligă/tocăniță/brânză rasă, iar la final un strat de mămăligă pe care pune brânză amestecată cu smântână. Ahhh, ce frumos arată! Se pune vasul la cuptorul preîncălzit, pentru 15-20 de minute și gataaa! Minunata tocăniță se va servi fierbinte, alături de o ceșcuță de smântână și de un pahar de vin roșu, demisec. Miam-miammmm!

 

Gândindu-se că merge perfect ca desert, după tocănița asta minunată, Miruna cea dulce s-a gândit să ne răsfețe azi cu o prăjitură cu ciocolată! Perfect! Minunat! Nici nu se putea mai bine! Miruna s-a pregătit deja să manufactureze această dulce delicatesă, folosind următoarele: pentru blat: șase ouă, 200 de grame de zahăr, 200 de grame de făină, două linguri de cacao, trei linguri de ulei, patru linguri de apă rece, o linguriță de praf de copt și un vârf de cuțit de sare. Pentru cremă, va folosi: patru ouă, două căni de zahăr, trei linguri de cacao, 350 de grame de unt, iar pentru glazură, 100 de grame de ciocolată și puțin ulei.

Miruna va prepara mai întâi, blatul: separă ouăle, apoi bate bine albușul, cu puțină sare, apa adăugată treptat și zahărul adăugat la fel, până obține o bezea tare. Freacă apoi gălbenușurile cu ulei, bine-bine de tot și pune apoi amestecul de gălbenușuri peste cel de albușuri, amestecând până la încorporare. Adaugă apoi făina și praful de copt, amestecând foaaarte ușor, apoi cacao, procedând la fel.

Miruna pune apoi aluatul format într-o tavă unsă și tapetată cu făină, apoi îl pune la copt în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Când este gata copt ( știți voi, testul cu scobitoarea), blatul se răstoarnă pe un fund de lemn și se lasă la răcit.

Între timp, Miruna prepară crema: bate bine ouăle, cu puțină sare, apoi adaugă zahărul, cacao și bate totul bine până obține un amestec omogen. Adaugă apoi 100 de grame de unt și pune crema la fiert la foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă. După ce este gata, crema se va lăsa apoi la rece.

Buuuun… Acum Miruna trece la operațiunea de montare a minunatei prăjituri: taie blatul în două, pe orizontală, unge partea de jos a blatului cu cremă, pune deasupra cealaltă jumătate de blat, apoi unge deasupra prăjitura cu 3-4 lingurițe de cremă, puse deoparte, în prealabil. Eiiiii, la final se pune glazuraaaa: ciocolata se topește în bain-marie, se subțiază cu puțin ulei și se toarnă apoi cu grație pe toată suprafața prăjiturii. Se pune la frigider câteva ore și gataaaa! Avem un desert minunat și delicios!

Dragii mei, nici nu se putea un meniu mai bun pentru ziua de azi! Ne face să uităm de vremea urâtă de afară. Fiindcă veni vorba, să știți că eu am început să scriu la petiția aia către Ministerul Meteorologiei! Așa că, atunci când ajungeți la Cantină, puteți să o semnați și voi, că am lăsat destul loc pentru asta. Vă așteptăm așadar cu bunătățile și mesele pregătite! Hai, dați năvală și poftă mareeee!

Anunțuri

15 Responses to Tocăniță cu mămăliguță la cuptor. Prăjitură cu glazură de cioco.

  1. […] Tocăniță cu mămăliguță la cuptor. Prăjitură cu glazur&#… Mon Oct 18, 2010 13:00 pm Ah, stați să vedeți ce idee mi-a trecut prin cap azi dimineață, când încă mai stăteam ascuns sub plapumă, speriat de vremea urâtă și ploaia mocănească de afară: mă gândeam să fac o petiție către Ministerul Meteorologiei! Nu știu pe unde este Ministerul acesta, cine e domnul sau doamna Ministru al Meteorologiei, însă eu i-aș […] […]

  2. coolnewz spune:

    Intr-adevar, iata un prinz usor, dietetic! 🙂 Dar nu-i nimic, sa nu uitam ca acusi incepe postul si abia daca vom avea voie sa … citim astfel de retete! 😉

    • cristiangheorghe spune:

      @coolnewz: bine ai venit pe la noi! 🙂 Păi o să…citim mai de post așa, dar nu în fiecare zi! 🙂 Mulțumim de vizită, te mai așteptăm!

  3. Noroc ca n-ai pus si poze!
    Mi-e o foame de nu stiu cum s-o descriu.
    Si dupa ce-am mai si citit despre gustoseniile astea … mai ca ma ia cu ameteala.
    Ma duc sa mai beau niste apa!

    • cristiangheorghe spune:

      @balaurdegradina: Văleuuu, foame de balaur! Păi aia se stinge cu apă, domle? hai, mai ia o guriță de tocăniță, să meargă mai bine carafa asta de vin… hai noroc! 🙂

  4. Georgiana spune:

    asta da mâncare!! recunosc, carnea de porc e preferata mea! desertul ţi-l las ţie, dragă Ghe.! 😉

  5. Miju spune:

    pentru stomacurile fine i-as zice lasagna a la muscel con mamaliga pasta

    e?

  6. Zana Eficientei spune:

    ah, numai de-as putea …. da’ io daca mananc o portie de tocanita din asta, zac la pat 3 zile. of, ochii vad, inima cere … si bila zice ‘ niet!’ mai bine ma bag repede la glazura de ciocolata 🙂

  7. Draw For Joy spune:

    Praji cu cioco, cu cat mai multa cu atat mai bine!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: