Pulpe gratinate de pui la cuptor. Cremă caramel cu struguri

 

Nesuferit soarele ăsta! Și-a făcut un obicei foarte prost: răsare el cuminte acolo de după copacii din fața ferestrei mele și se apucă, dis de dimineață, să mă gâdile pe față cu razele alea jucăușe ale lui și nu mă lasă să dorm și io liniștit. Ba pe nas… ba pe bărbie… ghidi-ghidi… Eeeee, lasă domnu soare că-mi pun eu jaluzele, să te văd atunci ce mai faci! NA! Acuuuu… că tot m-am trezit ia să dau o tură pe la Cantină să mă trezesc cu cafeluța aceea minunată pregătită de tanti Jeni și să vedem cu ce bunătăți ne mai răsfață azi.

Toate bune și frumoase la Cantină, să știți. Tanti Jeni și Miruna nu mai prididesc cu treaba iar bucătăria este „full-operational”. Tanti Jeni ne va răsfăța azi cu niște minunate pulpe gratinate de pui la cuptor. Delicios! Ia să vedem cum procedează dumneaei:

La patru bucăți de pulpe de pui, tanti Jeni mai combină niște ulei, sare, piper, ghimbir, frunze de țelină verde, o lingură cu unt, trei linguri cu pesmet, o lingură cu ulei de măsline, un cățel de usturoi pisat de tot și patru feliuțe subțiri de cașcaval

După ce le condimentează cu tot ce trebuie, tanti Jeni unge pulpele cu ulei și le pune la cuptorul încins în prealabil, pentru vreo 15-20 de minuțele. În timpul ăsta, dumneaei nu stă degeaba ci formează o pasta delicioasă din pesmet, unt, frunzele de țelină tăiate finescu de tot, uleiul de măsline, bietul usturoi pisat și niscaiva condimente din cele folosite și mai devreme la condimentarea pulpelor. Apropo de pulpe, tanti Jeni se uită degrabă în cuptor să vadă ce mai fac ele. Păi ce să facă? Sfârâie și sunt bronzate mai ceva ca la solar. Și miros așa de frumooooos… Acum că sunt rumenite, tanti Jeni scoate tava cu grijă din cuptor și unge cu delicatețe pulpele, cu pasta aceea magică de pesmet, punând apoi pe fiecare pulpișoară câte o feliuță de cașcaval, cu grija cu care ar pune o păturică peste un copilaș care doarme. Emoționant. Acum e momentul ca pulpișoarele să mai stea la cuptor vreo cinci minute, pentru a da răgaz pastei să fuzioneze cu carnea și cașcavalului să se întindă grațios peste tot și gataaaaa!!! Pulpițele sunt pregătite pentru servit, alături de o generoasă porție de puree de cartofi, pufos și auriu! Pentru doritori, o sălățică de murături ( gogoșari, castraveți, d-astea).

Așaaa… Ce avem la desert azi? Miruna noastră a făcut o delicioasă cremă caramel cu struguri. Știți doar, caramelul e preferatul Mirunei. La doi ciorchini mari și frumoși de struguri, se mai folosesc 500 ml de lapte, 6 linguri de zahăr, 4-5 linguri de coniac, o lingură de rom ( hmmm.. ce bine sună), 50 de grame de unt, 50 de grame de făină, vreo 30 de grame de amidon alimentar și niște zahăr vanilat. Albușurile și gălbenușurile se separă, fiecare având roluri separate în preparare. Albușurile se bat spumă și se adaugă romul și 4 linguri de zahăr. Miruna, dacă mai rămâne rom vezi că sunt p-aici… Așaaaa… Totul se bate în continuare și când se întărește albușul, se pune la frigider. Între timp, amestecăm făina, amidonul gălbenușurile și 250 de ml de lapte rece. Miruna are păhărele din alea gradate prin bucătărie, cred că i-a plăcut chimia când era mică. Separat se prepară caramelul, adică se caramelizează pentru început două linguri de zahăr și, după ce se răcește, se stinge cu restul rămas de lapte ( fierbinte de data asta) și se pune din nou la foc până devine totul omogen. Apoi adăugăm Le Cognac, Le Unt și compoziția cu gălbenușuri, amestecând încontinuu. Se mai ține pe foc până când această cremă minunată devine consistentă și amestecăm totul cu spuma de albușuri, dacă nu am uitat-o cumva în frigider, și cu zahărul vanilat. Acu intră pe rol strugurii. Se ia un ciorchine, se curăță boabele de sâmburi și se pun în cremă bob cu bob. Se amestecă. Miruna a pregătit niște boluri frumoase în care pune crema asta minunată, și a ornat fiecare bol cu restul de struguri. Minunat… Delicios…. Miam-miammmm…

Ei, dragilor, vă doresc o zi de marți excelentă și vă invit și pe voi să vă înfruptați din bunătățile astea minunate. Hai, dați năvală și poftă mareeee!

Anunțuri

3 Responses to Pulpe gratinate de pui la cuptor. Cremă caramel cu struguri

  1. matilda spune:

    Tocmai o întrebam pe Tanti Jeni dacă mai are ceva bunătăţi rămase de ieri, că iată cum vine cu alte minunăţii !
    De data asta voi fi prima la masă !

    • cristiangheorghe spune:

      @matilda: primul venit, primul servit! Poftă bună! Poate iei niște cremă din asta delicioasă și pentru nepoțeii tăi cei scumpi! 🙂

  2. […] copacii din fața ferestrei mele și se apucă, dis de dimineață, să mă gâdile pe față … citeşte mai multRETETE SANATOASE TRADITIONALE Concurs Magiun natural de prune …Foaia întinsă pe fundul tăvii se […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: