Guest-Star Day: Adrian Rafail

Dragele mele, dragii mei, vă doresc bună joia. Să știți că aici la Cantină, primăvara și-a intrat în drepturi depline. Deși vântul adie un pic răcoros, aici e cald și bine, iar plantele și păsărele s-au trezit la viață. Excepție face motanul Stanislas care se trezește la viață numai când îi este foame și se duce să fure mâncare din debara sau de pe la vecini. Dar nu te poți supăra pe el, că atunci când se simte vinovat te privește cu ochișorii ăia inocenți ai lui și scapă de pedeapsă, rapandula. Eh, dar cum vă ziceam, flora și fauna s-a trezit pe deplin la viață aici la Cantina Socială și știm sigur că ursuleții s-au trezit și ei din hibernare, pentru că astăzi, unul dintre ei este invitat azi la Guest-Star Day! Ei bine, nu este chiar un ursuleț, dar seamănă, prin alura sa și prin faptul că este foarte simpatic.

Doamenlorrr și domnilooorrrrrr…. Urați-i bun venit lui Adriaaann Rafaiiilll!!! Invitatul nostru își face apariția voios și, alături de tanti Jeni și Miruna pășește în incinta bucătăriei Cantinei Sociale. Deși în mână are un laptop pe ecranul căruia se derulează niște cod cod css sau se plimbă niște layere în photoshop, Adrian a venit azi să ne pregătească niște bunătăți ultra delicioase. Dar să vedem cum se descrie invitatul nostru de azi, cu cuvintele lui:

”Salut! Mă numesc Adi Rafail și sunt ceea ce se numește un gurmand și gourmet amator. Adică gătesc destul de rar, dar am ceva cunoștințe în domeniu. De meserie sunt web-designer, iar în momentul de față lucrez la AseSoft. M-am născut și am crescut pe asfalt de București. Aici am tras prima beție cu vin alb sec, am sărutat prima fata și am făcut întâia maioneză care mi-a ieșit din prima încercare. Având în vedere că mama tocmai o ratase pe a ei, reușita mea a făcut-o să plângă puțin. Apoi m-a felicitat și m-a dat afară din bucătărie.

Pasiunea pentru mâncare am moștenit-o pe linie paternă. Tatăl meu gătește de la foarte bine în sus când are chef. De cele mai multe ori are, dar există uneori și rateuri. Una din pasiunile sale este să dea mese festive, iar printre oalele, cratițele, paharele și nenumăratele maldăre de farfurii murdare mai îmi aruncă și mie când și când un crâmpei de înțelepciune culinară sau îmi explică câte o anecdotă.”

Eh, iată un mod interesant și original de a-ți face mama să plângă, fără să faci nici o boroboață! Hai să vedem ce mai aflăm noi despre Adrian, că tanti Jeni tocmai la invitat la măsuța din bucătărie la obișnuitul interviu. Adrian și-a luat cu el și laptopul, evident și, în timpul converației, mai butonează la o chestie două, pe acolo:

T.J.: Am înțeles că ai origini albaneze. Ce poți să ne spui despre bucătăria de această naționalitate?

Adrian: Sincer să fiu nimic. Nici nu cred că există bucătărie specific albaneză. Poate, ca și în cazul bucătăriei românești, câteva feluri au fost adoptate. Dar e pură speculație…

T.J.: În opinia ta, cum ar arăta un joc pe PC, de strategie, cu temă culinară?

Adrian: De unde știi că îmi plac jocurile de strategie? 🙂 Nu cred că ar putea exista un astfel de joc. Mai degrabă ceva de tip puzzle. Ceva gen „ajutorul a pus prea mult tarhon în ciorba, ce faci?”

T.J.: Care ar fi cel mai gustos web-site pe care l-ai creat?

Adrian: Cel mai gustos site creat de mine este http://www.itex.ro pentru șefaaaaaaaaaa (Valentina Neacșu – doamna HR-ului romanesc)

T.J.: Ce mâncare te inspiră când creezi un website?

Adrian: Până acum am creat vreo 2-3 site-uri culinare și am ales mereu poze cu salate, fructe, culori vii. Deci …  mâncărurile colorate?

T.J.: Ce ai alege între un joc de tip ”shooter” pe PC și o partidă de ”Paintball”?

Adrian: Paintball !!! Clar!

T.J.: Pe Facebook te descrii ca fiind ”Loveable bear”. Îți place mierea? De cine te simți mai apropiat: Ursul Balloo sau Fram, ursul polar?

Adrian: Îmi place mierea la nebunie. Mai ales pe pâine prăjită cu unt. Sunt fan Balloo până la moarte. L-am avut și la avatar!

După cum observați, Adrian este omul cuvintelor puține, dumnealui preferând să acționeze mai mult decât să vorbească.  Și fiindcă veni vorba de acțiune, să îl lăsăm pe invitatul nostru de azi să se desfășoare în bucătărie, pentru că tocmai și-a pus șorțul și se apucă de treabă. Adrian, ai cuvântul:

”Cel mai mare succes pe care l-a avut în ultimii ani după umila mea părere este mușchiul de vită în crustă de sare.

Nu vă speriați doamnelor și domnilor, mitul cu “vita tare” este inexistent. Vita este poate mai fragedă și mai sănătoasă decât omniprezentul porc, chiar dacă este puțin mai greu de gătit.

În cele ce urmează vă prezint rețeta furată din rețetarul babacului:

Pentru crusta de sare avem nevoie de: 500 de grame de sare grunjoasă, 4 linguri de cimbru, o lingură de rozmarin, 15 cl de apă, două albuşuri mari, 400 de grame de făină.

Pentru friptura în sine ne trebuiesc: 15 grame de unt, o lingură ulei de măsline, 1kg de muşchi de vită la temperatura ambiantă, un gălbenuş bătut uşor, o linguriţă de cimbru, două linguri de sare de mare, piper negru proaspăt măcinat

Iată care sunt pașii ce trebuie urmați:

1. Cu cel puţin 3 ore şi jumătate înainte de a servi, preparaţi crusta de sare. Amestecaţi sarea şi ierburile aromate în bolul unui robot echipat cu o spatulă. Porniţi aparatul, apoi încorporaţi albuşurile şi apa. Adăugaţi făina, puţin câte puţin, şi frământaţi amestecul până la omogenizare. Aluatul trebuie să fie ferm, nici prea moale, nici lipicios, altfel muşchiul va fierbe în abur şi nu se va frige.. lăsaţi aluatul să se odihnească într-o folie alimentară, la temperatura ambiantă, timp de cel puţin 2 ore (până la 24 ore).

2. Când aluatul s-a odihnit suficient, preparaţi friptura. Ştergeţi muşchiul cu hârtie absorbantă. Nu săraţi, deoarece sucul nu va ieşi şi muşchiul nu se va frige uniform. Încingeţi untul şi uleiul într-o tigaie şi rumeniţi rapid muşchiul pe toate părţile, câte 2 minute pe fiecare parte. Puneţi muşchiul să se odihnească pe o farfurie întoarsă timp de 5 minute; astfel aerul va circula în jurul lui.

3. cu circa 30 minute înainte de a frige muşchiul, încingeţi cuptorul la 190ºC.

4. În acest timp, întindeţi aluatul pe planşeta presărată cu făină pentru a obţine un dreptunghi de circa 26 × 30 cm, suficient de mare pentru a înfăşura muşchiul.

5. Presăraţi muşchiul cu cimbru şi înfăşuraţi-l în întregime în aluat apăsând bine părţile care se îmbină. Asiguraţi-vă că acestea sunt ferm închise. Puneţi friptura într-o tavă şi ungeţi totul cu oul bătut cu ½ linguriţă apă.

6. Introduceţi tava în cuptor, la semiînălţime şi coaceţi timp de 12 minute de fiecare jumătate de kg pentru o friptură în sânge (temperatura în mijlocul cărnii trebuie să fie de 51ºC). pentru o friptură bine făcută, mai ţineţi 3 până la 4 minute. Crusta trebuie să fie aurie. Lăsaţi friptura în crustă la temperatura ambiantă timp de 20 minute minim, până la 1 oră înainte de a o servi (carnea rămâne caldă).

7. Pentru a servi, tăiaţi crusta vertical la un capăt, extrageţi friptura şi aruncaţi crusta. Presăraţi carnea cu piper. Tăiaţi felii oblice şi serviţi imediat pe farfurii calde, însoţit de un vin roşu sec.

Rezultatul trebuie sa fie întratât de fraged, încât să îl poți tăia cu lingurița.

Se recomandă acompanierea acestui fel delicat de mâncare cu un vin sec, roșu. Preferatul meu este ”Feteasca neagră de Urlați”, dar pentru unii dintre voi poate fi cam aspru.

Ca garnitura putem pune cam orice, de la banalii cartofi prăjiți până la un sote de morcovi.

Eu am ales pentru azi, ultima variantă.

Sote-ul de morcovi se prepară foarte ușor și este o alternativă sănătoasă și ușoară a garniturilor tradiționale. E nevoie de un Kilogram de morcovi pentru o masă de patru persoane. Morcovii se vor curăța și tăia ”julienne”, adică fâșiuțe subțiri. Atenție, nu este același lucru cu datul pe răzătoarea mare, julienele sunt mai groase.

Mai sunt necesare 150 g unt, o linguriță de zahăr și 2-3 lingurițe de suc de lămâie. Sarea și piperul se vor adăuga după gust.

Într-un wok se vor pune la topit zahărul și untul, apoi se vor adăuga morcovii și se va amesteca în continuu până ce vor prinde puțin din culoarea zahărului. Se adaugă sucul de lămâie și se continuă amestecul timp de câteva minute.

Toata operația va fi executată la foc mic.”

Mmmmmmm… deci vreau să vă spun că sunt convins că nu ați mâncat ceva mai fraged și mai gustos ca acest mușchi… E pur și simplu… ireal de fraged. Iar sote-ul acela se potrivește la fix. NU mai vorbesc de vinul recomandat de maestrul Adrian…

”Rămâne acum, la desert,  să vă delectați cu un coniac, o cafea sau niște trufe de ciocolată cu piper de cayenne sau sichiuan”, ne recomandă invitatul nostru de azi și, apăsând pe tasta ”Enter” a laptopului, face să apară pe masa din bucătărie un platou plin cu trufe delicioase! Wow! Acum înțeleg la ce meșterea Adrian la laptopul acela în timp ce se conversa cu tanti Jeni…Oare cu ce program a făcut asta? Trebuie să-l întreb…

Dar până aflu eu secretul, mai bine să vedem ce dedicații muzicale ne propune Adrian, pentru a completa ziua aceasta minunată:

Splendid, splendid, dragilor! Mulțumim, Adrian pentru ziua această excelentă! Mușchiul cel fraged este pregătit și Adrian mai apasă din când în când pe tasta Enter de la laptop pentru noi refill-uri de trufe. Vinul este și el pregătit în carafe, măsuțele de pe terasă sunt amenajate, deci, hai, ce mai așteptați? Dați năvală și poftă mareeeee….

Anunțuri

8 Responses to Guest-Star Day: Adrian Rafail

  1. Mona spune:

    Felicitări, amândurora! 🙂

  2. Zana Eficientei spune:

    apai daca nu fac eu muschiu’ asta in uikend ….:)

  3. […] măcar, dacă nu cunoscut, dat mâna și prezentat numele , o groază de oameni ( ): Lilick, Cristian et company , Mona – La mulți ani pentru a… cincea oară – , Chinezu’, Andi […]

  4. […] ca tot a venit vorba de mancare, iti las un pont, citeste joi, pe 31 Martie cantinasociala pentru ca am un guest post […]

  5. silavaracald spune:

    Dintre invitații tăi de până acum, ursul ăsta chiar le are cu gătitul. Se vede asta din amănunte! Bravo lui! Păcat că nu am cum gusta din minunăția asta care pare absolut delicioasă.
    Felicitări invitatului! 🙂

  6. […] ( Pixelul Albastru), Ratatouille ( Coolnewz), Lorena Lupu, Raluxa, Miruna Siminel, Mihaela Luca, Adrian Rafail, iYli, Alina Popescu, Eugen Istodor, Ionuț Oprea ( Clickio), Teodora Rogobete ( Teo s Kitchen), […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: