Tartă cu pui și legume. Brioșe cu iaurt și cioco.

Brrrrrr… ce e cu gerul ăsta fraților? Care ați oprit încălzirea globală fără preaviz, notificare sau bilet lăsat la geamul ușii de la scara de bloc? Aș fi stat băgat în plapumă până peste cap toată ziua, așa cum am făcut-o și până acum, victimă a unei afecțiuni oreliste, dar foamea…. Foamea fraților, învinge totul! Așa că m-am târât zgribulit azi la Cantină că mi-era poftă de ceva bun, ce să fac? Păi la Cantină, toate bune și înghețate. Patinoarul din piscină este neatins, probabil că după ce mâncăm ceva bun, ne scoate tanti Jeni la câteva piruete pe gheață sau la un meci de hochei, doar știți cât prețuiește dumneaei exercițiile fizice. Cățelul Dowgird stă băgat tot în cușcă, de abia i se vede năsucul de sub pernuțele alea în care l-a învelit Miruna iar motanul Stanislas, doarme cum îl știți, lipit tot de peretele cu cuptorul din bucătărie. Așa de lipit stă motanul acela de zici că-i o carpetă. În fine.

Hai că m-am mai dezmeticit. Stau pe scăunelul meu preferat din bucătărie, sorb cafeluța și urmăresc cum tanti Jeni ne prepară azi ceva super extra delicios: o tartă cu pui și legume. Ahhhh…. Trebuie să fie extraordinar de bun! Ia să vedem cum procedează dumneaei: tanti Jeni pune în combinație un piept de pui, un ardei gras roșu, patru cepe, un morcov, un dovlecel, două linguri de ulei , o lingură de smântână, două oua, sare, piper și un pachet de aluat fraged.

După ce coace ardeiul pe plită, , tanti Jeni îl curățăm și îl taie fideluțe. Cu dexteritatea-i binecunoscută, dumneaei taie morcovul rondele subțiri și ceapa fideluță, apoi dovlecelul cubulețe, cu tot cu coajă. După ce pune uleiul la încălzit într-o tigaie, pune la prăjit pentru vreo 10 minute, la foc mic și la capac, ceapa și morcovelul. Mmmmm..ce frumos miroase! Acum, că s-au rumenit bunătățile din tigaie, tanti Jeni adaugă degrabă dovlecelul,, ardeiul copt și pieptul de pui tăiat feliuțe subțiri de tot, pune din nou capacul pe tigaie și lasă totul la prăjit la foc mic, vreo 20 de minute. Cu iuțeală și pricepere, tanti Jeni trage apoi tigaia de pe foc și adaugă în mâncare smântânica și ouăle, amestecând rapid totul până la omogenizare.

Eiii, acum urmează etapa a doua: se ia un vas termorezistent rotund, se unge cu puțin unt și se adaugă prima foaie de aluat fraged. Peste ea, tanti Jeni așează maiestuos umplutura minunată iar apoi, pune deasupra cu grijă a doua foaie de aluat, înțepând-o cu furculița în câteva locuri. Tava cea prețioasă se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, unde va sta cuminte la copt cam vreo jumătate de oră. După ce este gata, se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit vreun sfert de oră înainte de servire. Fiecare porție de turtă va fi acompaniată de smântânică din belșug și salată de murături. Unnnn deliciuuuuuuu….

Miruna nu se lasă nici ea mai prejos și ne va răsfăța azi cu un super desert și anume Brioșeeeeee cu iaurt și ciocolatăăăăăă! Uraaaaa! Hai că deja și-a pus șorțul cel roz și s-a apucat de treabă: La două ouă, Miruna mai folosește 330 de mililitri de iaurt, 350 de grame de făină, 100 de grame de unt, 100 de mililitri de lapte, 100 de grame de zahăr, 50 de grame de ciocolată amăruie, un plic de zahăr vanilat, un praf de copt, două linguri cu miere, o linguriță de scorțișoară și fulgi de cacao.

Pentru început Miruna pune în mixer ouăle și un praf de sare și le mixează ca un adevărat DJ până compoziția își mărește volumul. După asta, prințesa dulciurilor adaugă pe rând zahărul, zahărul vanilat, untul topit și laptele alternat cu făina amestecată cu praful de copt, mixând bine după ce fiecare protagonist e adus în scenă. La final, apoteotic, se adaugă ciocolataaaaaaa….. Buuun…. Compoziția rezultată este pusă în formele de brioșe care la rândul lor se pun la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru vreo jumătate de oră. În timpl acesta, Miruna pune mierea pe foc până devine lichidă și o amestecă cu scorțișoară. Miam-miammmm… ce bun! Cu mierea asta se ung brioșele iar peste ele, ca o ninsoare suprarealistă, se presară fulgii de cacao. Mmmmm… ce bune și pufoase suuuunt!

Eu tocmai am venit de afară, unde am spart ghețușul de pe potecă și în clipa asta am pus niște vin la fiert, cu scorțișoară, așa că dacă veniți înghețați p-aici avem un remediu pentru asta. Noi vă așteptăm cu bunătățile pregătite și calde, tocmai bune de servit. Hai dați năvală și poftă mareeeeee!

Anunțuri

One Response to Tartă cu pui și legume. Brioșe cu iaurt și cioco.

  1. […] Tartă cu pui și legume. Brioșe cu iaurt și cioco. Wed Jan 26, 2011 12:56 pm Brrrrrr… ce e cu gerul ăsta fraților? Care ați oprit încălzirea globală fără preaviz, notificare sau bilet lăsat la geamul ușii de la scara de bloc? Aș fi stat băgat în plapumă până peste cap toată ziua, așa cum am făcut-o și până acum, victimă a unei afecțiuni oreliste, dar foamea…. Foamea fraților, învinge totul! […] […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: