Budincă de carne. Clătite cu șampanie

Ei, hai, că v-am lăsat un pic să vă reveniți după petrecerea de Anul Nou și după primele zile de muncă din anul ăsta. Abia aștept să veniți p-aici și să ne povestiți cum ați petrecut de Sărbători. La noi a fost bine, să știți. Liniște și tihnă cum nu am mai avut de multă vreme în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Evident, pe 1 ianuarie dimineața, tanti Jeni s-a așezat în fața televizorului să urmărească Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, așa cum face dumneaei în fiecare an. Apoi, în spiritul tradiției „Winter Classic” din NHL și pentru că era ger afară, ne-am apucat să jucăm hochei pe piscina înghețată, transformată în patinoar pentru perioada asta a anului. Ca de obicei, cățelul Dowgird joacă pe post de portar și credeți-mă ar putea rivaliza oricând pe postul acesta cu echivalenții săi umani din NHL, precum Martin Brodeur sau Roberto Luongo. Motanul Stanislas a părut și el interesat de joc, mai ales când a văzut pucul rotund și negru, l-a luat la smotocit dar după ce a și-a dat el seama cât de mare e efortul să patineze, s-a lăsat păgubaș și s-a dus undeva la căldură să toarcă și să viseze la cartofi prăjiți. Eiiiii, și am jucat noi hochei până seara târziu, când nu mai vedeam pe unde e pucul acela buclucaș, apoi ne-am retras la televizor să vedem adevăratul meci „Winter Classic”, singurul meci de hochei outdoor din timpul anului, mai ales că anul acesta favoritul lui tanti Jeni, Alexander Ovechkin ( Washington Capitals) se întâlnea cu rivalul său de la Pittsburg Penguins, Sidney Crosby. Dar pentru că meciul s-a amânat destul de mult din cauza ploii ( da, dragilor, la Pittsburgh a plouat în seara de 1 ianuarie), ne-am plictisit și ne-am băgat la un film, tot „Winter” și tot „Classic” și anume „Leul în Iarnă” cu Peter O Toole și Catherine Hepburn. Masterpiece. Oricum, meciul l-am văzut a doua zi, înregistrat, spre bucuria lui tanti Jeni și a noastră, evident.

Ei, dar ajunge cu poveștile, că doar avem timp tot anul pentru asta, nu? Hai mai bine să vedem ce bunătăți ne pregătește azi tanti Jeni, așa ca pentru început de an:

Mmmmm… în bucătărie miroase absolut minunat, semn că în cuptor se află la copt o capodoperă. Ah, da! O budincă de cărniță! Excelentă alegere, tanti Jeni! Ia fiți voi atenți cum prepară dumneaei minunăția asta: La un kilogram de carne de tocat, tanti Jeni mai combină două felii de pâine, înmuiate în lapte, trei ouă, o calotă de un sfert de varză proaspătă, un cartof, trei ouă, două cepe roșii, ulei, sare, piper, mărar și pătrunjel.

Prima dată, tanti Jeni trece prin mașina de tocat numai carnea, amestec de porc și de vită, în proporție de 30% vită și 70% porc. După aceea, mai trece o dată carnea prin mașina de tocat, pentru a fi mai fragedă, dar de data asta nu singură ci împreună cu ceapa, pâinea înmuiată în lapte, cartofiorul și sfertul de vărzică. După ce omogenizează amestecul bine de tot, adaugă gălbenușurile de la ouă și verdeața. După ce bate spumă albușurile de ou, le pune adaugă și pe ele, iar la final, pune sare și piper, după gust. Buuuuuunnnn… Toată compoziția asta se pune într-o cratiță unsă cu ulei, care se bagă la cuptor pentru vreo oră, până se rumenește budinca noastră. Tanti Jeni o va servi fie cu salată de murături, fie cu salată de varză albă, roșii și castraveți, după dorința fiecăruia. Absolut delicioasă, dragilor, absolut delicioasă!

Pentru că ne-a mai rămas niște șampanie de la Revelion, Miruna, prințesa dulciurilor, s-a gândit să o folosească la prepararea unui minunat deset și anume clătite cu șampanie și dulceață de vișine.

Fiți atenți: la două ouă, Miruna cea dulce mai combină 500 de mililitri de lapte, 100 de mililitri de șampanie , 30 de grame de zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, cam 200 grame de făină , 50 de mililitri de ulei, un praf de sare, 150 de grame de dulceață de Vișine. Miruna pune toate componentele astea într-un bol, le amestecă bine, apoi pune făină, până când compoziția rezultată are consistența unei smântânici mai groase, așa. În tigaia încinsă de teflon se toarnă câte o jumătate de polonic de compoziție și se prăjește bine pe ambele părți. Să o vedeți pe Miruna ce maestră e la întors clătitele în aer… Wow! Dar să știți că e maestră și la rulat clătite, are o vitezăăăăă, mamă, mamă! Acu pune dulceața și pac! Rulează clătita! Iar eu încerc să mănânc clătitele cu viteza cu care ea le rulează, dar nu reușesc, ufff… Trebuie să mai exersez treaba asta…

Ei, dragilor, sper să vă placă meniul de azi. Budinca e gata și fierbinte, iar clătitele stau cuminți pe platouri, așteptându-vă și ele, tot fierbinți.

Am pregătit și vinișor fiert, dacă veniți cumva înghețați, iar pentru amatorii de patinaj outdoor, să știți că patinoarul este liber și puteți exersa câteva piruete dacă doriți. O să vă însoțim și noi mai târziu.

Haideți dragilor, vă așteptăm! Dați năvală și poftă mareeeee!

 

Anunțuri

16 Responses to Budincă de carne. Clătite cu șampanie

  1. matilda spune:

    Hmmm… parcă n-aş mai vrea nimic cu carne.
    Dar şampanie fără clătite nu se poate ? 🙂

  2. Miju spune:

    ioi, domnu Cristian, sa se poate? o budinca de carne cu hrean, sa ne desfundam, apoi un platou de clatite cu sampanie pe Radetzky March… sa tot incepi anul asa!
    [hreanul mi-l aduc de acasa]

  3. Angela spune:

    fratica, iar te intreci pe tine insuti 🙂

  4. clara spune:

    Tanti, lipsesc pozele la budinca asta minunata

    • cristiangheorghe spune:

      @clara: ufff… mereu uităm să trecem pe buget un aparat foto… tanti Jeni zice că dacă pozăm mâncarea îi ia gustul… așa o fi?

  5. Draw For Joy spune:

    Clatitele suna foooarte bine.

  6. windwhisperer spune:

    yummyyy !! and happy new year !!!

  7. Zana Eficientei spune:

    la multe clatite si budinci pe anul asta! cu sampanie, de preferinta. 🙂

  8. silavaracald spune:

    Pfuai, că citii, din neatenție: clătite cu coarne! Chiar mă întrebam dacă sunt de vită sau de berbec… 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: