Nuș cum naiba dar miercurea mă ia o foameeeee… parcă n-aș fi mâncat de săptămâna trecută, deși știți cu toții că am tot avut parte de bunătăți culinare, în fiecare zi. Mă rog, ca să fiu mai specific, în fiecare zi în care am trecut pe la cantină… Azi dimineață, în clipa în care m-am trezit, pac! primesc un SMS drăgăstos de la tanti Jeni: „Pe unde umbli, măi, rapandulă? Nici la ciorbă de găină nu te vedem azi? Hai, mișcă-te, cafeaua e gata!” Off, cum știe dumneaei să impulsioneze omul…
Tanti Jeni, foarte activă încă de la primele ore. Tocmai ce primise o găină de țară de la doamna Zenovia, zărzăvăreasa care, drept mulțumire că ne aprovizionăm de la dânsa, ne mai cadorisește cu asemenea lucruri, după cum probabil vă amintiți de la povestea acea cu gâsca…
Eiii, și ia gândiț-ivă voi ce va face tanti Jeni aaaaziii…. Păi, o ciorbică de găină de curte, din aia cu zeama „galbină-galbină”, cu tăiței proaspeți făcuți din ouă de casă… ce poate fi mai gustos dragii mei? Când am ajuns la Cantină, carnea de găină, porționată de dis-de-dimineață fierbea la foc molcom în oala pusă pe foc. Pentru că , da! Găina de țară trebuie fiartă la foc mic și timp îndelungat.. Tanti Jeni mai spumează din când în când ciorbica și pregătește celelalte ingrediente, toate câte trei: morcovi, ceapă, cartofi. Se mai folosesc de asemenea o țelină, un păstârnac și unul sau doi ardei roșii. Alături se află niște verdeață ( pătrunjel, leuștean) și tăițeii de casă, sub formă de aluat întins bine, care sunt aproape uscați acum. Tanti Jeni a pregătit tăițeii de dimineață. Dânsa folosește pentru asta două ouă de țară, din acelea cu gălbenuș aproape roșu, o lingură de ulei de măsline, un pic de sare și făină cât cuprinde, pentru a forma un aluat potrivit de tare. Buuun… După ce fierbe carnea, se scoate din zeamă și se adaugă legumele, în prealabil spălate și tăiate în bucăți ,așa, mai măricele. Tanti Jeni mai adaugă și o roșie tăiată bucăți. Tăițeii se fierb separat, în apă cu sare, apoi se adaugă și ei în ciorbă. Mai lipsește ceva? Bineînțeles.. Păi borșul? Unde e borșul, tanti Jeni? Eee,da.. iată și borșul, cam 500 de mililitri, tocmai bun și acrișor. Știți cum face tanti Jeni borșul? Hai să vă zic: drojdia proaspătă se înmoaie în puțină apă călduță, apoi se pun pe rând: o linguriță de zahăr și două de făină și se lasă la căldură pentru vreo 5 ore. Se formează astfel „maiaua”. Între timp se pun la opărit tărâțe cu mălai, în cantități egale. După ce se răcește și au trecut „cele 5 ore ale maielei” se adaugă maiaua în vasul cu mălai și tărâțe. Se mai pune niște mărar și niște leuștean, eventual o crenguță de vișin, pentru aromă. Borșul se lasă la acrit într-un vas acoperit, la un loc cald, eventual acoperit cu o pătură. Se va acri cam în 24 de ore, după care se strecoară și se pune în sticle. Buunnn.. deci borșul ăsta, înainte de a fi pus în ciorbă, se încălzește separat și se adaugă atunci când ciorbița e aproape gata. Mirosul este absolut devastator… Mulțumim tanti Jeni pentru această operă de artă culinară!
Miruna s-a gândit azi să ne trateze cu un desert foarte bun: doboș. Domnișoarei îi place să explice cum stă treaba cu acest dulce. Deci, doboșul se compune din două părți: foile și umplutura. Pentru foi se folosesc 500 de grame de făină, 100 de grame de margarină, 100 de grame de zahăr, două linguri de miere, un ou, 200 de grame de lapte, o linguriță de amoniac, și puțină sare. Umplutura, sau crema, cum este denumit de anumiți specialiști, se compune din 400 de grame de unt, 300 de grame de zahăr, 250 de grame de apă, 100 de grame de făină, două ouă, o lingură de cacao și un plic de zahăr vanilat. Trecem acum de la tablă la masa de lucru și vedem cum mânuțele delicate ale Mirunei prepară doboșul. Mai întâi, aluatul: Toate componentele enumerate mai sus se amestecă și se frământă până se obține un aluat. Acel aluat se împarte în șase și fiecare bucată se întinde, obținându-se 6 foi, care se coc la cuptor, dar nu prea tare, foile trebuind să rămână albe. Umplutura se obține amestecând zahărul cu făina, cacao și zahărul vanilat, la care se adaugă apa. Toată compoziția se pune într-un vas la foc mic, unde se lasă la fiert până se îngroașă. Se ia de pe foc, se amestecă cu untul și se lasă la răcit. Cu această cremă se ung foile care se așează una peste alta, apoi cu restul de cremă se unge deasupra ultima foaie, ca o glazură. Se lasă câteva ore până se înmoaie foile.
Dragii mei, dragele mele, hai că mâncăm bine și azi! Ciorbica e gata, doboșul la fel… Am făcut focul în sala de mese, să vă fie cald și bine când ajungeți, așa că ce mai așteptați? Hai, dați năvală și poftă mareeee!!!