Ciorbică de dovlecei. Chifteluțe umplute cu cașcaval. Turtă dulce cu nuci și stafide

Dragelor și dragilor, bună ziua. Iată că e deja ora prânzului și trebuie să vă anunț că aici în bucătăria Cantinei Sociale se desfășoară niște operațiuni cu un vădit caracter culinar. Miruna tocmai a notat pe tăblița de la intrare meniul zilei, cu scrisul ei frumos și caligrafic, de școlăriță premiantă. Yumyyyy!!! Numai bunătăți! Ia fiți atenți, că le luăm pe rând:

Pentru că este ger afară, tanti Jeni ne propune un agent termic de excepție și anume un delicios borș cu dovlecei. Pentru asta, la trei dovlecei, dumneaei mai combină niște pătrunjel și mărar verde, șase fire de ceapă verde, trei roșii, un ou, trei linguri de smântână, 500 de mililitri de borș, doi ardei grași și sare

Tanti Jeni rade dovleceii de coajă, îi spală și îi taie bucățele mici. Ceapa o curăță și o toacă mărunt, ardeii îi taie tot mărunt, iar pe roșii, le curăță de pielițe și semințe. Buuuunnnn…. După ce termină dumneaei toate aceste operațiuni, pune apoi toate aceste legume la fiert într-un litru jumate de apă fierbinte, adaugă verdeața, și potriveste gustul cu sare, turnând și borșul, evident. Spre sfârșitul fierberii tanti Jeni adaugă oul bătut cu smântâna. Mai lasă ciorbica să mai dea de câteva ori în clocote, după care o ia de pe foc. Mmmmm! Ce bine miroase! Și ce gustoasă eeee!!! Mă duc să aleg castronul cel mare să iau deja o porție!

La felul doi, tanti Jeni ne pregătește ceva super-extra-special! Chifteluțe umplute cu cașcaval! Ceva nemaipomenit de bun! Să vă zic cum preocedează dumneaei la manufacturarea acestei specialități:

La 5oo de grame de carne tocată( tanti Jeni a folosit azi de curcan) , dumneaei mai combină un cartof crud mare, un ou , 200 de grame de cașcaval, o ceapă mică, o linguriță de smântână, o felie de pâine înmuiată în apă, doi căței de usturoi, sare, piper și ulei.

Carnea de curcan tocată , o amestecă cu cățeii de usturoi dați prin presă, cartoful curățat și răzuit, oul întreg și pâinea muiata, stoarsă și dată prin mașina de tocat. După ce potrivește gustul cu sare și piper, tanti Jeni frământă bine de tot compoziția. Cașcavalul ras se amestecă cu o ceapă mică răzuită și o linguriță de smântână.

Urmează apoi marea asamblare: din compoziția de carne se ia câte o lingură, se întinde și în mijloc se pune o linguriță din compoziția de cașcaval. Tanti Jeni cu mâinile pricepute ale dumneaei, le împachetează frumos, le dă o formă ușor turtită și le pune la prăjit în tigaia cu lei încins. Ah, sunt ceva de vis chifteluțele astea! Ușor crocante dar pufoase în interior… Excelente, dragi mei, excelente!

Dulcea Miruna nu se lasă nici ea mai prejos și ne pregătește un desert delicios: turtă dulce cu nuci și stafide!

La 300 de grame de făină, ea mai folosește 150 de grame de zahăr tos, 100 de grame de miere de albine, două ouă, 60 de mililitri de ulei, un pahar cu lapte, 60 de grame de stafide, 100 de grame de nuci, praf de copt, o jumătate de lămâie, sare, scorțișoară și niște cuișoare.

Miruna amestecă făina cu laptele, ouăle, zahărul, uleiul, mierea încălzită, scorțișoara, cuișoarele și sarea. Adaugă apoi praful de copt stins cu zeama de lămâie, stafidele opărite și nucile tăiate cu cuțitul. După ce amestecă totul bine, toarnă compoziția obținută într-o tavă mare, unsă și tapetată cu unt și făină. După ce se coace la foc potrivit, le taie felii subțiri și le așează pe un platou, unde sunt gata de servit alături de o cană fierbinte de ceai aromat de fructe de pădure. Excelent!

Dragii mei, dragele mele, un meniu pe cinste. Totul este pregătit și vă așteaptă. Hai, dați năvală și poftă mareeee!

Anunțuri

6 Responses to Ciorbică de dovlecei. Chifteluțe umplute cu cașcaval. Turtă dulce cu nuci și stafide

  1. Georgiana spune:

    Mamăăăă, dar s-au hărnicit iarăşi doamnele de la tine din bătătură!! ce le-ai făcut? 😀

  2. matilda spune:

    Mor de poftă ! Am întîrziat puţin…
    Mai are Tanti Jeni vreo chiftea pe undeva ?

  3. have I told you lately that I hate you? sa-ti dau adresa pentru sufertas 🙂

  4. viatanomada spune:

    la chiftele inainteeeee! si portie cvadrupla de desert si ceaiu’ la termos ,ca m-a zapacit frigul asta TJ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: