Guest-Star Day: Mihaela Luca

Uhhh… gata cu lenevitul! După ce am petrecut două zile minunate visând cu ochii deschiși și plutind pe aripile vânticelului de primăvară ce adia parfumat p-aici prin curtea Cantinei, e timpul să mă trezesc degrabă! Nu de alta, dar pierd frumusețe de Guest-Star Day, că doar azi e joi și știți doar cât de specială este această zi din săptămână…

Să nu mai pierdem vremea așadar și să-i urăm bun venit invitatei noastre de azi! Doamnelorrrr și domniloooorrr… aplauze și urale pentru Mihaelaaa Lucaaa! Tânăra și frumoasa noastră invitată este primită cu drag de tanti Jeni și Miruna și pășește acum spre bucătăria Cantinei, acolo unde ne va povesti câte ceva despre latura ei culinară și ne va pregăti niște bunătăți delicioase de o să ne lingem pe degete, nu altceva!

Hai să vă zic câteva cuvinte despre Mihaela: are  22 de anișori, și se pregătește pentru o carieră în domeniul relațiilor publice internaționale (sună ușor snob, însă nu e chiar așa, ne asigură ea). Citește cel puțin 3 cărți pe săptămână, cel puțin 10 ore zilnic ascultă muzică și îi plac filmele anilor ’30-’40…precum și limbile străine, fiind studentă, dealtfel, la Universitatea de limbi străine, specialitatea franceză-japoneză. În prezent este consultant wellness, crezând cu tărie în beneficiile unui stil de viață echilibrat și ale produselor pe bază de plante, lucru pe care îl puteți observa și voi accesându-i BLOGUL. Visul ei pe care și-l rezervă pentru mult mai târziu: propria podgorie. Interesant, nu?

Dar să vedem cum se descrie invitata noastră de astăzi, vizitatorilor Cantinei Sociale:

”Provin dintr-o familie mare, iar la noi acasă se gătește în fiecare zi; o am pe mama, bunica, mătușile mele, plus bărbații din familie care sunt tot timpul în bucătărie 🙂 Nu am învățat să gătesc pentru ca a trebuit, ci doar din pasiune.. Sunt tipul de om care face un ritual din pregătitul mesei; durează ceva mai mult, dar mă relaxează: trebuie să am muzică, eventual un pahar de vin și să fiu singură…

Nu pot respecta rețetele din cărți sau de pe bloguri, mai ales dacă menționează cantități precise; trebuie să schimb mereu ceva, însă în cele din urmă iese mereu ceva bun.. până acum, nu am avut nici victime și nici nu am dat foc bucătăriei.

Îmi plac foarte mult supele și ciorbele, însă nu le pot pregăti… nu am răbdare și am impresia că trebuie „păzite” până ajung în farfurii.

Știu că prin ce declar acum voi provoca uimire în rândul cititorilor și, posibil, un infarct lui Tanti Jeni: nu îmi plac sub nici o formă pastele 🙂 jur că am încercat, nu înțeleg magia din jurul lor…

De aproape un an, am început să mâncăm sănătos: așa am ajuns să descopăr că legumele gătite nu sunt dezgustătoare (da, chiar credeam asta), nu trebuie pachete de unt și litri de ulei pentru o banală friptură și nu moare nimeni dacă nu mănâncă și a doua porție.

Dacă nu aș avea de ales, aș mânca pentru tot restul vieții orez, pește și ciuperci; dulciuri nu prea mănânc (ciocolata amara nu se pune, e pentru sănătate 🙂 )

Copil fiind, eram foarte „mofturoasă” și refuzam să mănânc verdeața din supă sau legume gătite și de aceea nu am mâncat niciodată zacuscă (dar sunt gata să încerc); nici acum, nu suport ideea de ceapă fiartă/călită/caramelizată sau cum o fi ea…

Nu știu altele cum sunt, dar eu visez cu ochii deschiși la vara aceasta pentru că… mi-am propus să petrec mult mai mult timp în bucătărie, am atâtea idei pe care vreau să le pun în practică și atât de puține momente libere. Tot la vară, vreau să îmi creez o mini-grădină cu plante aromatice.”

Mini-grădină cu plante aromatice… podgorie… Foaarte frumos! Îi dorim Mihaelei mult succes în îndeplinirea acestor visuri minunate și sperăm să ne invite și pe noi să degustăm ce va produce podgoria aceea, la care, recunosc, am început să visez și eu.

Eiii, dar iată că tanti Jeni și Mihaela s-au așezat la măsuța din bucătărie pentru obișnuita cafeluță și o mică discuție, așa, ca între fete. Să le ascultăm…

Tanti Jeni: Îți stă foarte bine îmbrăcată în kimono.

Mihaela: Spre disperarea colegelor mele care se chinuiesc să mă îmbrace, ador să port costumele tradiționale din Japonia… cred că atunci mă simt cel mai feminină și se vede asta. De două ori pe an organizăm evenimente culturale la facultate: dansuri, cântece, teatru, demonstrații de kendo și tot așa… la cel din septembrie se și gătește, așa că vă așteptăm să gustați din sushi și prăjiturele 🙂

T.J.: Ești studentă anul III în cadrul Universității de limbi Străine, specialitatea Franceză-Japoneză. De care din bucătăriile celor culturi culinare te simți mai apropiată?

Mihaela: Grea întrebare, cred că mă reprezintă în general bucătăria europeană cu influențe asiatice. Îmi plac mult ingredientele iubite de niponi: orezul, ciupercile, peștele, etc, însă rețetele sunt improvizate în maniera franțuzească. Când sunt în bucătărie încerc să intru în pielea unei mătuși (tinere) din Italia/Franța/Grecia… Cam ăsta e micul meu univers culinar, sunt destul de conservatoare.

T.J.: Ce contează mai mult când ții o dietă de slăbire: meniul, atitudinea mentală sau voința?

Mihaela: Toate trei, însă atitudinea mentală mi se pare cea mai importantă când vrem să ne controlăm greutatea. E inutil să ai un meniu echilibrat, dacă voința dispare după trei zile și tot așa daca vrem foarte tare sa ajungem la un rezultat, însă nu facem nimic concret în acest sens. Minuni nu se întâmplă peste noapte, trebuie să existe o legătură strânsă între ce ne propunem și ceea ce facem de fapt.

T.J.: După părerea ta, care ar fi cea mai indicată metodă de slăbire de primăvară?

Mihaela: Depinde și ce a făcut persoana pe timpul iernii 🙂 Ideal, programul de slăbire are și un rol detoxifiant: reducerea numărului de calorii consumate (asta nu înseamnă înfometare), înlocuirea micului-dejun sau cinei (depinde care e mai „periculoasă” pentru fiecare) cu un shake nutritiv, gustări din fructe până la ora 17 și legume crude, mai puține proteine din carne și mai multe din ciuperci, mazăre și soia, respectarea aportului de minim 2 litri de apă plată (nu lichide de tipul bere 🙂 ). Mici schimbări care sa fie în acord cu stilul de viață și să nu ne traumatizeze nici fizic, nici psihic. Ar fi frumos să ne lăsăm de fumat și să ieșim jumătate de oră cu copiii/prietenii în parc zilnic, însă astea sunt deja vise…

T.J.: Care e cea mai complicată figură de origami pe care ai creat-o?

Mihaela: Cu greu am învățat să fac origami, dar acum îmi place foarte mult; cel mai drăguț compliment al anului trecut a venit din partea unor fetițe de clasa a patra și suna cam așa:” tu ai făcut astea? Ești foarte talentată, să nu renunți!”. Am realizat câteva jucării, care se pot agăța deasupra pătuțurilor de bebe/ copii sau la ferestre, din mai mulți fluturi și cocori colorați; nu a fost complicat, ci migălos… la vară vreau să pot realiza lebede pentru că arată spectaculos.

T.J.: Care este vinul preferat ce completează o cină perfectă?

Mihaela: De regulă, mă străduiesc să potrivesc vinul cu ceea ce mâncăm, dar sunt și excepții… Cum eu am porniri hedoniste cred că e foarte important să îți placă și ceea ce bei; preferatul meu este vinul roșu sec și mă las convinsă cu greu să încerc vinuri albe sau rose. Pe primul loc acum în top este Terra Rossa 2007, podgoria Clos des Colombes (care are o poveste foarte frumoasă).

Dragii mei, eu vă anunț cu respect că azi nu am chef să slăbesc, ci dimpotrivă! Așa că, abia aștept să văd ce bunătăți va meșteri draga noastră dde Mihaela, că deja nu mai pot de foame… doar știți cât de mult mă tulbură discuțiile astea despre mâncare, da? Hai, că Mihaela, zâmbitoare cum o știm, tocmai și-a pus șorțul de bucătărie și se apucă de treabăăăă… Să-i dăm cuvântul:

Acum, după cum am menționat anterior, eu nu le am cu respectarea cantităților așa că o să scriu cea mai „ochiometrică” rețetă, și anume Piept de pui umplut cu ciuperci:

Ca și ingrediente, ne trebuiesc: piept de pui ( cam 2 bucăți per porție), cel puțin 500 g de ciuperci proaspete, două-trei roșii măricele (acceptăm și piure de roșii în cazuri extreme), puțin ulei de măsline sau unt, 4-5 ardei grași roșii (pot avea orice culoare, însă mie aceștia mi se par mai gustoși), un ardei iute, opțional 2-3 căței de usturoi,  piper negru proaspăt măcinat și puțin busuioc tocat (eu nu pun sare în mâncare, de obicei adaug frunzulițe de plante aromatice sau condimente pe care le pot râșni; oricum dacă legumele sunt ok, ar trebui să fie suficient de savuroase și fără alte adaosuri). Iată cum se procedează:

Pasul 1: După ce spălăm și curățăm legumele, tăiem ciupercile în bucăți nu foarte mici și tocăm ardeii, roșiile și usturoiul.

Pasul 2: Călim amestecul de legume în foarte puțin ulei de măsline până ce se înmoaie, iar aromele se îmbină. Veți ști asta pentru că în bucătărie va mirosi fantastic 🙂

Pasul 3: Lăsăm amestecul să se răcească; în acest timp, facem „portofele” în bucățile de piept. Acestea trebuie să fie încăpătoare, însă nu atât de largi încât să se scurgă umplutura… eu nu am avut nevoie să închid „portofelele”.

Pasul 4: Adăugăm piperul și busuiocul tocat în amestec, apoi folosind o linguriță umplem piepții de pui. Îi așezăm în tavă astfel încât să nu existe riscul ca umplutura să alunece și ungem carnea fie cu puțin ulei de măsline, fie cu puțin unt.

Pasul 5: Când pieptul de pui este aproape gata, adăugăm în tavă si ce a mai rămas din amestecul inițial de legume.

Pasul 6: Servim 🙂 Pieptul de pui ar trebui sa fie fraged și savuros, iar când legumele se reîntâlnesc în farfurie… ei bine, ar fi cazul să știți că ați ajuns în paradisul ciupercuțelor”

Miam-miammmmm…. Curat paradis domnișoara Mihaela, pe cuvânt! Iar puiul… ah… puiul…. Pot să mai iau o bucățică?

Dar Mihaela nu mă mai ascultă, că deja s-a apucat de desert. Oare ce delicatesă ne va prezenta dumneaei?

”Deserturi eu nu prea fac, însă mănânc tiramisu făcut de prietena mea cea mai buna, căreia i-am și „furat” rețeta:

Ingrediente: două căni de cafea preparată și răcită, 400 de grame de pișcoturi, patru ouă, șapte linguri cu zahăr (să ne prefacem toți că nu am scris eu așa ceva), esență de rom, 500 de grame de smântână dulce , frișcă home-made, cacao, opțional căpșuni sau fructe de pădure

Mod de preparare:  Mai întâi, se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se freacă cu zahărul și smântâna, apoi se pun la frigider. Albușurile se bat spumă, adăugăm frișca și mai batem preț de 5 minute. (Bătaia în bucătărie se pare că e un lucru bun 🙂 )

În cafea se pune esența de rom și se înmoaie pișcoturile, care se așează unul lângă celălalt în tavă. Spuma de albușuri și crema de gălbenușuri se amestecă și jumătate din cantitate se toarnă peste primul rând de pișcoturi. Se înmoaie alte pișcoturi în cafea, dar nu foarte mult (să nu se topească) și se pun peste cremă, apoi se toarnă încă un strat de cremă peste ele. Important e că pișcoturile să fie unul peste altul, să nu fie decalate, iar  crema sa fie groasă și uniformă.

Se lasă la frigider peste noapte, iar dimineața se pudrează cacao și se pot pune căpșuni sau fructe de pădure deasupra.

Mai simplu de atât nu există…”

Mai simplu… mai bun… mai delicios… mai fin…. mai… hai, ai găsiți și voi epitete că dacă mai vorbesc mult dispare și ultima bucățică de tiramisu și nu mai apuc….

E momentul însă să vedem ce ambianță sonoră ne propune draga noasptro Mihaela. Ia să vedem…

”Cântecele pe care le propun sunt următoarele:

Pink Martini- ”Splendor in the grass”  (profit de această ocazie pentru a aminti cuiva că încă aștept baloanele 🙂 )

Și Gordon Haskell- ”How wonderful you are”:

Splendid, splendid, splendid! Nici nu se putea ceva mai frumos care să completeze ziua aceasta minunată! Mulțumim din tot sufletului dragei noastre Mihaela pentru că ne-a onorat invitația la Guest-Star Day și vă invităm așadar să vă grăbiți dacă vreți să mai prindeți vreo bucățică de pui sau de tiramisu! Nu de alta, dar m-a apucat foamea de primăvară! Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!

Anunțuri

4 Responses to Guest-Star Day: Mihaela Luca

  1. April spune:

    Nota 10 Mihaela!
    Uite cum m-am scapat eu de facut mancare pe weekend…:D mananc la Cantina Sociala.
    Traiasca tanti Jeni si invitatii dumneaei, Miruna si normal, Gheo :))

  2. ingineru' spune:

    ce sa mai zic?

    mai e loc de cuvinte?

    nuuu. doar de niste pohte.

  3. Mihaela spune:

    Multumesc pentru aprecieri 🙂 Mi-a facut mare placere sa fiu invitata la cantina

  4. […] Matache ( Pixelul Albastru), Ratatouille ( Coolnewz), Lorena Lupu, Raluxa, Miruna Siminel, Mihaela Luca, Adrian Rafail, iYli, Alina Popescu, Eugen Istodor, Ionuț Oprea ( Clickio), Teodora Rogobete ( Teo […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: