Pregătiri pentru Crăciun

Dragilor, activități febrile aici la Cantină! Tanti Jeni și Miruna pregătesc meniul pentru seara de Ajun iar eu sunt cocoțat în brad și pun globuri. Doar știți că Moșul are pe GPS marcat cu roșu locul ăsta, ca fiind o oprire importantă penru dumnealui, deci bradul este un musai aici la Cantina Socială.

Dar să vedem cu ce ne răsfață dragele noastre în seara asta specială:

Vedetele serii vor fi sarmalele cu varză acră și carne de porc și ceafă afumată. Cam la un kil și jumătate de varză acră, tanti Jeni mai pune în combinație o jumătate de kil de carne de porc, 200 de grame de ceafă afumată, 100 degrame d eorez, 100 de grame de ceapă, ienibahar, 100 de grame de suc de roșii, o foaie de dafin, cimbru și mărar. Ceapa se toacă mărunt și se călește vreo două minute apoi se amestecă cu carnea și ceafa de porc, tocate. Se mai adaugă orezul spălat și scurs, piper și ienibahar (câte un vârf de cuțit). Se adaugă apoi apă, 150 ml. Se amestecă până la omogenizare și se umplu foile de varză cu această compoziție. Frunzele rămase se taie pe lângă nervura din mijloc, se suprapun mai multe și se rulează, apoi se taie subțiri, ca fideaua. Sarmalele astfel obținute se pun într-o oală de 4-5 litri. Mai întâi se pune jumătate din cantitatea de varză tocată, apoi sarmalele. Printre ele, tanti Jeni așează niște bucăți de costiță de porc afumată, dând un bun gust întregului ansamblu. Se mai pune sucul de roșii și deasupra cealaltă jumătate de cantitate de varză tocată. Pentru aromă se mai pun două foi de dafin, boabe de piper ( vreo douăzeci), o ramură de cimbru și mărar tocat mărunt. Se pune în oală apă clocotită cât să cuprindă sarmalele, se acoperă și se lasă la fiert la foc mijlociu până dau în clocot, apoi focul se micșorează și se țin așa până se fierb. Se servesc calde, cu mămăliguță, smântânică și ardei iute, pentru doritori. Super bun! Sarmalele astea se topesc în gură pur și simplu! Mai ales când lângă ele se află o porție generoasă de mămăliguță fierbinte, pufoasă și aurie… Mmmmmm…

Miruna a pregătit special pentru seara de Crăciun un extraordinar cozonac cu nucă.  Aluatul se face din 500 de grame de făină, 100 de grame de unt, 250 militri de smântână, un plic de zahăr vaniliat, coajă rasă de la o lămâie și de la o portocală, opt gălbenușuri de ou, 100 de grame de zahăr, 40 de grame de drojdie.  Umplutura de cozonac se face din opt albușuri de ou, 300 de grame de nuci, 300 de grame de zahăr și 20 de mililitri de rom. Miruna se apucă de făcut mai întâi aluatul: freacă într-un castron drojdia cu zahărul până la lichefiere după care adaugă untul moale, smântâna, gălbenușurile, sarea, cojile rase și apoi făina. Se amestecă totul cu lingura,apoi Miruna, cu mânuțele ei delicate frământă aluatul vreo 10 minute, apoi îl lasă să crească vreo jumătate de oră la cald, până își dublează volumul. Între timp, Mirunica prepară umplutura: bate albușurile spumă, adaugă zahărul tos și romul și bate spuma până se întărește din nou. Se adaugă nuca măcinată și se amestecă cu telul de jos în sus până se încorporează particulele de nucă în albuș. Trecem acum la fuziunea dintre aluat și umplutură. Jumîtate din aluat se pune pe o foaie de nylon presărată cu puțină făină, i se dă o formă dreptunghică cu mâna, apoi se întinde în foaie subțire de vreo doi milimetri grosime. Specialiștii recomandă ca dreptunghiul de aluat întins astfel să aibă o latură de 60 cm și una de 35 cm, astfel încât să încapă în forma de copt. A naibii standardizarea asta globală, domnule! Acum, se ia jumătate din cantitatea de umplutură și se pune peste aluatul dreptunghic întins, nivelându-se cu un cuțit, pe toată suprafața. Foaia se taie pe jumătate, pe latura acea lungă, apoi se rulează fiecare jumătate de la tăietură spre margine, obținându-se astfel doi cozonaci și se pune fiecare în câte o formă din oțel inoxidabil ( 35cm/6cm) unse în prealabil cu margarină sau, cui nu-i place margarina,  altceva asemănător. Se lasă să crească în forme vreo zece minute apoi se ung cu ou și se bagă la cuptor. Miruna, fiind mai artistă ea de felul ei, mai pune niște miez de nucă deasupra cozonacilor, din loc în loc, așa ca niște nasturi la un palton. Cuptorul trebuie să fie bine încălzit, la foc mijlociu, cam cu 30 de minute înainte. Se pun formele în cuptor și se coc vreo oră, la foc mijlociu. Se repetă operațiunea cu celelalte jumătăți de cantitate de aluat și umplutură rămase. Cozonacul este foarte aromat, bun și pufos… Miroase excelent! Offf… abia aștept să vină seara de Crăciun să ne înfruptăm cu toții din bucatele astea!

Mai avem tobă și piftie, slănină și jumări, cârnăciori, salată de Boeuf și ouă umplute pregătite de invitata noastră de ieri, Delia Grigororiu, împreună cu minunata ei prăjitură, ”Tăvălită” pe numele ei. Diseară voi scoate din pivniță carafele cu vin alb și roșu, depinde de preferința fiecăruia.

Între timp am aranjat și bradul, sper să vă placă! Abia aștept să-l văd înconjurat de cadouri pentru voi, dragii noștri prieteni.

CRĂCIUN FERICIT!

Anunțuri

2 Responses to Pregătiri pentru Crăciun

  1. silavaracald spune:

    Primiți cu colindul? 🙂

  2. Zana Eficientei spune:

    Eu sunt ghiftuita! Hai Craciun fericit! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: