Salată de pui cu mere și țelină. Roșii umplute cu șuncă. Banane în sos caramel și portocale

Pentru că azi e o zi specială și pentru că avem nenumărate rezervări de mese în doi, azi tanti Jeni și Miruna s-au gândit ele dragele să ne răsfețe cu un meniu cu totul și cu totul special pentru seara asta. Ceva ușor, lejer, care să fie pe placul tuturor. Așa că, după o lungă și istovitoare ședință care a ținut cinci minute, cele două gospodine s-au apucat de treabă.

Tanti Jeni a făcut pentru început o minunată salata de pui cu țelina si mere. Mmmmm… bun, ușor și gustos!

La 600 de grame de țelină, dumneaei mai combină 500 de grame de mere, 300 de grame de piept de pui fiert, o lamâie mare și aurie, 150 de grame de cașcaval, un pahar de smântână, 2-3 linguri de ulei, și un pic de sare.

Țelina și merele, curățate și spălate, se taie în fâșii foaaaaaarte subțiri. Nu știu cum reușește tanti Jeni să facă chestia asta, probabil are un cuțit din ăla cu lamă de sabie ninja. Pentru a-și păstra culoarea, țelina și merele sunt stropite în timpul felierii cu zeamă de lămâie. Tot cu cuțitul acela nemaipomenit, tanti Jeni taie și pieptul de pui în fâșii foarte subțiri.Bate apoi smântâna cu uleiul, o potrivește la gust cu un pic de sare și o acrește cu zeama de lămâie. După ce amestecă totul într-un bol aspectuos, dumneaei presară peste această salată minunată niște cașcaval ras, ca o zăpadă magică. Bolul este pus degrabă la frigider, nu numai pentru a se păstra până la servire ci și pentru a feri salata de privirile mele pofticioase.

Dar, gândul la salata mai sus amintită îmi este abătut de cealaltă minunăție pregătită azi de tanti Jeni, și anume niște delicioase roșii umplute cu carne.

Pentru preparare, tanti Jeni alege roșii mari, frumoase, cărnoase, coapte dar tari. Să vedeți ce tacticoasă e dumneaei când face chestia asta! Le studiază cu lupa, ca un bijutier care evaluează un diamant de nuștiucâte carate din alea. Buuun… Roșile care trec testul critic al lui tanti Jeni sunt spălate, apoi li se taie căpăcelul și se scobesc ușor, ca pentru umplut. După ce se presară cu puțină sare, se pun pe o sită cu scobitura în jos, să se scurgă bine.

Ei, acum tanti Jeni trece la prepararea umpluturii delicioase. Pentru asta, dumneaei combină vreo 200 de grame de șuncă, tocată mărunt de tot, vreo șapte ouă, două linguri de pătrunjel, niște maioneză făcută dintr-un ou, un pic de muștar, ulei și sare. După ce fierbe ouăle tari, tanti Jeni le lasă la răcit, apoi le decojește și le taie în două, pe lung. Scoate gălbenușurile, le zobește bine cu furculița și le amestecă bine cu șunca cea tocată mărunt de tot, verdeața și maioneza, umplând apoi cu acest amestec roșiile primitoare. Deasupra lor, tanti Jeni toarnă cu delicatețe un sos minunat făcut miezul roșilor pasat printr-o sită și frecat energic cu muștar, ulei și un pic de sare. Minunat! Fiecare roșie este decoartă apoi cu migală cu felii de albuș, ca niște zâmbețele albe. Platoul astfel obținut se pune la frigider și așteaptă să fie servit.

Eiiiii, dar să vedeți ce desert a pregătit dulcea Miruna pentru seara asta specială! Niște extraordinare banane în sos caramel și portocale! Fiți atenți cum a procedat prințesa deserturilor:

La două banane, ea a mai folosit trei linguri de zahăr brun, 150 de mililitri de suc de portocale, o jumătate de baton de vanilie, scorțișoară, o portocală, o lingură de suc de lime (o sursă excelenta de acid citric, fibre, carbohidrați, grăsimi, vitamine din complexul B, fosfor, calciu si vitamina C), două linguri de lichior de portocale și 70 de grame de unt

Miruna caramelizează zahărul la foc mic, într-o crăticioară. Amestecând des, până când aceasta devine auriu, după care adaugă cele 80 de mililitrei de suc portocălesc și amestecă rapid. Intră apoi în scenă vanilia răzuită și scorțișoara, moment în care Miruna crește un pic puterea focului și lasă sosul să spumeze un pic, totul durând cam un minuțel. Cu mânuțele ei delicate, Miruna toarnă cu precizie de chimist sucul de lime, deliciosul lichior și coaja de la portocală, răzuită fin, și lasă totul să dea în câteva clocote. Adaugă apoi untul, tăiat bucățele fine și amestecă cu grijă pânjă se dizolvă. La final, Miruna toarnă cele 80 de mililitri de suc de portocală rămași. Bananele-babanele sunt tăiate mai întâi pe lung, apoi în felii grosuțe și sunt puse în sos, amestecând. Eiii, tot sosul acesta se pune în boluri și stă și el la frigider. Evident Miruna s-a mișcat și ea repede la faza cu frigiderul, nu cumva să bag eu degetul să iau o gură, așa de poftă.

Uhhh, sper că vă place meniul special de azi și vă așteptă cu drag să veniți cu perechea pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților aici la Cantină. Felurile sunt gata pregătite și vă așteaptă cuminți în frigider. Din păcate numai tanti Jeni și Miruna au cheia de la ușa acestuia, așa că vă aștept și eu cuminte, poate mă aleg și eu cu vreo porție. Așa că nu mai așteptați, da? Vă rog frumos… Hai, dați năvală și poftă mareeeeee!

Anunțuri

4 Responses to Salată de pui cu mere și țelină. Roșii umplute cu șuncă. Banane în sos caramel și portocale

  1. viatanomada spune:

    tare buna salata de pui(perfect echilibrate mineralele si vitaminele din telina si mere) TJ iar desertul fabulos

  2. cristiangheorghe spune:

    @viatanomada: ufff… bine că ai venit să pap și io o porție din bunătățile alea că până acu n-am apucat! Poftă mare! 🙂

  3. Zana Eficientei spune:

    banane mai ieste? 🙂

  4. April spune:

    Desi sunt intarziata rau sper sa mai gasesc o portie mica pe undeva, prin camara lui tanti Jeni, macar o babana dintr-aia caramelizata 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: