Ciorbă cu boia de ardei. Salată de portocale. Dovleac copt.

Brrrr… ce frig s-a lăsat! Și a mai venit și ploaia, cu tunete cu tot! Curat primăvară de toamnă, fraților! Primăvară din aceea timpurie, de mărțișor, așa. Eh, după zilele astea călduroase, uite că suntem obligați să trecem la geci mai groase, fulare și umbrele, ceiulețe fierbinți și strănuturi, ce să facem. Copiii se grăbesc zgribuliți spre școală iar guguștiucii dorm ca niște mogâldețe pufoase pe crengile ude și desfrunzite. Eh, probabil nu sunt ei chiar așa de pufoși, dar așa îi vedeam eu de dimineață în drum spre Cantină.

M-am instalat devreme la locul meu din spatele tejghelei de la prăvălie, cu cafeluța fierbinte și puternic aromată lângă mine, contemplând curtea Cantinei și depănând amintiri de astă vară: piscină, șezlong, grătare încinse împrăștiind fum aromat… eheeee, las că vine vara viitoare și o luăm noi de la capăt! Dar uite, că amintindu-mi de toate aceste lucruri minunate, m-a pocnit foamea… Mai ales că din bucătărie vine o aromăăăă și un mirooosss… văleuuuuu! Ia să dau eu o fuguță repede să văd ce ne pregătește tanti Jeni în oalele ei magice.

Păi, da! Venind vremea friguroasă, dumneaei s-a gândit să ne pregătească un agent termic de excepție: o ciorbică țărănească cu boia! Mmmmm…. Ce bun! Ia să vedem cu procedează tanti Jeni la manufacturarea acestei licori:

Așaaa… la 600 de grame de cartofi, dumneaei mai folosește 300 de grame de roșii, două cepe, trei linguri de unt, un pahar și jumătate de lăptic, o lingură de făină, niște pătrunjel tocat și o lingură de boia de ardei. După ce taie ceapa mărunt, o prăjește în oală, iar după ce s-a rumenit adaugă roșiile curățate cu răbdare de pielița cea subțire și tocate și ele, tot mărunt. Tanti Jeni le prăjește, amestecând ușor în tigaie și fredonând o șansonetă. Crede că se potrivește cu vremea de afară. Adaugă apoi o lingură de făină și boiaua de arcei, amestecând ușor și continuu, să nu se ardă. Când totul este rumenit, toarnă peste conținut trei litri de apă fierbinte și așteaptă până când ciorbica fierbe bolborosind. În timpul acesta, mâinile pricepute ale lui tanti Jeni curăță cartofii, îi taie cubulețe și îi adaugă în oală când ciorba începe să fiarbă. După o lasă să dea în clocot, dumneaei adaugă în ciorbița minunată laptele fierbinte și lasă totul la fiert până când cartofii sunt gata. După ce ia ciorbica de pe foc, presară deasupra pătrunjelul tocat mărunt.. Mmm… ce frumos miroase! Abia aștept să o gust! Fiecare porție este servită cu crutoane aurii și crocante. Un deliciu!

În amintirea zilelor de vară, Miruna, prințesa dulciurilor, ne va delecta azi cu o delicioasă salată de portocale. Așa că, ajutând-o și eu, a curățat o grămadă de portocale, una de mere și una de banane, le-a tăiat felii, le-a pus într-un bol și a turnat peste ele puțin lichior de portocale, amestecând ușor, să nu se zdrobească feliile de fructe. După ce ține la frigider minunăția de salată, o scoate pentru servit, porționându-le în boluri, punând deasupra frișcă și topping de ciocolată. Ahhh, ce bun, dulce și hrănitor!

Fraților, să știți că ciorbica este gata! La fel și salata aceea minunată! Eu m-am apucat să fierb niște vin cu scorțișoară, să-l găsiți fierbinte dacă veniți plouați și înfrigurați la Cantină, iar Miruna a mai pus la copt niște dovleac. Excelent! Vă așteptăm cu drag cu bucatele pregătite și căldură în sala de mese. Hai dați năvală și poftă mareeee!!!

Publicitate

3 Responses to Ciorbă cu boia de ardei. Salată de portocale. Dovleac copt.

  1. […] Ciorbă cu boia de ardei. Salată de portocale. Dovleac copt. Tue Nov 23, 2010 15:10 pm Brrrr… ce frig s-a lăsat! Și a mai venit și ploaia, cu tunete cu tot! Curat primăvară de toamnă, fraților! Primăvară din aceea timpurie, de mărțișor, așa. Eh, după zilele astea călduroase, uite că suntem obligați să trecem la geci mai groase, fulare și umbrele, ceiulețe fierbinți și strănuturi, ce să facem. Copiii se grăbesc […] […]

  2. matilda spune:

    Uff ! Am alergat, dar iată-mă prima la masă ! primesc un bonus ? O felie de dovleac copt cu puţină scorţişoară deasupra.. mmm, bun e !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: