Ciorbiță hrănitoare de lobodă. Mucenici delicioși cu nucă și miere

Pe cât de radioase sunt astăzi tanti Jeni și Miruna, în urma zilei de ieri petrecute la spa, pe atât de dărâmat sunt eu. Păi, nu numai că am alergat toată ziua după motanul ăsta afurisit, într-o cursă demnă de un episod cu „Tom & Jerry” sau „Coiotul & RoadRunner” ( Miii, miiii!) dar după aia, când am renunțat obosit să-l mai urmăresc pe golan, a trebuit să fac curat p-aici că era dezastru și mă omora tanti Jeni dacă găsea așa. Și dă-i, Gheorghe, cu mopu, șterge vasele, tacâmurile, curăță prin curte… așa că am ajuns lat acasă și m-am culcat îmbrăcat și-ncălțat.

Dimineața am găsit-o pe tanti Jeni la Cantină, făcând cafeluța cea minunată și fredonând o șansonetă. Așa fredonează dumneaei când e binedispusă. Miruna a venit de la piață, încărcată cu tot felul de legume bune și hrănitoare și cu un sac plin de lobodă, semn că astăzi ne vom delecta cu o bunătate de ciorbiță cu iz de primăvară, și anume minunata, incomparabila și irepetabila ciorbiță de lobodă, marca tanti Jeni. Păi, da, după ce veți gusta din ciorba asta absolut delicioasă, veți vedea că am dreptate.

Să vă povestesc cum procedează dumneaei la creația asta: La cinci legături de lobodă, dumneaei mai folosește două legături de ceapă verde, doi morcovi, o jumătate de țelină, o ceașcă de orez, un litru de borș, patru ouă, o legătură de leuștean și 150 de grame de kaiser. Pentru cei care țin post, tanti Jeni pregătește și varianta fără kaiser și ou. Ia să vedem cum procedează dumneaei: morcovul și țelina se dau pe răzătoare apoi se pun la fiert într-un litru și jumătate de apă. Loboda se spală și se taie fâșiuțe apoi împreună cu ceapa verde, tăiată și ea, se pune la călit cu puțin ulei. Se adaugă și kaiserul, tăiat cubulețe. Buuunnn.. După ce se fierbe zarzavatul, se toarnă în oală loboda, ceapa și kaiserul, toate călite, și se mai lasă puțin la fiert. Apoi se adaugă orezul și după ce acesta este fiert se toarnă și borșul. Între timp, din cele patru ouă, tanti Jeni face o omletă pe care o taie apoi mărunt și o adaugă în oală. La sfârșit, apoteotic, se adaugă leușteanul tocat și gataaaa! Ciorba de lobodă este bună de sevit, rece sau fierbinte cum vă place! Pentru doritori, tanti Jeni vă pune la dispoziție pentru ciorbică, niște fire de ceapă verde sau ardei iute. Bun, gustos și plin de vitamine!

Și pentru că astăzi sărbătorim cei 40 de mucenici, Miruna cea dulce și frumos zâmbitoare, ne va prepara niște minunați mucenici. Ei se mai numesc și sfințișori și sunt absolut delicioși, credeți-mă. Pentru aluat, la un kilogram de făină se mai folosesc: trei ouă, 4 linguri de miere, jumătate de litru de lapte, 50 de grame de drojdie, 100 de grame de unt, sare și două pliculețe de zahăr vanilat. La sirop, Miruna folosește 150 g zahăr, 1 linguriță de miere, apă, 2 lingurițe de esență de rom, o lămâie și miez de nucă. Proporțiile pot fi modificate după gust.

Amestecând făina cu celelalte ingrediente și frământând bine, se obține aluatul care se lasă la dospit până când își dublează volumul. După care, Miruna cu mânuțele ei iscusite, împarte aluatul și face optulețele atât de binecunoscute sub numele de mucenici. Îi pune apoi în tavă, îi lasă să mai crească apoi îi unge cu ou și îi pune la cuptor la foc potrivit până se rumenesc. Mucenicii se scot apoi din tavă, se scufundă în sirop, se așează pe un platou și sunt presărați cu nucă pisată. Mmmmm…. Ce buni suuuuunt! Îți vine să te lingi pe degete, nu alta!

Ei, dragilor, hai că azi ne răsfățăm cu ceva bun și hrănitor. Eu tocmai am venit acu din pivniță, de unde am scos vinul cel minunat, că trebuie să bem câte 40 de pahare azi fiecare. Facem concurs?

Ciorbița e gata și mucenicii la fel, așa că vă așteptăm cu drag. Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

5 Responses to Ciorbiță hrănitoare de lobodă. Mucenici delicioși cu nucă și miere

  1. good girl spune:

    o livrare la birou se poate? :))

  2. nina spune:

    Stiam eu ca mama a uitat ceva. N-a uns mucenicii cu ou inainte sa-i bage la cuptor. Uof. 😦

  3. iYli spune:

    A iesit loboda in piata?
    Yum, merita incercata o astfel de ciorbita. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: